Hogy lehet leszokni a terjengős beszédről?
Odafigyelés kérdése elsősorban. Engem is érint ez, őrülten sokat tudok beszélni bizonyos témákról. Szerintem valami megfelelési kényszer lehet, vagy szorongás levezetés. Úgy érzem, szórakoztatnom kell a hallgatóságomat, különben nem érezné jól magát velem. Legalábbis valami hasonlóra jutottam, mikor ezt alaposabban végiggondoltam.
Te is gondold végig, hogy mi lehet ennek az oka. Az is segíthet, ha erre rájössz, illetve tényleg tudatos odafigyeléssel igyekezzél tömören, a lényeget megfogalmazni.
Kerüld a töltelékszavakat. Gondold végig, mit akarsz mondani, és a lényeget kiemelve mondd ki.
Én úgy gondolom, hogy az lenne a megoldás, bár nem vagyok benne egészen biztos, hogyha az afféle töltelékszavakat, mint például ezen felsoroltak, kifejezetten kerülni kezdenéd, mivel mondandód lényegéről veszi el a figyelmet, ámbár érezheted úgy tőle, hogy minél több felesleges kötőszavat, minél választékosabban, szélesebb ismeretet kifejezvén használsz, annál intelligensebbnek tűnsz fel hallgatóságod előtt, úgy gondolom, ezzel csak álltatod magad.
Van különbség, pedig ugyanazt írtam :) A példám még így sem volt jó, mert a felesleges szófordulatok helyett egy idő után egyszerűen kibővítettem a mondatot egy gondolattal, de remélem, hogy érted, mit kellene elhagynod.
Mindig arra gondolj, hogy hatékonyan kell kommunikálni.
Ehhez muszáj elegendő információt közölni, viszont túl sokat SEM lehet beszélni, mert akkor már a hatékonyság rovására megy.
A hogyan kérdésekre mindig csak az elme tud válaszolni, ezt a hogyan dolgot ne elméből és akarással akarj megoldani, ez értendő az élet össze területére.
Tehát nincs egy pirula, vagy egy jó tanács amit ha követsz és elvégzed akkor megoldódik a problémát.
A kulcs a te kezedben van, te saját magad tudsz rájönni, hogy milyen kulcs illik abba a zárba ami a problémád. Érted-e?
A másik, hogy mivel energia alapú a világ, ahol a figyelmed ott az energia annak adsz figyelmet, tehát ergo ha arra figyelsz amit elszeretnél kerülni akkor, pontosan azt hozod létre, amitől tartsz.
Átgondolással és önuralommal.
Egyébként, ha észreveszed, hogy egyre inkább csak a tőmondatokat értik meg az emberek, le fogsz szokni róla magadtól is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!