A Nőnap és az Anyák napja miért van megtartva, a Férfinap, és az Apák napja miért van elfelejtve?
Szerintem az Apák napjának az elhanyagolása is azt a burkolt üzenetet hordozza, hogy manapság nem csak arról van van szó, hogy a nő az értékesebb nem, hanem arról is, hogy az anya az értékesebb szülő.
Feministákat sosem láttam még kampányolni Apák napja mellett. Az rendben van, hogy a pasikkal kapcsolatban ellenérzéseik vannak (nem vitázom e tekintetben velük), de, hogy a saját apjuk sem jelent nekik sokat, na ez már azért elmondd valamit.
Egy csomó gyerekkel (nemtől függetlenül) nem foglalkozik az apja. Akkor is körbeszopkodják az apukákat, ha egyszer kicserélnek egy pelenkát, vagy tudják, mikor van a gyerekük szülinapja.
Anyák napján nem azt ünnepeljük, hogy van anyánk, hanem hogy mennyi mindent tesz/tett meg értünk születésünktől fogva.
Anyák napján nem a rossz anyákat ünnepeljük. És Apák napján sem a rossz apákat kell ünnepelni.
De amúgy meg mindegy. Velem nagyapám nem foglalkozott, pedig egy pénzes ember volt, és nem hagyott rám egy fillért sem, mert anyámmal összeveszett anno.
Sokáig megvetettem, mert jól jött volna pár millió örökség.
Aztán húgom világított rá, hogy tisztelnünk kell, mert ha ő nincs, akkor mi sem vagyunk. Így, legutóbb már kerestem is a sírját, hogy hol van eltemetve.
Én sem láttam senkit az apák napja mellett kampányolni. Talán azért, mert ez lényegtelenebb vetülete a megkülönböztetésnek, szemben a fiúk érzelmileg elhanyagoló és kirekesztő nevelésével ("a férfiak nem sírnak"), a fiúk/férfiak érzelmeit invalidáló társadalmi normákkal. Ugyanis utóbbiakkal foglalkozik a feminizmus is, és a feminizmus egyenlőségre törekvésében benne van az is, hogy az apák ugyanúgy elismert szülők legyenek, mint az anyák. De ez piszkosul nem az apák napjánál kezdődik, hanem pl hogy apáknak is járjon "szülési szabadság", ahol az anya és a kicsi mellett lehetnek, mert a családnak ez érdeke, és a gyerek számára az apa ugyanolyan fontos, mint az anya.
Szóval igen a feminizmus egyenlősége nem csak a nők irányít jelenti, hanem a férfiakét is. De nyilván, ehhez jobban el kéne mélyedni a témábsn, nem csak a médiafröcsögést elolvasni.
Amúgy vicces ez a kijelentés, hogy a "nő az értékesebb nem", ugyanis a munkaerőpiacon nek így látszik, a nők továbbra is kiszolgáltatottabbak és a béreik elmaradnak a férfiakétól. Ahol próbálnak úgy tenni, mintha egyenlőség lenne, ott is gyakran megjelenik az üvegplafon, pl hogy nem vesznek fel nőket bizonyos pozíciókra, vagy konkrétan ellehetetlenítik őket szakmailag.
"ugyanis a munkaerőpiacon nek így látszik, a nők továbbra is kiszolgáltatottabbak és a béreik elmaradnak a férfiakétól"
Ezt már nagyon sokszor hallottam, de sosem láttam bizonyítva. Mindenki annyi fizut kapott, amennyi a szerződésében volt, és ha ugyanabbban a munkakörben voltunk, ugyanannyit kapott a női kolléga is.
Olyan természetesen lehet, hogy a főnök egy proli alak, és nem fizeti ki rendesen a csajt, vagy lehúzza a bérét. Ez azonban nem egyedi eset, csaj valszeg a női eseteket jobban felkapják.
Volt, mikor engem sem fizettek ki, vagy csak félig fizettek ki. De én annyiban hagytam, ezért nem keszült róla statisztika.
A munkaszerződésbe az kerül be, amennyit ér a munka.
Ha minimálbérre jelentenek be valakit, az annyit is ér. De ez független attól, hogy az ember férfi-e, vagy nő.
"de sosem láttam bizonyítva"
A te fajtád úgysem hisz el semmit, amit nem akar.
"hanem arról is, hogy az anya az értékesebb szülő"
Mondjuk ez konkrétan így van. Nem tesztek bele elég munkát a szülőségbe, ami egy kimutatható TÉNY. Az egy dolog lenne hogy a nő kockáztatja az életét és az egészségét azért hogy megszülje a gyereket, ezen nem lehet változtatni, viszont a következő 18 évben is a nő látja el nagyrészt a gyereket. A férfiak max besegitenek. Ritka az, ahol akár csak egyenlő a szülőség körüli munkamegosztás. Arról meg ne is beszéljünk hogy hány férfi hagyja ott a családját. Szinte minden egyedülálló szülő nő.
Női principiumot csináltatok a szülőségből, majd pedig sajnáljátok hogy nem kaptok elég megbecsülést a nagy semmiért (és a megbecsülés amit a nők kapnak se sokkal több a semminél: egy nap egy évben...)
Mindezek ellenére mint ahogy írták, te megtarthatod a férfinapot, meg az apanapot meg mindent amihez van kedved lol.
Ez nem hit kérdése.
A munkaszerződést a Munka Törvénykönyve alapján kötik. Az meg nem valószínű, hogy tartalmazza azt, hogy azonos munkakörben egy férfi többet kaphat, mint egy nő. Az Alaptörvény ezt eleve lehetetlenné teszi:
"Az Alaptörvény szerint Magyarország az esélyegyenlőség megvalósulását külön intézkedésekkel segíti, külön intézkedésekkel védi a gyermekeket, nőket, időseket és a fogyatékkal élőket"
Lásd itt: [link]
Hímsoviniszta főnökök természetesen lehetnek, de azok törvénytelen módon cselekszenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!