A társadalomban az alkoholfüggőt miért bélyegzik meg kifejezetten keményen? A nikotinfüggőt (láncdohányost), avagy koffeinfüggőt, játékfüggőt pl. miért nem bélyegzik meg annyira?
Ja, mert pl a passzív dohányzás, vagy ha a család megtakarítását elvered félkarú rablón, azok olyan jót tesznek másoknak.
(Ezzel nem az alkoholt védem, hanem azt mondom a többi IS nagyon káros lehet másokra is.)
#4 Ez hülyeség. A játékfüggő is elcseszi magát teljesen. Rontja a szerveket, közben nem mozogsz, közben sokan órákig ott ülnek, elmegy az életük. nem tudnak beilleszkedni, nincs kapcsolatuk.
Az alkohol kapcsolatokat csinál. A szerveket nem cseszi el, csak a májat, és csak ha sokat iszol. A legtöbben nem lesznek olyanok, akik bántják a másikat. Az öszes ismerősöm, aki iszik, mind nyugodt. Sőt, igazából sokkal jobb fejek, mint sok antialkoholista. Akik aztán nem elfogadóak.
Tényleg érdekes kérdés, nem tudok újat mondani, már jól megválaszolták ezt a kérdést itt.
Valahogy tényleg benne van a "kultúránkban", hogy akár már egy egy általános iskolai ballagás során is a felnőttek lerészegednek (jó esetben csak ők), egy vendégségben aperitiffel nyitunk stb., de ha az ember nem bír csak néha-néha inni és néha lerészegedni, hanem belecsúszik a dologba és függő lesz, akkor már kiközösítjük. Zacher szerint az is alkoholfüggő, aki mindennap iszik pl. 3 sört. Tehát része az életének az alkohol, ettől még jó esetben nem lesz agresszív, nem bántja a családját, de a családjára mindenképpen hatással van, pl úgy, hogy "apunak mindig sör szaga van" - mondja a kisgyerek. Így nő föl a gyerek. De azért működik az illető, dolgozik, nem csúszik le, csak része az életének az alkohol. De Te a társadalmat kérdezted. Társadalmi szinten szerintem az utcán randalírozó, agresszív, kötekedő részeg zavarja az embereket (persze ettől még nem tudhatjuk, hogy ő alkoholista-e, vagy csak nagyivó, vagy épp egy évben egyszer berúgott). Szeretünk szidni valakit, hibáztatni másokat, megelégedni, hogy mi nem vagyunk olyanok, jobbak vagyunk, tökéletesek, mert mi bezzeg... Tapasztalatom szerint aki szidni akar valakit, az a dohányosokat is szidja, mert büdösek, hogy is van erre pénzük, én fizetem meg a kezelését, amikor beteg lesz és kórházba kerül - meg van magyarázva, miért rossz nekem. Ő tehet róla. És az utcán dülöngélő, kiabáló, kötekedő részeg nagyon a "kirakatban van", jobban, mint egy játékfüggő.
A játékfüggők inkább maguknak és a családjuknak ártanak, de róluk is szeretünk pletykálni - nézd már, a Jóska hogyan teszi, tette tönkre a családját... a gyereknek nem jut pelenkára sem, bezzeg én milyen pedáns ember vagyok. A koffeinfüggők szerintem csak a teafüggők számára problémásak.
Ja, a kokainisták lenézik az alkoholistákat, mert ők (a kokainisták) egy minőségi anyagot használnak, bezzeg az alkoholisták csak valami pórias löttyel kábítják magukat. Az alkoholisták lenézik a kokainistákat, mert ők illegális anyagot használnak.
Alkoholista és alkoholista között is nagy a különbség. Vannak jól funkcionáló alkoholisták, és vannak olyanok, akik lecsúsznak, elveszítik mindenüket. És a legegyszerűbb válasz ráfogni az alkoholra, miközben a háttérben traumák, mentális problémák is lehetnek. Nem mindenki annyira erős, mint mások, akik mondjuk elmennek futni, ha kudarcok érik.
Társadalmunk olyan, hogy ha kitalálnánk, hogy pl. a szemüveges emberek a legkártékonyabbak, 1-2 hónapon belül egy jól felépített propaganda kicsinálná őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!