Szerettétek az Ikarus 280-as buszokat?
Ahol élek már sajnos nincs lehetőségem velük utazni, mert kivonták őket a forgalomból mind egy szálig, de amikor voltak még eszembe jut a megannyi számtalan pillanat, amit ezek a leharcolt háborús hősök okoztak.
Bírtam a motorhangjukat, amikor nyitották és zárták az ajtókat (jó levegős volt) és közben szólt a csengő. Igazi retro hangulatú gépek és jószágok voltak. Harmonika ajtóval vagy ráncajtóval az élen.
Amit külön kiemelnék még, hogy magyar gyártmány volt és az különösen megdobogtatta a szívem.
Milyen emlékeitek vannak róla?

Sokkal kényelmesebbek voltak, mint a mostaniak. A bőr ülések könnyen tisztíthatóak voltak. Sokkal strapabíróbbak voltak.
A mostaniakban sokkal kevesebb az ülőhely, és a belső tér is.
Ha ez neked kényelem, csak mert a sokkal hatékonyabb benzin helyett, a hőerőműből számazó, sokkal szennyezőbb és kisebb hatásfokú árammal ellátott buszokkal közlekedünk, te is egy hazaáruló barom vagy.

Sokkal strapabíróbbak voltak xd édes Istenem... mintha csak az Ikarus lenne jó. Akkor jók voltak, ma már nem. Kb 6-7 évente azt is újjá kellett építeni.
Vannak kényelmes új buszok.
Pl a Solaris gyors, strapabíró.
De tudom, le leszek pontozva, mert az Ikarust imádni kell.

Igen. A gyerekkoromat juttatják eszembe. 14 és 18 éves korom között napi szinten utaztam velük. A városban, ahol laktam, rendszám szerint ismertem az összeset. Mindig örültem, ha épp a kedvencem jött és azzal utazhattam.
A mai buszokhoz képest igaz, hogy három lépcsőfokot fel kellett lépni és nem volt klíma, de belül sokkal tágasabbak voltak. Nem egy ilyen ösvényszerű izén tudtál csak a busz hosszirányában közlekedni, mint manapság. Ahol ha megáll egy ember, akkor kész, onnantól te nem mész sehova, mert nem férsz el.
Aztán még kisebb koromban a helyi buszvégállomás környélkén laktunk. Természetesen akkor (majd' 30 éve) csak Ikaruok parkoltak a placcon. Anyámékkal sokszor jártunk arra. Én meg mindig bámultam a buszokat. Nagyobb volt akkor a kerekük mint akkor én. Tisztán emlékszem rá. Apám közben gyakran magyarázta nekem, hogy működik a csukló, hátsó kerék kormányzás és hogy ezek magyar gyártmányok. Persze akkoriban ez annyira nem érdekelt, 5-6 éves lehettem. De az akkori buszok szagát most is tisztán érzem az orromban.
Aztán olyanra is emlékszem, mikor óvodás koromban az óvónénik elvitték a gyerekcsapatot csak úgy egyet spontán buszozni, hogy hozzászocializáljanak bennünket, ovisokat. Egy körjáratra szálltunk fel az ovi környékén, majd ugyan ott le. Természetesen ez is Ikarus 280-assal történt. Még arra is emlékszem, hogy a 4-es számú helyi járat volt.
Később a 90-es években jöttek a 435-ösök. A mi városunkban 5 db volt csak belőlük. A legfrekventáltabb belvárosi vonalakon járatták őket. Nagyon modernnek számítottak akkor. Emlékszem, hogy ezekkel is nagyon szerettem utazni. Belül halkabbak, fürgébbek voltak és kevesebbek tellett lépcsőzni. A farmotor miatt lejjebb került a padlószint. Ami akkor nagyon újdonságnak hatott.
Szóval mindenképp meghatározó élmény volt gyerekkoromban az Ikarus busz, igen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!