Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Véleményed szerint mikortól...

Véleményed szerint mikortól lett ennyire anyagias a világ?

Figyelt kérdés
Én 2009-ben kezdtem a gimit. A középiskolai évek alatt egyáltalán nem éreztem még, hogy a pénz uralna mindent. Átlagos családból származom, az osztálytársaim között sem voltak kirívóan gazdagok. Fel sem merült bennünk, hogy valakit csúfoljunk amiatt, hogy nincsenek drága/márkás dolgai, vagy épp nem ment nyaralni. Bár akkoriban még az interneten sem lehetett látni a mostani nagyzolást.

2023. nov. 25. 18:49
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
83%
Egyébként szerintem azóta jelen van a társadalomban az ilyesmi ahogy megjelent a pénz, vagyon és birtok fogalma. Régen is megvoltak a társadalmi lenézések stb.. csak nem tudtál róla.
2023. nov. 25. 19:19
 12/21 A kérdező kommentje:

#4: Ez is mennyire igaz. A szomszédunkban az anyuka szokta mindig kint kiabálni a kislánynak, ha összekoszolja a ruháját, hogyha még egyszer ilyet csinál, akkor a turkálóból fog ruhát kapni legközelebb és nem a drága darabokat. Meg hogy ha rosszul fog viselkedni, akkor odaadja a játékait a szegény gyerekeknek.

Rajtuk látom, mennyire nem becsülnek meg semmit. Naponta (!) kapnak új játékokat. Hét végére azt sem tudják, hogy mit kaptak pár napja. Azért ezeket túlzásnak tartom. Még akkor is ha van pénzük mindenre.

#8: Neked is köszi a tartalmas választ!:)

2023. nov. 25. 19:21
 13/21 anonim ***** válasza:
88%
Hàt, én előtted 2 évvel kezdtem a középiskolát, és már akkor is cseszegettek, mert szegény voltam, sőt előtte àltalánosban is.
2023. nov. 25. 20:20
 14/21 A kérdező kommentje:
#13: Nagyon sajnálom. Elítélem azt, aki ilyen dolgok miatt gúnyol másokat.
2023. nov. 25. 20:32
 15/21 anonim ***** válasza:
82%

"A középiskolai évek alatt egyáltalán nem éreztem még, hogy a pénz uralna mindent."

Mert fiatalabb voltál, és nem tűnt fel.

Egyébként mindig is olyan volt a világ, hogy bizonyos körökben a pénz az isten, máshol meg nem.

2023. nov. 26. 09:51
 16/21 TappancsMancs ***** válasza:
A pénz használatától kezdődően és inkább fokozatosságról van szó, semmint kezdőpontról. Mára persze annyira sokféle megvehető dolog áll rendelkezésre, és még futtatják is az emberek számára, hogy ez mára nyilván fokozottabb lett. Ott van az is, hogy az ókorban és középkorban a meggazdagodás lehetősége is korlátozottabb volt a társadalmi rétegek közötti szűk átjárhatóságok miatt. Aki földműves családban született az többnyire az is maradt. És régen az emberek kevésbé igényelték a megvásárolható tárgyi dogokat, mint manapság. De a választék is kevesebb volt és ez mézesmadzag effektusként működik az embereknél. Szerencsére azért ma érteik ezt valahogy az emberek és sokan igazából a normális megélhetés dolgaira emelik fel a fejüket a hírekben. Például amikor nem volt telefon, akkor tényleg az emberek elindultak otthonról és átmentek valakihez, és ha otthon volt, akkor beszélgettek. És! Nem volt igényük telefonra! Nem hiányzott. :) Na meg a mozgásszegény életmód is ritkább volt mint ma, mivel egy teáért fát kellett sahogatni, tüzet rakni, vizet hozni a kútból vagy patakból és utána lehetett hozzáfogni. :) Amúgy fokozatos mézesmadzag effektusként burjánzott el.
2023. nov. 26. 13:31
 17/21 anonim ***** válasza:
a 8-as versenyző igen bölcs versenyző!
2023. nov. 26. 13:40
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

Lényegében mindig ilyen volt a világ, csak nem vetted észre vagy nem olyan társaságban éltél, ahol ezeket tapasztaltad volna. Másfelől maga az internet folyamatos terjedése is közrejátszik ebben. Nagyon elkezdtek terjedni, a különböző elektronikai eszközök, okostelefonok, és más eszközök.

Egy folyamatos vásárlóihisztéria amiben élünk! Elszakadt a ruhád, vagy elromlott valamid? Menjél vegyél újat. Megjavítani? 10 emberből, 5-nek eszébe sem jutna, ez a megoldás.

Érted amit mondani szeretnék?

37 éves fejemmel aszt mondom, hogy 15-20 évvel ezelőtt jobb volt a világ.

Csak akkor vásároljál ha szükséges, az internetet tanulásra használd, és más emberek segítségére, töltsél több időt a természetben.

2023. nov. 26. 16:09
 19/21 anonim ***** válasza:
Második világháború után kb.
2023. nov. 27. 12:03
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon jó a kérdésed! Ezen én is sokat gondolkoztam már. Szerintem mindig is anyagias volt a világ! Csak régebben nem tolták bele a képedve, hogy ki mennyire gazdag.

Mondok egy példát. Neked is lehet van az ismerettségedben minimum egy ember aki a Maldív-szigeteken vagy a Fülöp-szigeteken vagy a Dominikai Köztársaságban nyaralt és állandóan arról posztolt, hogy ő ott van vagy, hogy ott volt. Régebben mondjuk az 1800-as években pedig szimplán nem jutottak információhoz az emberek másokról.

Különben a középkórban a földesurak híztak, dagadtak. Míg a jobbágyak gyakran éheztek. Már akkoriban is anyagias volt a világ.

Különben meg elárulom neked, hogy az élményeket, a tudást senki sem veheti el tőled. Míg a vadonatúj telefon, luxus márkás autó csupán tárgyak. Az emberi élet sokkal értékesebb minden tárgynál:).

2023. nov. 27. 12:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!