Mit gondolnak azok az emberek, akik másokat kicsinyítő képzőkkel neveznek? Pl. Petike, Attika, Ákoska, stb.. miért kell a ke, ka? Ez eléggé undorító.
Lehet szeretettel is, meg lekezelően is,meg ha az apja is Péter, így ő lesz a Petike.
Amíg a másik nem szól érte ,addig nem vette zokon, vagy vette volna,de már megszokta.
2 esetben találkoztam eddig ilyennel:
Idősebb joviális öregurak Katikáznak minden 30 alatti kolléganőt. Van ebben egy jó adag szexizmus, de hát istenem, ők még ebben nőttek fel, hogy belefér...
Vagy kora 20-on éves, szétszórt, munkakerülő, de kedves-mosolygós srác, na őt mindenki Tibikézte az előző munkahelyemen, mert a tökünk tele volt vele, hogy nem dolgozik rendesen, de közben meg olyan aranyos volt, hogy nehéz volt rá haragudni igazán.
Gyerekként imádták odatűzdelni a nevem mellé. Már mint az eleve rövidített becenevemhez (MariKA, AncsiKA, NóriKA - ilyesmi föl az enyém is). Semmi értelme nem volt ennek az undorító kicsinyítőképzőnek.
Már akkor is gyűlöltem. Tanároktól még elfogadtam, mert egy idősebb valaki kedveskedésnek is szánhatja, de amikor már a kortársaim, nálam fiatalabb nokedlik is “a …-KA”-ként hivatkoztak rám, úgy éreztem, elszabadult a pokol.
Csak a nagyon buta, rossz magatartású gyerekeket szólították így. Én jól tanultam, csendes voltam, és nem tartoztam a népszerűek közé.
9 évesen megelégeltem, és egy tanórán megkértem a legnagyobb tisztelettel az egyik tanárt, hogy a “-KÁt” ne mondja hozzá a nevemhez, mert nem szeretem.
Ebből az lett, hogy HETEKKEL KÉSŐBB berontyolt az igazgató a termünkbe, és úgy üvöltött velem az egész osztály előtt, mintha lövöldözési kísérletet terveztem volna.
Mert azon az órán ült bent valami hospitáló tanár is. Leordította a fejemet, hogy szégyent hoztam az iskolára, és én már örökre a “-KA” leszek nekik, mert amikor beléptem az iskolába, a szüleim így harangoztak be, miközben én soha nem hivattam így magam önként.
Még abban az évben léptem erről a szélsőjobbos okádék szeméttelepről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!