Az emberek nagy része miért konformista, miért akar görcsösen megfelelni mindenféle társadalmi elvárásnak?
Az idegen szó jelentése nem pontosan ez, de használjuk ebben az értelemben, nem találtam rá mást. Elmondom mire gondolok. A legtöbb társadalmi normának meg lehet, a jogi előírásoknak pedig meg kell felelni. Ezek az általános együttélési szabályok (például hogy köszönsz, vagy hogy nem bántod a másik embert) senki számára nem okozhatnak problémát. De miért van némelyeknél ez a "csordaszellem" olyan szabályoknál, amiket nem mindenki tud és szerintem nem is kell tartani? Például ha körülötted mindenki párkapcsolatban/házasságban él, nosza te is házasodj meg, még ha nincs is kedved hozzá. Ha mindenkinek gyereke van, nehogy lemaradj, legyen neked is, függetlenül attól, hogy nem hiányzik az életedből, esetleg nem is vagy rá alkalmas (az emberek egy része tényleg nem, de szaporodni bárki tud). Ha nálatok mindenki családi házat épít, tedd azt te is, még ha nincs is rá pénzed, vegyél fel hitelt, adósodj el, de mutasd meg, hogy te is képes vagy rá (vagy új kocsit).
Szóval, azokhoz a helyzetekhez, amelyekhez nem volna kötelező alkalmazkodni, itt is miért akar mindenki a másiknak megfelelni? Ha kilógsz a sorból vagy különbözöl, az olyan nagy baj?
Én abban hiszek hogy az emberek többsége tényleg ilyen üres, sablonos. Nem megfelelni akarnak másoknak, hanem csak simán azt az életmódot sajátították el, ami eléjük volt rakva, aztán ennél tovább nem mentek, hiszen nem kaptak rá engedélyt/ösztönzést, maguktól pedig nincs rá igényük.
Ezért is olyan népszerű, hogy "figyelemre éhesnek" hívják azokat, akik kilógnak a sorból. Sokan fel se tudják fogni, hogy valaki önszántából más külsőt, vagy életvitelt akar, hanem szerintük csak az ő figyelmüket akarja felkelteni. (pl ha valaki ki van tetoválva az biztos azért van, mert az illetőnek kell a figyelem, és még véletlenül sem azért, mert eltér az ízlése a normától, és vágyik arra, hogy igy nézzen ki)
De persze az megint más, hogy olyasmit akarsz ami szembe megy a normával, és az, hogy csak simán nem tudod megteremteni magadnak a normát, szóval meggyőzöd magad, hogy nincs is bennük érték.
Van különbség aközött hogy valaki őszintén nem vágyik a párkapcsolatra, hanem helyette max barátai vannak, de ez az ő döntése, és aközött, hogy ez az illető képtelen összehozni egy boldog párkapcsolatot, és ezért meggyőzi magát, hogy az emberek csak agymosásból akarnak szerelmesek lenni.
Az ilyen önámítókkal viszont az a baj, hogy ahelyett szembenéznének a hiányosságaikkal, és megpróbálnának változtatni, nos... csak önámítanak.
Az ember azt a valóságot fogadja el, amibe beleszületik. (Legtöbbször) Mi is a majmok egy csoportjába tartozunk, szeretünk utánozni. Már a kisgyerekeken megfigyelhető ez a csoportokban, például múltkor láttam egy ovis csoportot, ahol az egyik gyerek kifújta az orrát és kidobta a kukába a zsebkendőt. Pár percre rá még egy, aztán még egy és a végén már 15 gyerek pontosan ugyanazt és ugyanúgy csinálta utána. Ilyenek vagyunk, ezek megmaradnak felnőtt korban is, csak átalakulnak pl, hogy kocsit, házat kell venni, gyereket csinálni, trendeket követni, StarBucks, Apple stb... Persze ezek azért összefüggenek az ösztönökkel is, szóval nem csak kulturális behatás és utánzás miatt van.
Máskülönben az ember tényleg csordalény, szeret valahová tartozni és mint ahogy előttem is mondták, ez a fajta másokkal való közös csoport affiliáció, meghatározottság nyugalmat ad nekik. Régen aki lemaradt a csoportból, egyedül volt és nem tartozott sehova sokszor nem volt képes túlélni. A társadalommal és a tagok irántunk való elfogadottság érzésével több erőforráshoz jutunk és növeljük a túlélési esélyünk.
Az utánzás kulcsfontosságú a tanulás szempontjából, azok az ember és majomszabású őseink akik nem voltak képesek pontosan utánozni a csoporttagoktól, hogy kell diót törni eszközzel vagy húst feldarabolni stb, nagyobb eséllyel haltak meg később éhezésben, stb.
Szóval azért is vagyunk konformisták, mert így több erőforráshoz juthatunk. A görcsös megfelelés már elmehet neurózisba, amikor képtelen vagy megfelelni ezeknek a magas kulturális normáknak és így kórosan csökken az önbizalmad. Miért akarok én is autót, házat, párt találni? Miért vannak mindenkinek átlagos és középszerű vágyai, törekvései? Mert jobbat nem látunk. Azt látjuk, hogy mindenki ezeket csinálja körülöttünk és azt gondoljuk, hogy mindenki jobban tudja, mint mi magunk. Illetve ahogy előttem is írták ez a könnyebb út, ezekre vannak etikettek - szerelem -, ezek az utak vannak előre kitaposva, kényelmes és komfortos. Persze ha megkérdezed a konformista, csordaszellemű embert akinek az egész élete, vágyai és személyisége egy nagy közhely tele nagy kapitalista cégek fogyasztói logóival, akkor nyilván letagadja mert sérti az önmagáról kialakított kényelmes és örömteli pozitív képet.
Tehát ezek nem új dolgok, már több ezer éve ilyen az ember csak mi újnak véljük ezeket felfedezni mert velünk most történik meg előszőr.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!