Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mit gondoltok arról a nézetről...

Mit gondoltok arról a nézetről, hogy a jóság a gyengeséggel egyenlő?

Figyelt kérdés

Friedriech Nietzsche úgy gondolkodott, hogy a jó a gyengeséggel egyenlő:

[link]

Kb. 3:30-tól nézzétek.

A másik: tegnap tettem fel pár kérdést Bereczkei Tamás: Machiavellizmus - a megtévesztés művészete című könyvel kapcsolatban (ezt olvasom most)

Ebben az van, hogy a machiavellisták azokat az emberket igyekszenek kihasználni, akik hajlamosak az együttműködésre, és törődnek másokkal, ezeket ugyanis baleknak tekintik.

Végül egy személyes tapasztalat: egy régi kolléganőm szerint nem jó túl jó szívűnek lenni, mert akkor kihasználnak.

Mit gondoltok?

2024. márc. 30. 12:14
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Teljesen egyetértek a 10 es kommenttel
2024. márc. 30. 13:13
 12/18 Ghgj ***** válasza:

Szerintem Nietzsche annyira szeretett volna pszichopata lenni, akkora rajongás volt benne irántuk, hogy a legtöbb gondolatát erre a vágyra fűzte fel. Egyenlőségjelet tesz a gyenge és a gyengéd ember közé (a gyengéd emberekre használjuk a jó jelzőt, nem a gyengékre), ez abból is látszik, hogy az általa valóban jónak megjelölt "erős" egyik fő tulajdonsága a kíméletlenség, ami kb. az ellentéte a gyengédségnek. Pedig az arra való képesség, hogy tekintettel legyél másokra, és ne árts nekik csak azért, hogy "fölöttük légy", az az igazi letétele a szemüvegnek, ezzel térsz vissza a valódi ösztönvilágba, és töltöd be a helyed a világban. Egyáltalán nem értek egyet vele, károsnak tartom a gondolatait, saját magára is azok voltak, mint bebizonyosodott.

A jószívűségnek nincs köze ahhoz, hogy kihasználnak vagy sem, egyszerűen nem ez az a tulajdonság vagy személyiségjegy, ami ahhoz vezet, hogy mások a te károdra jussanak javakhoz, sőt, jobban átgondolva, akit kihasználnak, az szinte biztosan nem jószívű.

A jószívűség = jóindulat, ami meg azzal egyenlő, hogy jót kívánsz más élőlényeknek, tehát azt, hogy olyan dolgok legyenek jelen az életükben, amik által a bennük meglévő potenciál kiteljesedhet. Ha valaki hagyja magát kihasználni, az hagyja magát bántani, tehát saját magával szemben nem lehet jóindulatú, hiszen a saját életében jelenlévő (ilyen formájú) fájdalomra közvetlen ráhatása lenne, mégse kívánja saját magának a lehető legjobbat.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy miért vonzódnak (egyes) nők a rosszfiúkhoz: hosszú-hosszú ideig voltak folyamatosan elnyomva és megszégyenítve a nők, nagyon sokan még a mai napig is így nőnek fel. Számomra nem meglepő, hogy azok, akik a lehetőségeiknél fogva kevésbé öntudatosak, maradnak ebben a szerepben. Azt szerintem te is látod, hogy nem a megfontolt nők ragadnak bele ezekbe a mintákba.

2024. márc. 30. 13:33
 13/18 Ghgj ***** válasza:

Közben olvasom, hogy van még egy komment a machiavellistákról: mivel számukra a hatalom elnyerése a főcél, érthető, hogy azokat az embereket, akiknek a hatalom (a másokon való uralkodás vágya) konkrétan nem szerepel az elérendő célok között, kb. életképtelennek jelölnek meg, hiszen a két világnézet konkrétan kizárja egymást. Ha én azt vallom, hogy a hatalom a legfőbb cél, és ehhez a világnézethez ragaszkodok, és van valaki, aki azt vallja, hogy a hatalomért én nem teperek, mert nem ettől lesz jobb az életem, akkor két dolgot tehetek:

1. intelligens emberként érveket ütköztetek és vagy elvetem a korábbi világnézetem, vagy meggyőződök róla, hogy igen, továbbra is azt tartom validnak

2. lebalekozom a másik felet, így nincs szükség érvelésre és nem fenyeget a veszély, hogy kiderül, hogy nem volt megfelelő a világnézetem

Az agresszív motoros huligánok erőszakot, ezáltal hatalmat gyakorolnak, az is érthető, ha őket nem tartják baleknak. Számomra a machiavellisták ezen nézete nem azt mutatja, hogy a másokkal törődő emberek balekok, hanem hogy a machiavellisták primitívek.

