Túlzott szemkontaktus?
18 éves fiú vagyok, akinek 17 éves koráig nem voltak barátai, úgyhogy bizonyos dolgokat sokkal később tanulok/tanultam meg, mint más emberek szoktak.
Egy idő után elkezdtem a szemkontaktus témájára is fókuszálni egy kicsit. Olvastam róla neten, néztem videót is.
„Egy jó szemkontaktus 3 másodpercig tart, azután el kell nézni valamerre.” – A különféle médiatartalmak mind erre utalnak.
Sokfajta szituációban ezt tényleg meg is tudom valósítani, viszont vannak elég érdekes esetek is, amikor nem feltétlenül működik.
Vannak, amikor mások folyamatosan engem néznek – pl családtagok – én meg nem tudom mit csináljak, így inkább elfordulok, olyan pozíciót veszek fel, amely során nem kell egymást bámulnunk.
Néha úgy érzem túl sok ez az egész, néha teljesen elegem van a szemkontaktusból.
A körülöttem lévő emberek két viszonylag jól elkülöníthető csoportra tagolódnak. (A tagolódási szabályok nem egyértelműek, a csoportok viszont igen.)
@ Akikkel könnyen tartom a szemkontaktust:
Barátok, idegenek, idegen lányok, pénztárosok (igaz, ott csak pár pillanatról van szó), és egyes osztálytársak.
@ Akikkel nem:
Közeli családtagok, főleg szülők, de sokszor a testvéreim is; távolabbi családtagok; idős emberek; OTP-ügyfélszolgálatos nénik; egyes osztálytársak.
Hosszabb beszélgetések esetén is gyakran problémában vagyok. Főleg az első kategória esetében, de a másodiknál is megesik.
Konkrét kérdéseim jelen pillanatban nem nagyon vannak, viszont ezzel a témával muszáj lenne valamit kezdenem. Minden javaslatot, ötletet, tippet, meglátást örömmel fogadok. A válaszokat előre is köszönöm. :)
(Bocsi a hosszú szöveg miatt)
Az OTP-s történetet még kifejteném egy kicsit:
Egyszer valami komplex OTP-ügyet kellett intéznem bent a bankban és az ügyeimet intéző (harmincas-negyvenes) hölgy kommunikáció során folyamatosan a szemembe nézett, pont ahogy én is az övébe. Egy ideig még elvoltam, de egy idő után már soknak éreztem, és amikor legközelebb futólag összetalálkoztam vele a bankban, inkább a földre, vagy mögé, a falra néztem, mint rá. Még ha rá is néztem, akkor is csak az orrára.
#2, Miért? Neked van?
#3, Jajaj. Gondolom itt az ideje utánanéznem a tüneteknek. Őszintén reménykedem abban, hogy a kalapod elfogyasztására bírhatlak téged.
Igazából csak arról van szó, hogy egyszer ezzel az OTP-s hölggyel történt egy ilyen „folyamatosan a szemébe nézek a másiknak, amikor hozzá beszélek” történetünk és azóta teljesen megváltozott a szemkontaktusról alkotott véleményem. Tudom, igazából egyáltalán nem az, de néha mégis beteges és perverz gesztusként érzékelem, amiből időnként már kicsit elegem van. Néha nagyon jól elboldogulok a szemkontaktus témájában, néha pedig soknak érzem. Korombeli emberek esetében inkább fiúk esetén fordul elő, hogy nem szeretek a szemükbe nézni; lányoknál ritkábban.
Utánanéztem az Asperger-szindrómának. Vannak egyes tünetek, amelyek tényleg rám illenek, de van köztük egy-két tök általános tulajdonságok is, amelyeket nagyon sok emberre rá lehet húzni.
A netről kiírogattam a tüneteket. Az következő válaszomban közzétett lista forrása a WEBBeteg és a Házipatika. Akit érdekel elolvashatja, illetve megnézheti a pipák és X-ek arányát. De tényleg csak az olvassa, akit érdekel. Ha senki sem olvassa, én azt sem bánom, hiszen úgyis önmagamnak csináltam a listát elsősorban.
A netről összegyűjtött tünetek listája:
--------------------------------------
✅ Jellemző rám.
❌ Nem jellemző rám.
🚫 Egyáltalán nem jellemző rám.
🔀 Nem egyértelmű, semleges, vagy némely esetben csak én magam nem tudom megállapítani.
🔙 Régen jellemző volt rám.
