Feministákhoz címezném leginkább ezt a kérdést! Szerintetek betudható önvédelemnek az amit a tiszazugi arzénes asszonyok tettek kb 100 évvel ezelőtt? (kifejtve lent)
Ezeknek a nőknek abszolút nem volt semmilyen választásuk, az apjuk terrorjából a férjük terrorjába kerültek, (adták-vették őket pár hold földért) mert az apjuk erőszakkal férjhez adta őket, illetve gyerekszülésre és nevelésre is kényszerítve voltak a férjük által. Az, hogy ők ezt akarták-e vagy sem, az senkit nem érdekelt akkoriban. Sok esetben ezt az életet úgy verték beléjük. Válni nem igazán lehetett, óriási jogi hercehurca volt, és talán mondani sem kell, hogy mit tett volna velük a férjük, hogy, ha megtudja a válás szándékát.
A "bába" és csipet-csapata nagyon radikális megoldáshoz nyúlt: megmérgezték a férjeiket, és gyakran ezt az életet rájuk kényszerítő már beteg idős szüleiket is. Illetve sok gyereket illegálisan abortáltak, mert vagy nem akartak gyereket, vagy pedig nem volt pénzük eltartani a hatalmas szegénység miatt. Tudom, hogy a megoldásaik eléggé elfogadhatatlanok (mínusz az abortuszok), mert a gyilkosságra nincs jó indok, de....ha most is ilyen rendszer lenne, és, ha nő lennék, akit ilyen """életre""" kényszerítenének....szerintem nem kell folytatnom, mert értitek, hogy mit akarok mondani. Sok mindenre képes lehet valaki, ha napi szinten bántalmazzák, és már nincs vesztenivalója. Márpedig ezeknek a nőknek nem volt vesztenivalója. Ők lelépni nem tudtak onnan, mert nem volt egy fillérük sem, és különben is kirekesztették volna őket mindenhonnan, ha megtudják, hogy úgy szöktek el.
A korabeli média gonosz patásördögöknek állítja be őket, de nem inkább azok a gonoszak, akik ezt az egész helyzetet előidézték, akik belekényszerítették őket ebbe?
Külön forgattam a szemem, amikor arról írtak, hogy "szegény idős beteg szüleiket" is megölték. Azok a "szegények" voltak azok, akik verték őket, erőszakkal férjhez adták, en bloc ők voltak, akik rájuk kényszerítették ezt az "életet". Ráadásul még az ápolásukat is rájuk akarták erőltetni, még a férjük melletti rabszolga lét mellett. Van olyan épelméjű aki ezt eltudná viselni?
Természetesen nem helyeslem ezeket a gyilkosságokat, de ez számomra inkább önvédelemnek tűnt. És nem vagyok álszent: bár borzalmas volt amiket ők tettek, DE, ha én éltem volna 100 évvel ezelőtt, úgy ahogy ők, olyan elnyomásban mint ők...én is ezt tettem volna, mert nem lett volna vesztenivalóm.
"A korabeli média gonosz patásördögöknek állítja be őket, de nem inkább azok a gonoszak, akik ezt az egész helyzetet előidézték, akik belekényszerítették őket ebbe?" - De.
Nehany no, megunva a terrort es a bantalmazast, ontudatra ebredt. Mas kor, mas erkolcsok. Dehogy lehetett elvalni akkoriban, a tarsadalom kikozositette, majd rosszeletunek es mint ilyennek, szabad predanak tekintette oket.
Ez magyarazat ra, de nem mentseg. Meg valami: nem minden gyilkos pszichopata. Sokkal inkabb azok a pszichok, akiknek ezek a nok az aldozatai voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!