Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Magasabb intelligencia - a...

Magasabb intelligencia - a boldog élet titka?

Figyelt kérdés

"Az IQ nem csak egy üres mutató, ami azt méri, mennyire tudunk tesztet írni. Akinek magasabb az IQ-ja annak jellemzően másképp alakul az élete, mégpedig többnyire jobban: a magasabb IQ akár gyermekkorban mérve a jövőben jobb egészséggel, alacsonyabb halandósággal, magasabb fizetéssel, magasabb iskolai végzettséggel és jobb presztízsű munkával jár együtt. A magasabb IQ-jú emberek ritkábban lesznek bűnözők, kevésbé szorulnak a szociális rendszerre, és ritkábban hagyják ott az iskolát is. Ami azt illeti, sok hatás, amit sokszor a magasabb iskolai végzettségnek vagy a jobb szociális státusznak tulajdonítunk, valószínűleg inkább az IQ hatása. A magasabb iskolai végzettségűek és jobb státuszúak magasabb IQ-val is rendelkeznek, ezért összességében ritkábban lesznek betegek, bűnözők vagy ritkábban élnek segélyekből, de ha az IQ hatását eltávolítjuk a képletből, ez a hatás többnyire jelentősen csökken vagy meg is szűnik."

Forrás:

[link]

2024. máj. 15. 07:11
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
66%

Szerintem inkább az alacsony intelligencia a boldog élet titka. Pont azért amit leírt a #9-es is. Sok ember nagyon agyatlan és már attól boldog, ha nem lesz az unoka átoperálva és nem jön be migráns. (spoiler: de)

Mármint remélem érzékelhető, hogy mire akarok rámutatni. Aki ostoba és nincs normális világképe az bizton sokkal boldogabbnak hiszi magát, mint az akinek van egy kis rálátása a dolgokra.

2024. máj. 15. 08:54
 12/25 A kérdező kommentje:

Mondjuk ez is igaz: a tudatlanság állapotában boldogabb lehet az ember..Tudatlanul nem kell komoly kérdéseken/problémámon gondolkodni, hanem lehet habzsolni az életet, mintha mi sem történe.

Mint amikor tűz van a erkölcstelen buliban, és a sok részeg/drogos nem veszi észre, hogy lassan rájuk ég az egész. Tudatlanok, és ez okozza a vesztüket.

2024. máj. 15. 09:03
 13/25 A kérdező kommentje:
De addig is, míg nem történim meg a katasztrófa, boldogok.
2024. máj. 15. 09:03
 14/25 A kérdező kommentje:

Ugyanakkor igen elgondolkodtató az is, ami a könyvben le van írva.

(Elnézést a helyesírási hibákért, gyorsan írtam. 😅😱)

2024. máj. 15. 09:05
 15/25 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom ez pont fordítva van. Minél intelligensebb és tudatosabb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy depressziós és magányos. Ez persze nem ilyen fekete-fehér,de érthető, hogy miért mondják. Minél több mindenbe látsz bele, annál kisebbnek és jzlentektzlenebbenk tűnhetsz. Minél több mindent látsz, annál több egyetemes probléma merül fel, ami nyomaszthat. A boldog tudatlanság... Szokták mondnai. A szociális készségeknél meg kifejezetten mzgfigyelhető, hogy van az a közeg, akinek oké a semmiről beszélni, ők pont ebben villognak, mert valószínűleg egész életükben ezt gyakorolták, nem gondolták túl, de egyébként más területen lehet egyszerűbbek vagy gyengébbek, átlzgosabbak. Ami nem baj!!! Megint visszakanyarodnéknoda oda, hogy az introvertáltság nem egyenlő az önbizalomhiánnyal és a mentális nehézségekkel. De egy olyan ember aki túl sokat fordul befelé, hajlamosabb lehet túlgobdolni mindent, így már eleve vagy el sem kezd barátkozni, vagy az első ijedtségnél visszalép, mindent túl analizál, inkább úgy dönt nem is ismerkedik mert fél stb stb. És még egyszer mondom ez nem az introvertáltság műve alapvetően.
2024. máj. 15. 09:12
 16/25 anonim ***** válasza:
76%

Pénz is kell, bárki bármit mond.

Maga a pénz nem, de az anyagi szabadság sokat ad az életminõséghez:

-jobb iskolába kerülsz

-nem kell tanulás mellett dolgozni, így jobban teljesítesz

-nem kell igent mondani minden pocsék melóra, mert várhatsz pár hónapot

-elmehetsz nyaralni

-megvehetsz magadnak egészséges dolgokat

Magas IQ sokat nem ér, ha generációk óta nyomorog a családod.

Egy átlagos, de kifejezetten jó körülmények közül induló ember sokkal boldogabb lesz.

2024. máj. 15. 09:33
 17/25 A kérdező kommentje:

Egyébként a linkelt podcast-ban (és a könyvben) pont arról van szó, hogy az intelligenciakutatás friss eredményei felborították a hagyományos nézeteket.

A fiatalember arról beszél, hogy pl. az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező emberek depressziósabbak.

De még Friderikusz is azt mondta, amit ti, hogy a közgondolkodás szerint az intelligensebb emberek a depressziósabbak.

2024. máj. 15. 09:48
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
Persze, mert ha nincs pénzed magas végzettséget szerezni, hanem gyárban kell robotolnod, az el is butít.
2024. máj. 15. 09:52
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
9-es válaszoló tűpontos. Az intelligens embert például kikészíti a heti 40 órás bérrabszolgaság. Nem tud boldog lenni rutinban, nem tud boldog lenni egy munkahelyen. Nem tudja elfogadni, hogy az ébrenlétének több mint fele olyan dologra megy el, amit nem szeret, amit nem önszántából tesz, hanem kényszerből. És sokszor a fennmaradó "szabad" időben csak pihenni van ereje. Az intelligens ember átlátja az elnyomó és kizsigerelő rendszert, rájön hogy emberfeletti erő befektetése nélkül kitörni ebbőlnem lehet és nem mindenkinek lakozik a szervezetében végtelen energia.
2024. máj. 15. 10:12
 20/25 anonim ***** válasza:
Hát pedig ez rám nem igaz, de én kifejezetten gyakoroltam is pozitív gondolkodást spirituálisként. Egyébként nagyon mocsokul indult be az életem. S ahogyan korábban írtam, sokra nem jutottam vele. Úgyhogy igazából minden attól is függ, hogy ki hogyan kezeli és milyen világlátással éli meg. Illetve több együttható függvénye minden.
2024. máj. 15. 11:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!