Mi a véleményetek erről a súlyos erkölcsi gondolatról?
"Ahhoz, hogy az emberek boldogok legyenek, áldozatokra is szükség van. Van, aki megérdemli az életet, és van, aki nem... Ha a kártevő rovarokat kiírthatjuk, miért bűn a kártevő emberek megölése?"
Forrás: Death Note manga, 12. kötet, 132, 138 oldalak
És mi a helyzet pl. a pedofil gyilkosokkal?
Akik megölnek, megerőszakolnak pl. egy 7 éves gyereket.
Az ő esetükben sem elfogadhatatlan a halálbüntetés?
Félreértés ne essen, én nem mondom, hogy tudom, mi ilyenkor a helyes. Csak keresem a válaszokat, gondolkodom.
Pontosabban:
*Az ő esetükben sem elfogadható a halálbüntetés?
2-es: nem egy és nem két eset (hanem igen sok) volt már, hogy valakit elitéltek pedofilia miatt, és évek múltán derült ki, hogy csak bosszúból valaki ráfogta az illetöre, egyáltalán nem volt pedofil, csak voltak, akik ellene tanuskodtak - és a végén kiderült, hogy az egész nem volt igaz, ártatlanul volt börtönben évekig, meghurcolták, stb. ha most öket kivégezték volna, akkor az is jogos lenne szerinted????
A halálbüntetés minden esetben elitélendö dolog.
Ha ártatlan embereket vádolnak meg pedofíliával, az természetesen nem szép dolog. És szomorú lenne, ha valakit ártatlanul végeznek ki.
De mi van azokkal, akik esetében egyértelműen bizonyítható, hogy megerőszakolt, és megölt egy gyereket? Kamerafelvétel, DNS minta, szemtanúk stb...
A hasonlat elég rossz a kártevőkkel.
A halálbüntetés meg nem hatékony. Azokban az államokban, ahol használják, ott is ugyanúgy megy a bűnözés. Erkölcsileg nekem mondjuk nem lenne bajom vele, de akkor már legyenek hasznosak és dolgozzanak valami kocentrációs táborban.
Manapság felvételeket, DNS-t, stb. könnyedén tudnak manipulálni. Ilyen esetekről is hallani. A szemtanuk meg csak hallani, vagy látni vélnek valamit. Az alapból egyenlő a nullával. Persze nyilván vannak valóbban egyértelmű esetek is, de nagyon sok az elhibázott ítélet. Szándékosan is nagyon könnyű valakit befeketíteni.
“Erre van az a mondás, hogyha a világ a “Szemet szemért” elv alapján működne, akkor mindenki vak lenne.” Hát nem éppen. Mindig nagyot nézek az ilyen megjegyzéseken. Felér egy vallomással. Sokan élnek szabályok, törvények, elvek szerint. Én pl. egy ceruzát nem loptam még el, és nem is fogok, ha nem lesz muszáj.
Én biztos keményebben büntetnék mindent. A halál büntetés viszont más téma. Szigorú szabályokhoz kötve, speciális esetekben szerintem lehetne létjogosultsága.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!