Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan kezeljem a hisztis...

Hogyan kezeljem a hisztis embereket?

Figyelt kérdés

Az életem tele van hisztis, állandóan elégedetlen emberekkel, akik a legkisebb rendellenességet is hisztivel kezelik.

Egyik kolléganőm, akitől az én munkám is függ, ha valósan vagy vélten valami gond van akkor nagyon kiakad rám, kiabál, csapkod, sőt rögtön fut a főnökhöz, hogy ez, meg az....

A családban apám szintén mindenért hiszti, hogy az ő idejében bezzeg, meg, hogy miért nem lehet idejében elindulni (amikor az időpont nem is lényeges). Nekem már horrorom van ezektől, volt, hogy kiakadtam, kiabáltam velük, de csak magamnak tettem rosszat.

Ti hogyan kezelitek az állandóan hisztis, kiabáló, elégedteln embereket?

aug. 21. 10:43
 1/2 anonim ***** válasza:
Kiabálni nem kell velük. Nyugodtan, de felülről nézve kell rendre utasítani az ilyeneket. Pl. a kolléganőnek nyugodtan vágd a képébe, hogy ezt a stílust tartogassa otthon a férjének, de ez itt munkahely, és kulturáltan mondja el, mi a problémája.
aug. 21. 11:07
 2/2 anonim ***** válasza:

Szerintem először érdemes tisztázni, mi a hiszti: ha valaki egy szükségletét már huzamosabb ideje nem tudja kielégíteni, frusztrált és dühös lesz. Logikus, hogy ha a frusztrációt megszünteted, akkor a hisztit is megszünteted.

A baj az, hogy ha a hisztiző embernek teljesíted a kérését, akkor ő azt tanulja meg, hogy veled szemben a problémáit hisztizéssel tudja megoldani. Gyakorlatilag te magad szoktatod rá az embereket, hogy hisztizzenek, ha akarnak tőled valamit. Ha többen is ezt csinálják veled szemben, akkor gyanús, hogy te vagy a közös pont.

Az emberi szokás úgy alakul ki, hogy ha egy viselkedés megoldja az aktuális problémámat, akkor ha legközelebb találkozom a problémával, akkor ahhoz a viselkedéshez nyúlok vissza. Ha több is működött, akkor a legolcsóbbat fogom választani. Ha veled szemben hisztiznek az emberek, az annak a jele, hogy veled szemben ez a legkönnyebb módszer.

Szerintem a hisztire szoktatás legbiztosabb módja a közöny és a konfliktuskerülés. Nem érted a környezeted igényeit (pl, hogy miért pörögnek valamin, ami téged nem zavar), vagy/és nem is igazán érdekel. Ez bennük úgy hatalmas lufit fúj frusztrációval töltve. Aztán amikor visítíva a képedbe eresztik a lufit, akkor meg úgy vagy vele, hogy ennyit nem ér, hülyékkel nem vitatkozol, fogja, amit akar és vigye. Néhány alkalom után, már eleve hisztivel fognak kezdeni, nem fogják az idejüket pazarolni - meg amúgy is a tökük tele lesz veled.

Szerintem innen már viszonylag egyértelmű, hogyan lehet őket átszoktatni: kezelni kell a frusztrációt kiváltó konfliktust még azelőtt, hogy a hiszti kialakulna. Ha mégis kialakul a hiszti, akkor le kell állítani, és utána kezelni a konfliktust. Ha így teszel rendszeresen, akkor a környezeted megtanulja, hogy veled lehet együttműködni, de a hisztizéssel nem érnek el nálad semmit. Hamar rá fognak tanulni, hogy nem ez a jó út.

Sokan ebben csak odáig jutnak el, hogy ne engedjünk a hisztinek, de érted: ha a mögöttes probléma nincs megoldva, akkor az az emberi kapcsolat végét jelenti záros határidőn belül.

aug. 21. 11:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!