Mit tegyek ha egy bunkó vagyok?
Teljesen felesleges dolgokon triggereled magad idegbe.. Most tényleg ilyenen idegeskedsz, hogy valaki lökdös? Ilyenkor inkább félre kell állni és hagyni, hogy menjen előre.
Egyébként ezen csak te tudsz változtatni, már ha igaz a kérdés, de én mindenképpen megpróbálnék a helyedben kis önuralmat gyakorolni. Biztos erre is vannak könyvek amik esetleg segíthetnek ebben.
Egyébként a stílusod nekem rettentően taszító, de nyilván amiről írsz annak van valóságalapja, de hát.. én például ilyeken nem baszom fel magam.
1+ 2. A csúnya beszéd agyunk legalapvetőbb működésének része, csak úgy, mint a légzés.
Benjamin Bergen What the F. címmel írt könyvében végeláthatatlan mennyiségben sorolja azokat a példákat, ahol szerencsétlenül járt emberek szókincse agysérülésük következtében valamiképpen feldúsult trágár kifejezésekkel. Így járt a tisztes életet élő Phineas Gage, aki homloklebeny sérülése után képtelen volt fékezni indulatait és csúnya beszédét, ezért társas kapcsolatait képtelen volt fenntartani. Hasonlóan viselkedett az a férfi is, aki egy stroke-ot követően afáziában (beszédképtelenség) szenvedett, azonban ha képes is volt pár szóra, azok nyomdafestéket nem tűrőek voltak, így munkáját azonnal elveszítette, ami nem is csoda, mivel az illető nem mellesleg pap volt. Orvosok tehát sok esetben azt találták, hogy a csúnya beszéd a szalonképes kommunikációtól függetlenül képes működni. Utóbbi működésképtelenné válása pedig még nem jelenti a trágár beszéd véget érését. Ennek oka, hogy a beszéd elengedhetetlen részét képező szavak nem csupán az agykéregben, azaz a legmagasabb agyműködésért felelős területen jönnek létre. Míg a normál beszéd a bal agyféltekében képződik, addig a csúnya szavak a jobb agyfélteke mélyebben elhelyezkedő, egyben evolúciós szempontból ősibb, alapvetőbb limbikus rendszerben jönnek létre. Ez a terület pedig az érzelmi reakciókért felelős. Nem hiába tehát, hogy a trágár, sokszor alpári kifejezések leginkább érzelmek kíséretében kívánkoznak a szánkra.
3. Amikor megállíthatatlanul jönnek a csúnya szavak.
A Tourette-szindróma egy kényszeres cselekedetekkel járó pszichiátriai kórkép, ami az esetek kicsiny százalékában kontrollálhatatlanul előre törő szitokszavak, mások szidásának formájában mutatkozik meg. A betegség ritka, de annál nagyobb gondot okoz a benne szenvedőknek, mivel az akaratlan és nem megfelelő viselkedések elfojtása náluk nagyon nehezen megy, mivel az ezekért felelős agyterületek működésében van zavar. Gondoljunk bele abba, milyen sokszor kell kontrollálnunk saját magunkat egy nap folyamán, vagy hányszor illetnénk számunkra ellenszenvesen viselkedő személyeket leplezetlen, nyers véleményünkkel, de bennünk működik az a STOP tábla, aminek köszönhetően nyelünk egyet, majd mondanivalónkat kulturált formába öntve tálaljuk azt.
Itt bővebben tudsz róla még tájékózódni, ellenben szerintem nem árt ha egy CT-t csináltatsz, mert esélyes, hogy esetleg egy enyhébb fokú agyvérzésed lehetett, ami a beszédközpontodat érinthette.
#4-es vagyok
Nekem van kivel szexelnem. Csak mondtam, hogyha lenne aki keményen bánna veled az ágyba lehet kevésbé lennél ilyen kis mufurc.
Az étrendeddel kezdeném először is. Az ételeid minden szükséges tápanyagit tartalmaznak? Mert ha nem, az befolyásolhatja a viselkedésedet is.
Továbbá mennyit stresszelsz? Vannak olyan dolgok az életedben, amiket szeretsz, de inkább megszállottságból csinálod és ezért stresszként ér minden velejárója? Szereted a munkát/sulit? Ha nem is vagy folyton ideges, de a sok kudarc is kiválthat belőled levertséget.
Nem volt haláleset vagy hirtelen változás? Ez is sok olyan érzést vált ki belőled, ami feldolgozatlanul sanyargathat.
Ezenkívül van hobbid, ami pozitív energiát ad? Ha túl egyhangú az életed is nyomottá tehet.
Az emberekkel hogy állsz? Nincs energiavámpír vagy hasonló ember? Mert az ilyen emberi kapcsolatok is tehetnek frusztrálttá. Néhány ember pont azért ilyen, amilyen te, mert tele vannak dühhel, amit nem tudnak az adott félen levezetni és így adják ki magukból.
Elsősorban keresd meg az okát.
---
A második dolog, hogy mindig, ha belekerülsz a szituációba, amikor belegondolsz valamibe, gondolj bele, hogy milyen logikus válasz lehetne rá.
Pl a menetrendesnél magadban megkérdezed, hogy miért nem olvassa el. Ilyenkor gobdolkozz el. Lehet, hogy nincs nála a szemüvege.
Lökdös a buszon. Miért? Mert le akar ülni, mert beteg és már alig áll a lábán.
Miért nyomkodja a telefonját? Mert lehet, hogy épp meghalt valakije és egy barátjával csetel erről, mert ki van borulva.
Aztán lehet nincs így, de te kicsit megnyugszol, mert megérted, nem neked akarnak rosszat.
Miért is akarnának? Elvégre ezek olyan emberek, akik tudják, hogy sosem látnak téged és még csak nem is ismernek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!