Rettenetesen félek a vihartól.Hogyan tudnám leküzdeni?
"Nekem az öregek a falun azt mondták, hogy ha a villám után számolsz amíg nem hallod a dörgést, akkor annyi kilométerre van a vihar magja, amennyit számoltál."
Igen, azok hülye öregek voltak. Kb 3 másodpercenként tesz meg a hang egy kilométert, mint lejjebb írják is.
Ugyanakkor akinek csöpp esze van, az azt is tudja, hogy nem egyszerűen számolni kell, mert az rövidebb, mint egy másodperc, hanem nyugodt tempóban huszonegy, huszonkettő módon kell számolni.
Kérdező, próbáld meg, hogy nyugodt időben hallgasd a mennydörgés hangját felvételről, nézegess viharról fotókat, videókat, amikor nem fenyeget. Így egy kicsit kevésbé tűnik majd ijesztőnek.
Próbáld végiggondolni, hogy milyen veszélynek lehetsz kitéve a viharban, és ezeket hogy tudod elhárítani egy ilyen helyzetben.
Rákerestem, a vihartól való rettegést asztrafóbiának hívják. Ha rákeresel, lesz több javaslat, hogy hogyan lehet leküzdeni.
Ma már sokkal kevesebb ember hal meg a villámtól, mint régebben, mikor a mezőn dolgoztak a falusiak. Az egyik alapvető szakkönyvben van egy pár eset leírva, 1962-ben aratott a villám. Egy csőszkunyhóba behúzódott nyolcvagy mennyi embert csapott agyon.
És még ajánlom ezt a könyvet, ez is jó:
Szégyen, nem szégyen, de 32 éves nőként hasonló helyzetben vagyok. Bár nem jártam pszichológusnál, de elég valószínűnek tartom, hogy ez esetemben visszavezethető egy bizonyos dologra az életemben. Talán neked is akad valami ilyesmi, érdemes szerintem ennek utánagondolni.
Valamilyen szinten az sem segít a helyzetemen, hogy "úgymond" eléggé tájékozott vagyok a témában. Elég sok dokumentumfilmet megnéztem már, utána is olvastam a dolgoknak, mert annak ellenére, hogy félek tőle, elképesztően érdekel. És minél többet tudok, annál veszélyesebbnek is tartom... Szóval rajtam a villámok megismerése nem sokat segített.
Én is zenét szoktam ilyenkor hallgatni, meg ha egy mód van rá, sose vagyok a szabadban. Mondjuk az évek alatt már annyira "expert" lettem, hogy ránézek egy felhőre, és szinte 80%-ban el tudom dönteni, lesz-e belőle mennydörgés, vagy sem.
Mondjuk az én szituációmban az a legabszurdabb, hogy esténként esőre, és mennydörgés hangjára tudok a legjobban elaludni. Szóval mondhatni a villámmal ilyen se veled, se nélküled kapcsolatom van :D XD
Én már ilyen maradok szerintem, míg világ a világ :D A gyerekkoromhoz képest sokat javult a helyzet, ráadásul ha nem vagyok egyedül, akkor már az utcán is el tudok lenni. De azért hazudnék ha azt mondanám, hogy nem rettegek tőle.
"Elég sok dokumentumfilmet megnéztem már, utána is olvastam a dolgoknak, mert annak ellenére, hogy félek tőle, elképesztően érdekel."
Sok hülyeség hangzik el a neten. Dr. Horváth Tibor professzor könyveit ajánlom, senki más semmilyen megnyilvánulását nem.
"azt kijelenteni, hogy nincs rajta kívül senki más, az egy kicsit meredek szerintem"
Mi a szakképzettséged? Elvégezted-e a műegyetem erősáramú villamosmérnöki karát? Van-e villámvédelmi felülvizsgálói bizonyítványod?
#18 Az, hogy mi a szakképzettségem, teljesen lényegtelen. Szuper, hogy te teljesen tájékozott vagy a témában, és minden lehetséges papírt is megszereztél ezzel kapcsolatban, de attól, hogy valakinek nincs ilyenje, nem jelenti azt, hogy buta lenne, mint a föld.
Én csak arra hívtam fel a figyelmedet, hogy számtalan tehetséges tudós kutatja a témát, és valószínűleg nem ő az egyetlenegy a világon, akinek vannak hasznos tanácsai ezzel kapcsolatban. Miért ne hallgathatnánk mi meg valaki mást? Miért ne lehetnének más kutatóknak is jó tanácsai? Vagy ha én nem az ő könyvét olvasom, akkor már nem is tudhatok semmit?
Nem az általad említett szerző szakmai hitelességét kérdőjeleztem meg, csupán annyit írtam le, hogy nem ő az egyetlen, aki ilyesmivel foglalkozik. Teljesen felesleges ilyen stílusbon reagálnod, semmi rosszat nem írtam.
"Szuper, hogy te teljesen tájékozott vagy a témában, és minden lehetséges papírt is megszereztél ezzel kapcsolatban"
Írtam én, hogy nekem ezek megvannak? De azt tudom, hogy ezek a tanulmányok és eredményeik vannak, és tán nincs más.
"de attól, hogy valakinek nincs ilyenje, nem jelenti azt, hogy buta lenne, mint a föld."
Nincs is erről szó, lehet professzor cipőfelsőrészben vagy szőlőtermesztésben, egyszerűen csak arról, hogy a villámmal kapcsolatban buta, mint a föld.
"Vagy ha én nem az ő könyvét olvasom, akkor már nem is tudhatok semmit?"
Valahogy így, ha már egyszer leírtam, minek kérdezed még?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!