Érdemes végigjárni az El-Caminot nem vallásosoknak is?
Pár éve nagyon rákaptam a túrázásra, annyira, hogy miután Covid-lezárások után újra lehetett utazni, elmentem európai országokba csak azért, hogy végigmenjek egy olyan útvonalon, amit kinéztem.
Általában egyedül megyek, néha hallgatok podcasteket közben, de általában csak gondolkozom, és olyan szcenáriókat játszok le a fejemben, amik jó eséllyel soha nem fognak megtörténni.
Az országos Kék-túrát befejeztem, a Pilist már úgy ismerem mint a szülővárosom utcáit, és van annyi megtakarításom, hogy beleférne az utazás illetve a fizetetlen távollét is, és a munkahelyem el is engedne ősszel. Viszont az a pár ember, aki volt, és ismerem, ők mind hívők, és arról beszéltek, mennyi mindenre rájöttek, mennyivel közelebb érzik most magukat az istenhez, és mikor beszéltem erről a főnökömmel, neki is az volt az első kérdése, hogy vallási, vagy spirituális céllal mennék? Én meg csak szeretek gyalogolni.
Persze, ha esetleg megtérek, vagy megvilágosodok, vagy nem tudom, az csak egy bónusz, de kicsi esélyt látok erre. Így viszont a tapasztalatokat, meg a feltételezéseket hallva kezdem azt hinni, hogy "csak úgy" végigmenni rajta csak a teljesítés öröméért, az nem helyes, hogy semmi keresnivalóm nincs ott, ha nem az istent, vagy az élet értelmét keresni megyek oda, hanem konkrétan csak sétálni.
Természetesen. Teljesítmény. Erőpróba.
Közben bármi történhet. Lelkileg is tisztulsz, töltekezel.
Egyik volt kollégám tavaly ősszel megcsinálta,és Ő sem vallásos.
Nagyon tetszett neki,és azt mondja jó hatással volt rá.
Igen, mindenképpen jelentős és jó élmény, ha nem terheled túl magad, nem akarsz 1 nap alatt túl sokat menni, és ha 8kg alatti a cuccod.
Én a francia utat jártam végig Saint-Jean-Pied-de-Port-tól. Nem vallásosként is érdemes benézni a templomokba, múzeumokba, érdemes előtte alaposan felkészülni egy jó caminos útikönyvből és érdemes több credential-t venni és mindenhol pecséteket gyűjtögetni, mert jó emlék és jó játék útközben (másrészt járnak rá kedvezmények, sőt van olyan szállás ahová be sem engednek nélküle).
Nem vallásosként, vagy nem keresztényként, vagy nem katolikusként ugyanúgy átélhető az út lelkisége, ha a természet felé, a kulturális örökség felé és persze a zarándoktársak vonatkozásában is képes vagy pozitívan viszonyulni. De a zarándoklat fizikai és intellektuális élmény is, nem csupán spirituális.
Buen Camino! Ultreia et Suseia!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!