A Nőnap és az Anyák napja miért van megtartva, a Férfinap, és az Apák napja miért van elfelejtve?
A takarítóról konkrétan tudok neked nyilatkozni, ugyanis fiatal srácként én is csináltam, több helyen is. Ugyanannyi fizetést kaptunk a főnöktől, 900 vagy 1000 Ft-os órabért.
Housekeeping voltam, ami konkrétan női munka, de én is csináltam, több szállodában is megfordultam.
Sőt, még azt is elmondom neked, hogy az egyik helyen a recepciós csaj is ugyanannyit kapott. Annál a cégnél épp az volt a lényeg, hogy minden fiatal munkavállalót ugyanúgy kezeltek. Ráadásul becsületesen be voltunk jelentve.
Volt olyan 4 csillagos Hotel, ahol én voltam a takarítók közt az egyetlen fiú, a többiek lány/idősebb asszonyok voltak. Ugyanannyit fizettek nekem is, mint nekem.
Ismétlem: mindenki annyi pénzt kap, amennyit a munkája ér. A Munka Törvénykönyve alapján a szerződést NEM köthetik úgy, hogy ugyanazért a munkáért a férfinak kevesebbet/többet fizetnek!!!
Igaz, amit írsz.
Simán lehetne a topikot záró komment.
"Ha holnaptól minden nő tipikus férfi szakmákban kezdene dolgozni"
Valahogy mégsem akar egy nő sem férfimunkát végezni. Meghát azért tegyük hozzá, azt az 1-2 végtelenül kényelmes "női" szakmát leszámítva, mint takarítás, ovónő, nővérke, titkárnő, stewardess, ésatöbbi, minden más valódi munka férfi munka.
Juj, de összehordta itt a szexista szemetet a szél :)
Akkor tegyük kicsit tisztába a bérkülönbségeket, mert láthatóan itt egy-két ember olyan okos, mint egy kenyér, és ez alapján formál véleményt.
- A nemek közötti bérkülönbség ott kezdődik, hogy iskolában már nyomják a gyerekeket valamerre, és sok helyen a mai napig látszik, hogy pusztán a nemük alapján teljesen más irányba. A fiúkat jobban nyomják műszaki dolgok felé, a lányokat ezektől távol tartják, mondván, hagyják a fiúkra, miközben a nemük nem befolyásol semmit ilyen téren. Fiúkat jobban ösztönöznek mindenféle tudományos pálya irányába, lányokkal szemben gyakori az alacsonyabb elvárás. Itt nem az osztályzatokra kell gondolni, hanem a tanár viselkedésére: a fiúkat próbálja motiválni, nyomni előre, míg a lányok kapnak egy buksisimit és el van felejtve. NEM MINDEN tanár ilyen, de SOK! Saját példáim is vannak amúgy, mert osztályelső voltam angolból, angol versenyre mégsem engem akartak küldeni, hanem két fiú osztálytársam hamarabb jött szóba, akik nálam rendszeresen, százalékban mérhetően rosszabb eredményt értek el, és magatartási, ill. szorgalmi problémáik is voltak.
- Pályaválasztásnál már egyértelműen kondícionálva vannak a gyerekek. Én tudok olyan lányt, aki asztalos akart lenni, de annyit cikizték a diákok és a tanárok emiatt, hogy utolsó pillanatban módosított egy "lányosabb" szak irányába. Ma, 30+ évesen már bánja, de SENKI nem állt mellette akkor a felnőttek közül, mert úgy voltak vele, hogy egy lány ne legyen asztalos, nem neki való és hogy néz már ki. Szóval amikor valamelyik okoska felveti, hogy nők miért nincsenek az építőiparban... valószínűleg ugyanezek az emberek mutogatnak és röfögnek akkor, mikor meglátnak egy nőt traktort vezetni vagy éppenséggel kőművesként dolgozni.
