Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért nem tudom magam megvédeni?

Miért nem tudom magam megvédeni?

Figyelt kérdés

Miért nem tudok kiállni magamért, az érdekeimért? Miért érzek mindig egy nagy nyomást magamon az ilyen helyzetekben, hisz oly sokszor volt már? Nyilván nem akarok ártani. De az a baj, hogy nem is tudok. Így nem tudok békében lenni, hisz nem önös felismerésemből, saját döntésemből nem ártok, hanem mert nem tudok. Így csak ártalmatlan vagyok. Akivel mindenki azt csinál amit gondol.

Hogy lehetne ezen javítani?

Nem hiszem, ha valaki azt mantrázza, "számítok, én vagyok a fontos" stb. az segítene, az csak az egót pumpálja, de én úgy szeretnék erős lenni, hogy megtartom önmagamat.

Ezt hogy csináljam?

2024. júl. 18. 12:50
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

A miértre:

lehetséges, hogy a szüleid nagyon elnyomtak téged gyerekként? Volt esetleg arra példa, hogy velük nem egyező véleményen voltál, aminek hangot is adtál, erre ők neked estek?

Vagy (egyéb) nagyon domináns, erőszakos emberek közt voltál sokat, akik nem hagytak érvényesülni, kibontakozni, szóhoz jutni téged?

Nem vagyok orvos, így nem tudok ennyiből diagnózist adni, a szorongást viszont még így sem zárnám ki, mint okot.

Régen, néha még most is, ilyen voltam, vagyok. Az áttörés-féleség pedig akkor történt, amikor nagy igazságtalanság történt az irányomba, és felismertem, hogy 1) senki nem fog értem kiállni rajtam kívül, 2) ez csak rosszabb lesz, ha hagyom. Éreztem a mellkasomban a nyomást, de tudtam, hogy nekem ott és akkor azt a dolgot meg kell oldanom.

Azóta jobban bírom az ilyesfajta helyzeteket.

2024. júl. 20. 12:48
 12/12 anonim ***** válasza:
Mért hagytad abba a pszichoterápiát, ha még nem érted el a célt?
2024. júl. 20. 22:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!