Bíztok a digitális technikában, vagy ha fontos lejegyzendő dolgotok van, tollat és papírt használtok?
Bármi elveszhet, nem csak a digitális. De informatikusként úgy gondolom, hogy bár számtalan előnye van a digitális technikának, sokszor sebezhetőbb is, mint a hagyományos megoldások. Főleg, ha nem elég elővigyázatos az ember.
Való igaz, hogy a papír is elszakadhat, eléghet, elázhat, de még mindig könnyebb egy elázott papírról az írást elolvasni, mint egy törött flash-chipről, vagy egy feltört felhőtárhelyről adatokat visszaállítani. Ezért "kötelező" mindenről biztonsági mentéseket végezni.
De más szempontból is ingoványosabb talaj a digitális adattárolás. Vajon ha most egy adathordozóra elmentek valamit, azt 10-20 év múlva tudom még használni? Lesz olyan eszköz az akkori gépemben, ami azt az adathordozót kezelni tudja? Az akkori programok tudják majd kezelni azt a formátumot? Viszonylag gyakran keresnek meg azzal munkatársak is, meg maszekban is, hogy "van valami anyagom CD-n/DVD-n (ritkább esetben floppyn), de a gépemben nincs már olyan meghajtó, át tudnád menteni pendrive-ra?" Oké, nekem ez nem gond, már csak azért sem, mert eléggé retrós érzelmű ember vagyok, így még ha egy C64 kazettát hoznának oda, arról is le tudnám menteni az adatokat, de egy sima felhasználónak nem lesz otthon USB floppy- vagy optikai meghajtója, beépített meg még kevésbé. Ki tudja, hogy 20 év múlva lesz-e A típusú USB csatlakozó a gépekben? (Az a "sima" USB, amibe pl. a pendrive-okat is lehet dugni.) Vagy már csak USB-C lesz? Vagy valami más? A felhőtárhely meg még rizikósabb dolog. Most már a Google is kezd afelé menni, hogy az inaktív fiókokat megszünteti. Egyelőre ez az inaktivitási idő elég hosszú, de ki tudja, hogy 10 év múlva mennyi lesz? Elkap egy durvább betegség, bekerülsz a kórházba 2 hónapra, és ha onnan nem tudsz bejelentkezni - ami nem is kivitelezhető, ha olyan az állapotod -, mire hazakerülsz, azzal fogsz szembesülni, hogy az összes online tárolt munkád a múlté.
A formátumokkal is hasonló a probléma. Ami most egy elterjedt formátum, az nem biztos, hogy 5-10-20 év múlva is az lesz. Én a legelső dokumentumaimat Windows Write-ban írtam. Ugyan a LibreOffice megnyitja, de úgy tudom, a Microsoft Word már nem. Hasonló a helyzet sok más korabeli dokumentummal. Word for DOS (.doc, de technikailag ez még nem az a .doc, amit pl. a Word 2003 használt), Works, AmiPro, vagy netán Windows Kartotékkezelő. Ezek többségét ma vagy sehogy nem tudod megnyitni, vagy csak nagyon "szétcsúszva". Mi a biztosíték rá, hogy a mostani szerkesztők formátumait a jövőben meg tudjuk majd nyitni? Persze, erre most mindenki azt mondja, hogy "de hát az még sok idő". Nos: nem. Egy szakdolgozatot, publikációt, könyvnek a "kéziratát", stb. lehet, hogy az ember csak 10-20 év múlva akarja majd megnyitni, akkor meg könnyen lehet, hogy a fentebb leírt problémákba fog belefutni.
Szóval.... szeretem kihasználni a digitális technika előnyeit, de nem üldözöm tűzzel-vassal a klasszikus megoldásokat sem.
#6 "felhő (vagy hasonló) alapon tárolok, így az elveszés esélye nulla közeli"
Azt hiszem, ezt hívják hamis biztonságérzetnek. Aztán egyszer véletlenül kizárod magad a felhőből, vagy netán a szolgáltatóval történik valami (nem lenne példa nélküli), és egyszerre veszik el az összes dokumentumod.
Változó. Attól függ pl., hogy mit kell leírni, mi van körülöttem, mennyire sürgős, meg hasonlók.
Mostanában többször volt olyan, hogy gyorsan lefirkantottam egy lapra, amit el is tettem jó helyre, majd utána írtam be a telefonomba. Az utóbbi úgyis nálam van, munkán kívül, szinte mindig, de néha tényleg a 'papír és toll' megoldás a jobb nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!