Ahogy ennek az ellentétes iránya is fennáll, tehát a fodrász szakmával a fiúk ugyanígy járnak (megkapják, hogy biztos melegek vagy nem jók másra). Ismerek kifejezetten férfias férfit, aki ápolóként dolgozik, 45-50 éves, sok éve dolgozik ezen az ágon, mégis napi szinten megkapja mind a betegektől, mind másoktól, hogy férfiként miért csinál ilyen szakmát.
Innentől nem nehéz felfogni szerintem, hogy az adott szakirányba nyomott gyerekek majdani munkája között mekkora lesz a bérkülönbség (fodrász vs asztalos/villanyszerelő, kőműves,stb)
- Rengeteg helyre nem vesznek fel nőként (és van néhány hely, ahová nem vesznek fel férfiként), vagy elenyésző számban. Van, ahol a mai napig csak nőket vesznek fel takarítónak, konyhásnak, óvodai alkalmazottnak. Ahogy van, ahová csak férfikat preferálnak, pl rakodók, sofőrök, és általában felsővezetés mindenhol.
Szóval remélem így már érthető annak, aki amúgy nem szokott olvasni a témában, hogy nem azt kell nézni, hogy a pályakezdő huszonéves mit választ, hanem hogy MIÉRT választ, hogy jutott el odáig, és a társadalom hogy kezeli. AKi szembe megy a jelenleg aktuális ultraszexista normákkal, az sok esetben alázást, cikizést kap azért, mert nőként/férfiként a másik nemre jellemző szakmát végez, sőt, akár munkától is eleshet a sztereotípiák miatt, függetlenül a teljesítményétől.
És mivel szóbajött az adott munkák bérezése, beszéljünk arról is kicsit.
Kedves kérdező itt alaptörvényre mutogat, aminek semmi értelme :) ugyanis a legtöbb bér nem államilag meghatározott, hacsak nem közszférában vagy, hanem kapsz egy ajánlatot rá. Az, hogy van egy szerződésed, nem ide tartozó részlet, ugyanis ugyanarra a pozícióra kaphat két külön ember két ajánlatot. Ahogy ilyen van is, és még csak nem is kell a nemekig menni, kiállástól, egyéni bérigény indoklásától függ, kinek mennyit adnak meg. Nem mindenhol fix béres rendszer van. És bizony, sok esetben a nőknek nem ajánlanak meg akkora bért, mint a férfiaknak.
Konkrétan az, hogy adott munkáért van bérkülönbség pedig létező dolog, a mai napig beszámolnak pl hollywoodi színészek is róla, hogy a főszerelő férfi-női páros, akik kb ugyanannyit vannak vásznon, eltérő bért kapnak. Szerencsére ott sokan kiállnak a pályatársukért, és felszólalnak, közzé teszik a béreket, hogy lássák mások is, mekkora a különbség.
A kérdező szexista szemlélete annyira eltorzítja a világlátását, hogy azt se veszi észre, ami az orra előtt van, mert azzal érvelni a bérkülönbségek nemlétére, hogy ő nem látja, nevetséges. A legtöbb munkahely Mo-n nem engedi, hogy megbeszéld a béredet a munkatársaiddal, a szerződésüket pedig nem láthatod jogi okokból. Nem is hiszem, hogy sokszor megkérdezett bárkit. Ahogy mivel láthatóan ő fixbéres kisebb munkákat csinált (takarítás), nincs rálátása, hogy egy CEO és egy másik CEO bére között mekkora szakadék lehet nemektől függetlenül IS, de nemtől függően mégnagyobb.
"A nemek közötti bérkülönbség ott kezdődik, hogy iskolában már nyomják a gyerekeket valamerre, és sok helyen a mai napig látszik, hogy pusztán a nemük alapján teljesen más irányba"
>Az 1980-as években talán így volt, de manapság senkit nem nyomnak sehová. Mindenki oda megy, ahová akar.
"Fiúkat jobban ösztönöznek mindenféle tudományos pálya irányába, lányokkal szemben gyakori az alacsonyabb elvárás."
