Mikor éreztél már szekunder szégyent? Vannak közületek, akik egyáltalán nem éreznek ilyent?
Nagyon sokszor tapasztaltam.
Szimplán ha csak egy filmet néztem, és kellemetlen volt a helyzet a jelenetben.
Mostanra már nem igazán jellemző, de elő-elő fordul.
Vetélkedőkben, ha valaki irdalmatlan butaságot mond.
Vagy munkahelyen ha valaki olyan szót használ, többször maga biztosan aminek teljesen más a jelentése, mint ahogyan Ő a mondatban használja.
(Pl. Egyszer a munkahelyemen az egyik kollégám kapott egy fegyelmit, ugye le volt írva, hogy "elmarasztalják", Ő ezt úgy értelmezte, hogy ki van rúgva, és amikor elmondták, hogy félre értette a dolgot, még neki állt feljebb, hogy de az volt oda írva, ráadásul kitartottak a butaságát.)
Igen én is így látom, hogy káros az emberre, túl sok empátia, kontrollálatlan bevonódás.
Olyasmi egyébként, mint mikor szomorú film alatt sírsz, nyilván fordítva amikor a főszereplő sikeres te is örülsz.
Szégyentől indulnék.
Miért érez valaki szégyent, milyen valós vagy képzelt önértékelési dolog áll nála a háttérben. Úgy gondolom hogy a szégyen egy rossz reakció bármilyen ilyen gondodra, már ez is egy viselkedési zavar, mégha nagyon általános is.
Következő, hogy csak saját tetteidért vagy akaratlanul másokéiért is érzel szégyent? Mint mondjuk a gyereked akiért felelős vagy. A politikus aki az országodat képviseli.
Tágabb kör, amikor egy hozzád nem köthető embernél átéled a helyzetét és akkor érzed ezt.
Reagálva:
5. Pont hogy milyen mentális zavar, érdekelne hogy melyeknél nem figyelhető meg pl. ilyen szégyenérzés.
6. Vonatkoztass el attól hogy el akarják nálad érni. Meg hogy akarod -e hogy átéld ezt. Nem csak mellékszereplőnél érzed ettől független.
8. Mi köze a szekunder szégyen kérdéshez ennek?
Én megértem ezt. De a homokba sem lehet dugni a fejünket.
Ennek a társadalomnak a részesei vagyunk. Ha tetszik ha nem.
Persze ha mentális zavarok voltak ez miatt, akkor igen...
Talán egy határvonal meghúzása segít hogy mennyit foglalkozzunk vele.
Mint ahogy bármilyen dolog ez is be tud húzni mint addikció.
9
Minden alkalommal szekunder szégyenérzet fogott el, valahányszor ezek bele mertek szemrebbenés nélkül hazudni az egész tv-néző, hírolvasó, parlamenti közvetítést követő népesség szemébe...
Azt kérdezted, hogy mikor éreztem ilyet. Pontosan ekkor és minden alkalommal. Szóval az egzakt válasznak szerinted nincsen köze a kérdéshez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!