Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A -ka, -ke képzős becézések...

A -ka, -ke képzős becézések tényleg lealacsonyítóak?

Figyelt kérdés

Anyám szerint azok. És nem érti, miért hagyom, hogy ...kának hívjanak a kolléganőim.

Nekem nincs vele bajom. Először csak az egyik kollegina hívott így, aki előszeretettel becéz ilyenformán másokat is, aztán mivel vele viszonylag sok időt töltök (mindig együtt szünetelünk pl), ezért aztán már mások is átvették.

31/F

aug. 9. 22:46
 1/8 A kérdező kommentje:
Azt még leírom, hogy ezt a nagyon kedves kolleganőmet egyébként én is ilyesformán becézem. Szóval ez kettőnk között oda-visszamegy.
aug. 9. 22:50
 2/8 anonim ***** válasza:
49%
Hát, az én véleményem szerint ez mindig függ több dologtól is, általában furább nem rokonok, nem barátok, nem partner hanem kolléga esetében, ha nő mondja férfinek, meg, ha férfi mondja nőnek, azzal legtöbb esetben nincs baj, ha egy felnőtt nő mondja egy másiknak e becézőformát, mindig lényeges, hogy a személy akire mondják a kicsinyítőképzős becézést hogyan éli meg, akkor lesz lenéző és "lealacsonyító" ez, ha te ezt így érzed. De így, igazából számomra kissé azért tényleg fura, hogy egy férfira mondják nők, na meg nem tudom, lehet férfi kollégáid is, de azt mindenféleképpen valószínűnek tartom, hogy nőket gyakrabban becéznek így, kevésbé jellemző, hogy férfiakat is le-ka/-ke-zzenek. De ezt te látod a legjobban, hogyan érzed, azok akik így becéznek tégedet csak kedvességből mondják és aranyosan hangzik szerinted, vagy érzed benne a lekicsinylést, és komolyan úgy érzed, hogy ez számodra lenéző megszólítás azoktól a személyektől. Ha úgy érzed bánt tégedet ez, akkor őszintén, szépen tudasd velük, hogy ne becézzék a nevedet így, mondd el, hogy neked ez nem esik jól. Ha pedig tényleg nem zavar igazából, akkor ennyi, ne szólj, csak kedvesen becézgetnek tégedet a kolléganőid, ne zavarjon. Mert alapból a kicsinyítőképzős keresztnév becézés nem lenéző, nem lekicsinyítő, nem lealacsonyító, hanem kedves, aranyos, barátságos becézés, nincs vele baj, addig míg ez nem zavarja az illetőt. Az édesanyádnak az a véleménye erről ami, de hidd el, ha nem zavar téged akkor nincs ezzel baj, ne zavarjon, hogy őszerinte van baj ezzel.🙂
aug. 9. 23:09
 3/8 anonim ***** válasza:
85%
A hangsúlyozásból meg lehet különböztetni, ha kedveskedően becézel valakit, vagy becsmérlően, lenézésből. Ezt a kicsinyítő képzőt mindkét módon lehet használni, mégis szélsőségesen különböző az értelmezésük.
aug. 9. 23:10
 4/8 anonim ***** válasza:
76%

Ha érzed benne a szeretetet, akkor nem gáz. De ha olyan kolléga hív úgy, aki nagyon lekezelően, parancsolóan kommunikál veled, különösebb barátság nincs köztetek, nagyon feljebbvalódnak képzeli magát és úgy hív például Grétikének vagy Marcikának, akkor igen, az lealacsonyító.

Anyádnak amúgy mi köze hozzá, ha téged különösebben nem zavar?

aug. 9. 23:29
 5/8 anonim ***** válasza:
71%
Én a talicskát is csak talicsnak vagyok hajlandó hívni.
aug. 9. 23:31
 6/8 anonim ***** válasza:
68%

Én is. Nem is értem miért becézgetik egyesek állandóan. A somlói galust sem értem miért becézgetik még az étteremben is.

A kollégák akkor is szoktak becézni ha van egy idősebb kolléga mondjuk István, és a fiatalabbat Istvánkának hívják hogy ne keverjék össze. De ez kicseszés azért a fiatalabbal. Viszont ha nálatok oda vissza megy, akkor szerintem poénos.

aug. 10. 01:30
 7/8 anonim ***** válasza:
76%
Hangsúlytól függ.
aug. 10. 04:08
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a kecske is kecs, a béka az bé, a kecskebéka pedig kecsbé.
aug. 10. 15:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!