>Eleve az, hogy a felsőoktatás inkább csajokból áll, mert a srácok inkább elmennek egy piacképes szakmát tanulni. A pasik többségének nincs igénye egyetemre, szakma kell nekik, amivel jól keresnek. A csajoknak fontos a diploma, minden áron.
Fizika szakon valóban kevesebb csaj lehet, de ez nem azért van, mert a csajokat akadályozzák, hanem feltehetően azért, mert többségüket egyszerűen nem érdekli a terület.
Ha nem értesz velem egyet, akkor kérdezd meg Dávid Gyulát, valószínűleg ugyanezt fogja mondani. Ha neki sem hiszel, akkor konteós vagy.
"Én tudok olyan lányt, aki asztalos akart lenni, de annyit cikizték a diákok és a tanárok emiatt, hogy utolsó pillanatban módosított egy "lányosabb" szak irányába"
>Én meg tudok olyanról, aki asztalosnak ment, a másik meg autószerelőnek (volt barátnőm középiskolás osztályrársai).
Egyébként meg remélem nem akarod beállítani úgy a nőket, hogy asztalos szakma érdekli őket tömegesen. A nők többsége arra vágyik, hogy értelmiségi munkát végezzen. Húgom is ezt csinálja, egy TV-nek dolgozik. Kevesen vannak azok, akik "férfi szakmát" akarnak tanulni.
"Van, ahol a mai napig csak nőket vesznek fel takarítónak, konyhásnak, óvodai alkalmazottnak. Ahogy van, ahová csak férfikat preferálnak, pl rakodók, sofőrök, és általában felsővezetés mindenhol."
Ezt én is megtapasztaltam akkor, amikor pékségbe nem vettek fel azért, mert férfi vagyok.
De bizonyos esetekben ez így van rendjén. Igenis van férfi munka, és van női munka.
Nem hinném pl. hogy az én munkámat a nők többsége szívesen csinálná. Az ország egyik legveszélyesebb helyén vagyok őr, bármikor megtörténhet az, hogy 3-4 bűnöző bejön oda, én meg egyedül vagyok ott. Kíváncsi lennék, egy nő mit tenne, ha 3-4 bűnözővel nézne farkasszemet úgy, hogy az egész telephelyen full egyedül van, éjszaka. Mert ott barátom, egyedül vagy szolgálatban. De, azt hozzátenném, hogy a cég nem tiltja a nők felvételét.
"Kedves kérdező itt alaptörvényre mutogat, aminek semmi értelme"
Harmadszorra magyarázom el, hogy a béreket a Munka Törvénykönyve határozza meg. Ha egy férfit és egy nőt felvesznek ugyanarra a munkakörre, akkor ugyanazt a bért kapják, és erről szerződésük is lesz.
"A kérdező szexista szemlélete annyira eltorzítja a világlátását, hogy azt se veszi észre, ami az orra előtt van, mert azzal érvelni a bérkülönbségek nemlétére, hogy ő nem látja, nevetséges"
Semmiféle bérkülönbség nincs, dolgoztam állami cégnek is női kollégákkal, szóval valszeg nagyobb rálátásom van a témára, mint neked.
Aki nőgyűlölőnek nevezett engem, annak ajánlom, hogy olvasson egy kis Mark Mansont. Ő zseniálisan leírja az egyik könyvében, hogyan működik a vallás. Azért említem Mansont, mert ő a feminizmust is a vallások közé sorolja, mivel ott is megvan az a jellegzetesség, hogy ha nem ért velük egyet valaki, abból ellenségképet kreálnak. Kritizálod a feminizmust? Akkor nőgyűlölő vagy!
Így működik a dolog.
Mansont egyébként aligha lehet nőgyűlölettel megvádolni, mivel házas ember.
Ahogyan engem sem. Még olyan nőnek is megbocsátottam, aki megcsalt engem.
A többi provokatív válaszra nem reagálok, csak jelentem.
Amúgy meg az apát sehol se jegyzik 😂 minden hivatalos iraton csak az anya neve van feltűntetve.
Ennyit ér az "apa"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!