--------------------------------------
❌ Átlagos vagy átlagon felüli intelligencia
❌ Szegényes kommunikáció,
🔀 Gyenge kapcsolatteremtő készség [Talán nem az átlag felett helyezkedem el benne, de azért gyengének sem mondanám]
✅ Szemkontaktus kerülése
❌ Egyéb nonverbális kommunikációs eszközök, gesztusok, arckifejezések hiánya
❌ A szabályokhoz, a megszokott rutinhoz való görcsös ragaszkodás
❌ Feszült idegállapot
✅ Depresszió [Volt már példa hasonlóra, de azért ez sem jellemző]
✅ Az aprólékos beszéd
🔀 Az ingerek feldolgozásának nehézsége
❌ A megtapadt gondolkodási sémák.
❌ A közösségi lét íratlan szabályaival folyamatosan összeütközésbe kerülnek
❌ Társaságban megélt öröm hiánya
❌ Esetenként agresszív, vagy önsebző viselkedési formák
🔙 Zárkózottság
✅ Evészavar [vannak édességgel kapcsolatos önuralmi problémáim, és félek az elhízástól]
🚫 Jellegzetességei közé tartozik az empátia hiánya, a mások iránti teljes érdektelenség
🔀 Hosszasan beszél a számára kedves témáról, anélkül, hogy észrevenné, hogy a másikat ez nem érdekli vagy esetleg szeretné megváltoztatni a beszélgetés irányát. [Nem jobban, mint mások. A testvérem azt mondta, az ismerőseinek legalább a fele ezt csinálja]
🚫 Bizonyos mintákhoz, viselkedésekhez, rutinokhoz való abnormálisan erős ragaszkodás
❌ Egy-egy nagyon szűk érdeklődési körre irányuló extrém mértékű fókusz
✅ Elképesztő mennyiségű információt gyűjthet össze valamiről, anélkül, hogy a téma nagyobb kontextusban érdekelné (vagy akár megértené azt)
❌ Az Asperger-szindrómás gyerekek már korán nagy szókinccsel rendelkezhetnek, de hajlamosak a nyelvet szó szerint értelmezni. [Az utóbbi időben viszonylag sok időt töltök a szókincsem fejlesztésével, de alapjáraton egyáltalán nem jellemző. Nem értek szó szerint semmi olyat, amit nem kellene.]
❌ A beszéd már korán kialakul, igen gazdag szókinccsel, felnőttes beszéddel, jellemzően kommunikációs szándékkal, ami azonban egyoldalú. [Inkább későn alakult ki, mint korán. Részben tudatos fejlesztésnek köszönhetően]
❌ Nehezükre esik például a nyelvi humor, a kétértelműség vagy az irónia megértése
✅ Az érintett gyerekeknél gyakori az ügyetlenség, vagyis bizonyos motorikus képességeik lassabban fejlődnek ki
🔙 A kézírásuk nehezen olvasható [ma már egyáltalán nem jellemző rám]
✅ Megtanulja leküzdeni hátrányait, és képes beilleszkedni a társadalomba akár anélkül is, hogy tudná magáról, hogy Asperger-szindrómás
❌ Nehezen fejezik ki érzelmeiket
❌ Nehezen olvassák le az érzelmeket mások arcáról
❌ A rutinhoz, megszokotthoz való kényszeres vagy görcsös ragaszkodás
❌ Egyik fő tünete a szűk körre korlátozott érdeklődés; egy adott tárgy (gondolatkör, téma) iránt tanúsított megszállott érdeklődés, abban való elmélyedés, miáltal az illető az adott terület kiemelkedő ismerője, szaktekintélye [Sok minden érdekel.]
✅ Különböző dolgok iránt tanúsított érzékenység/ellenszenv, pár példa: hang, fény, szín, szag, ruhák, ételek. [Ha mások beszélgetnek, akár nagyon halkan is, nem tudok tanulni vagy aludni. Van füldugóm.]
🔀 Túlzó bőbeszédűség. [Régen szótlan voltam, ma már inkább bőbeszédű, de túlzónak azért nem mondanám]
🔀 Gyenge kapcsolatteremtő készség [Talán nem az átlag felett helyezkedem el benne, de azért gyengének sem mondanám]
Persze régen nyilván jellemző volt rám ez is. Elkerülte a figyelmem.🔙
Vagyunk így páran, akiket zavar a szemkontaktus. Kicsit (néha nagyon) nehéz vele együtt élni, de ez van.
Csak ennyit tudtam "segíteni", hogy nem vagy egyedül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!