Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A jungi archetípusok mennyire...

U. Xorter kérdése:

A jungi archetípusok mennyire állják meg magukat a pszichológia mai állása szerint?

Figyelt kérdés

2023. okt. 23. 20:50
 1/4 anonim ***** válasza:
64%
Továbbra is fontos eszközök a pszichológiai elemzésben és terápiában, segítve az embereket abban, hogy jobban megértsék önmagukat és viselkedésüket.
2023. okt. 23. 21:17
 2/4 Shaddark ***** válasza:
51%

Amennyire én tudom még használják, de én a Myer-Briggs Típus Indikátort látom mindenhol használatban már jó ideje. Ezen már sokat finomítottak, sokkal pontosabb és bővebb.

Kisebb a tévedés lehetősége is, a 72 kérdéses teszt szinte soha nem megy mellé.

De pontatlannak az elődjét (Jungi) sem tartják még ma sem, egyszerűen csak nem annyira "finomhangolt" mint a mostanában használatban lévő Myer-Briggs.

2023. okt. 24. 12:33
 3/4 Phoney ***** válasza:
100%

A Jungi pszichoterápia ma is hivatalosan engedélyezett, alkalmazott terápiás módszer, az pedig az archetípus-elméleten (is) alapszik, tehát ilyenformán megállják a helyüket a pszichológia mai állás szerint. Persze ez nem azt jelenti, hogy ez az elmélet igazán része volna a mainstream pszichológiának (azon kívül, hogy minden leendő pszichológus tanul róla), a szakmában sokan nem veszik komolyan vagy nem foglalkoznak vele, de attól még nem egy megcáfolt/elavult elmélet.

Az archetípusoknak viszont nem sok közük van a Jungi tipológiához, mert az egy korábbi munka (C.G. Jung: Lélektani típusok), és az nem az archetípusokról szól. A Myers–Briggs-típuselmélet ennek nem egy kifinomultabb formája, hanem az egyoldalú lebutítása, PR-osok és hasonlók egyik kedvence, de a személyiségpszichológiában többnyire a személyiségtesztek hülyegyerekének tartják, nem ritkán a horoszkóphoz hasonlítva. Nem sikerült még alátámasztani, hogy működne, így pl. terápiában, tanácsadásban az MBTI nem is alkalmazható. A teszt annyira "szinte soha nem megy mellé", hogy a kitöltők egy jó része már pár héttel később is más eredményt kap...

[link]

2023. okt. 25. 20:10
 4/4 Shaddark ***** válasza:

Köszönöm szépen a kiigazítást és a linket.

- Én sok emberrel töltettem már ki, bár semmi közöm a szakmához, csupán az emberek "működése" érdekel hobbi szinten. Mindig a 72 kérdésest és mindig jól elmagyarázva a feladatot. Évekkel később is mindig mindenkinek ugyanaz jött ki. Ahogyan nekem is 10+ éve.

Szerintem sok múlik a kitöltőn, mennyire tudatosítja hogy nem az általa helyesnek, hanem visszaemlékezve adott helyzetre töltse ki.

Hogy hol töltik ki - Állásinterjún pl. szerintem biztosan félre fog menni mert mindenki az adott álláshoz általa legjobbnak tartottat fogja jelölni nem egy konkrét esetre fog visszaemlékezni.

Persze, az valóban igaz lehet hogy "sorozatmunkában" kitöltetve semennyire nem lesz helyes.

És abban is, hogy pl. egy kommunikációs tréning hatása simán áthelyezheti egy másik hasonló típusba.

De akár egy önismereti tréning is a megszerzett magabiztosság miatt.

2023. okt. 26. 12:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!