Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Túlzott szemkontaktus?

Túlzott szemkontaktus?

Figyelt kérdés

18 éves fiú vagyok, akinek 17 éves koráig nem voltak barátai, úgyhogy bizonyos dolgokat sokkal később tanulok/tanultam meg, mint más emberek szoktak.

Egy idő után elkezdtem a szemkontaktus témájára is fókuszálni egy kicsit. Olvastam róla neten, néztem videót is.

„Egy jó szemkontaktus 3 másodpercig tart, azután el kell nézni valamerre.” – A különféle médiatartalmak mind erre utalnak.

Sokfajta szituációban ezt tényleg meg is tudom valósítani, viszont vannak elég érdekes esetek is, amikor nem feltétlenül működik.

Vannak, amikor mások folyamatosan engem néznek – pl családtagok – én meg nem tudom mit csináljak, így inkább elfordulok, olyan pozíciót veszek fel, amely során nem kell egymást bámulnunk.

Néha úgy érzem túl sok ez az egész, néha teljesen elegem van a szemkontaktusból.

A körülöttem lévő emberek két viszonylag jól elkülöníthető csoportra tagolódnak. (A tagolódási szabályok nem egyértelműek, a csoportok viszont igen.)

@ Akikkel könnyen tartom a szemkontaktust:

Barátok, idegenek, idegen lányok, pénztárosok (igaz, ott csak pár pillanatról van szó), és egyes osztálytársak.

@ Akikkel nem:

Közeli családtagok, főleg szülők, de sokszor a testvéreim is; távolabbi családtagok; idős emberek; OTP-ügyfélszolgálatos nénik; egyes osztálytársak.

Hosszabb beszélgetések esetén is gyakran problémában vagyok. Főleg az első kategória esetében, de a másodiknál is megesik.

Konkrét kérdéseim jelen pillanatban nem nagyon vannak, viszont ezzel a témával muszáj lenne valamit kezdenem. Minden javaslatot, ötletet, tippet, meglátást örömmel fogadok. A válaszokat előre is köszönöm. :)

(Bocsi a hosszú szöveg miatt)

2023. aug. 13. 00:22
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Nekem csak ez az egyetlen jelenség az, ami úgy igazán eltérő a normákhoz képest időnként. A többi mind tökéletesen ráhúzható egy normális emberre is.

Egy kis ügyetlenség, meg precízség önmagában nem tesz senkit ASD-sé. Láthatjátok ti is, hogy alig van pipa a tünetek között, meg azok is inkább a bárkire ráilleszthető tulajdonságoknál találhatóak a szemkontaktust leszámítva.

Semmi szociális fóbia, semmi (verbális & nonverbális) kommunikációs probléma, semmi abnormális rituáléragaszkodás.

Mindenem megvan, ami egy normális (tehát normáknak megfelelő) élethez szükséges. Minden tiszteletem a tiétek, de megleszek én indokolatlan autizmusdiagnosztika nélkül is.

És igenis vannak olyan nem autista emberek, akik kerülik bizonyos helyzetekben a szemkontaktust. Pl félénk személyiségek. A testvéremmel is éppen most beszéltük, hogy ő sem mindig kedveli a szemkontaktust, pedig neki kiemelkedő szociális készségei vannak.

Úgy érzem, az én esetemben az lehet a probléma forrása, hogy túl sokat látok bele ebbe a szociális jelenségbe, túl nagy jelentőséget nyilvánítok neki, illetve érzek benne olyat is, amit nem kellene: szexualitást. A családtagok (+idősek, bárki aki nem vonzó számomra) valószínűleg pont ezért olyan problémásak.

Majd megpróbálom valahogy másképp értelmezni.

2023. aug. 14. 01:34
 12/14 anonim ***** válasza:
Legalább ennyit tudtunk segíteni hogy magadtól rájöttél, mi nem vagy és végülis megválaszoltad magadnak mitől érzed úgy, miért van ez a helyzet. Valahogy igy csinálják a pszichológusok is, rávezetéssel. Túl nagy jelentőséget nem kell tulajdonítani ennek a szemkontaktus dolognak, és jól megfogalmaztad az ezzel kapcsolatos meglátásaidat, amik igazak rád, meg hogy valóban nem vagy autista sem semmi egyéb hasonló, hanem hogy mik az igazi okok.
2023. aug. 14. 12:47
 13/14 A kérdező kommentje:
#12, Köszönöm szépen az egyetértést, a tanulság levonását és persze a korábbi választ is.
2023. aug. 14. 15:22
 14/14 anonim válasza:

Basszus. Hasonló szemkontaktus problémával küzdök. Én valahogy ott kattanok be, mikor észreveszem hogy még mindig tartom valakivel. Fontos részlet hogy ÉSZREVESZEM! Begolyózok, aztán attól félek hogy látja hogy begolyózok és az addig tök természetes beszélgetésből az lesz hogy fixen elkezdtek a jobb szemébe nézni az illetőnek, egészen addig ameddig el nem kezdek félni attól hogy észreveszi hogy csak az egyik szemébe nézek. Bónusz: állandóan pofázok, utálom a csendet, ismeretlen társaságban is érzem a kényszert hogy beszélgetést kezdeményezzek és megtörjem a csendet, szóval nem vagyok ilyen szempontból visszafogott, egészen addig a pillanatig ameddig legalább 2 emberhez beszélek. Akkor nem tudatosan, de váltogatom a szemkontaktust, aztán ha 1 emberrel kell beszélni akkor jön a fent említett szorongás. Családban nem jellemző. Most ahogy elolvastam a válaszokat rájöttem, hogy legfőképpen nőkkel van ez és jellemzően csak olyan nőkkel maradok kettesben 2 percnél tovább akikhez vonzódok. Ehhez hozzáveszem hogy szex közben SOHA nem néztem még az aktuális párom szemébe és bumm, itt a válasz: Ha vonzó nővel beszélek akkor szexuális energia szabadul fel, ami berögzült, reflexszerű folyamatot indít el: FÉLRE KELL NÉZNEM.

Ma is tanultam magamról valamit :D Köszi :D (mondjuk hogy szex közben miért nem szemeztünk soha, arra nincs válaszom...)

2023. okt. 10. 21:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!