Én sem tartom a hatalmat elérendő célnak, szóval én balek vagyok a machiavellisták szerint, szerintem ők meg el vannak tévedve. :)

2024. márc. 30. 13:46
 14/18 A kérdező kommentje:

Én szeretem Nietzsche gondolatait, mert tetszik, hogy full másként látja a világot. Tetszik a lázadó stílusa is. 😁😅

Bár a filozófiáját még nem ismerem annyira, hogy egzakt véleményt mondjak róla.

"akit kihasználnak, az szinte biztosan nem jószívű."

Ne haragudj, de szerintem ez a kijelentésed átlép egy határt.

Nem magamra nézve mondom most ezt. Igenis vannak jó szívű emberek, akiket aljas módon kihasználnak. Elvitatni tőlük azt, hogy jó szívűek, hát...

"Azzal kapcsolatban pedig, hogy miért vonzódnak (egyes) nők a rosszfiúkhoz"

Csak a félreértések elkerülése végett: Engem nem zavar, ha a nők a rossz fiúkhoz vonzódnak. Nem azért írtam azt a példát, mert sértve érzem magam.

Volt több barátnőm is.

2024. márc. 30. 13:47
 15/18 A kérdező kommentje:

"Ha valaki hagyja magát kihasználni, az hagyja magát bántani, tehát saját magával szemben nem lehet jóindulatú, hiszen a saját életében jelenlévő (ilyen formájú) fájdalomra közvetlen ráhatása lenne, mégse kívánja saját magának a lehető legjobbat."

Jobban átolvasva a gondolatmenet igen érdekes, függetlenül attól, hogy egyetértek-e vele vagy sem.

Úgy látszik, kutatni kellene azt is, hogy ki nevezhető jó szívűnek.

2024. márc. 30. 13:52
 16/18 anonim ***** válasza:

#7 kérdező ugyan nem ismerlek de ez a kommented nagyon hasonlít a "nice guy" típusú emberekre, rosszabb esetben a "white knight" okra akik egészen addig kedvesek amíg valaki vissza nem utasítja őket.

A gond nem azzal van hogy valaki "jó" . A gond ott szokott kezdődni ha valaki nem szab határokat. Azaz mérlegelned kell a saját és mások érdekeit nem pedig alávetni magadat mások érdekeinek minden áron.

A randizásnál (főleg onlinenál) meg fontos hogy ne pörögd túl a dolgot. Sokan fognak nemet mondani, sokan nem fognak visszaírni és lesz olyan is mikor szar lesz a randi, ez van.

Az is lehet hogy nem jöttök be egymásnak és szimplán beszélgettetek egy jót.

Ez van tovább kell lépni

2024. márc. 30. 15:44
 17/18 A kérdező kommentje:

Ha tovább olvasod a kommentjeimet, akkor világossá válhat, hogy nem vagyok nice guy. Az (online) randizáshoz nem kérek tanácsokat, ugyanis 15 éves koromtól benne vagyok a témában, és szép eredményeket értem el, amire nagyon büszke vagyok.

Fun fact: nem használok társkereső oldalakat, az internet más részéről szereztem a barátnőimet.

Amit írtam, az nem személyes problémákra tett utalás volt, hanem reakció azt megelőző kommentre, a valóság illusztrálása, ami folyik a világban.

2024. márc. 30. 16:59
 18/18 anonim ***** válasza:
Alapvetően hülyeség, a jó nem gyenge, ahogy a túl jót sem azért használják mi, mert túl jó. Az ember sokkal sokkal komplexebb, mint egy ilyen két dimenziós koordináta rendszer
2024. márc. 30. 20:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!