Mit gondolsz erről a kép sugallta nosztalgiáról? "Az élet kemény volt... de az emberek boldogabbak voltak, mint most"
Én falun nőttem fel és városban élve szenvedek az élet nehézségeivel (krónikus betegség mellett stresszes munkahely meg karrier bizonytalanság).
A gyerekkorom se volt szép annyira mégis könnyebbnek éreztem akkor mindent pedig jelenleg is mamahotelben élek semmi rezsit nem fizetve szóval nem az anyagiakon múlik a nosztalgia.
Valahogy 15-20 évvel ezelőtt is nyugodtabb volt minden és lassabb manapság meg a munkahelyen nincs 20 másodperc hogy ne hallanék pofázást a környezetemből. Arra is gondoltam, hogy ADHD-s esetleg Aspergeres vagyok mert tény, hogy akár míg egyetemista is voltam több időm volt elemezni a dolgokat ezáltal könnyebben megtanulni munkahelyen meg beesik egy probléma és egyből meg kell oldani ami nem megy és lehet ki fognak rúgni.
Diplomám van (minek) és fél millió a fizetésem (minek), de ha holnap valaki felajánlaná, hogy nettó 200-ért dolgozzak kertben vagy erdőben akkor zokszó nélkül elfogadnám.
Hát a nagyimékat elnézve ők valahogy együtt élték le az életüket és 3 gyereket neveltek fel. (Igaz hogy fakanállal verve..., de a család még halálukig is fenmmaradt nyáron ott nyaraltunk náluk, minden karácsony egyutt az osszes családdal (a 3 gyerek és azok hazastársai gyerekei a nagyiékkal)
Es egyutt is láttam az apai es anyai nagyszülőket is egyszerre.
Aztán mindhárom gyerekük elvált f.s amugy.m. az unokák élete is vmi "zülledmény" csak, valojában kapcsolatra senki nem alkalmas csak a nagyszülők voltak es maradtak együtt de 17-18 éves koruktól kezdve halálig.
Igen, régebben nyugodtabb volt az élet.
A mezőn dolgozó parasztok kevesebbet dolgoztak mint a mai ember, azok dolgoztak nyáron, ősszel es télen végig pihentek.
Plusz, ledolgoztak a mezőn a maguk tempójában a munkát, de nem volt szoros időhatár, nem állt a főnök a stopperórával a hátuk mögött, munka közben jókat nevettek, ittak ettek, lepihentek.
Semmi stressz nem volt. Emberi, élhető élet volt.
A mai ember rengeteget stresszel. Akkor is, ha nincs munkaja, akkor is ha van.
És mindkét ágon.
Tehat a szuleim es a saját generáciom már "káposzta" csak.
Az a bajom a képpel, azaz a szöveggel, hogy azt próbálja sugallni, hogy az élet akkoriban keményebb volt, mint most, pedig nem. Nyilván most a keményebb, pontosan azért rosszabb az emberek mentális állapota.
Ha ülsz egy monitor előtt és van központi fűtés, melegvíz, készétel, de a főnök meg a kollégák nonstop bszogatnak, az sokkal keményebb, mint kimenni fát hasgatni meg krumplit ásni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!