Ha valaki azt mondja egy másik embernek, hogy "Szégyelld
magad!", akkor általában azt is kívánja, hogy az illető
sírjon, bőgjön szégyenében?
A kérdező szavazást indított:
17 szavazat
Személyfüggő.Biztosan vannak ilyen szadisták.Bár én az ilyet csak kiröhögném, mert ez olyan szánalmas szöveg felnőtt emberek közt.Úgy hangzik, mintha az óvó néni leszidná a rosszul viselkedő gyereket.
2023. aug. 6. 23:21
Szégyenérzetet kelt benne. Az én megfigyelésem szerint olykor azért is, amiért alapvetően a sértett nem érezne szégyent. Egyfajta hatalomgyakorlás, kontrollmánia. Neked is ugyanabban kell hinned, ugyanazt kell gondolnod, mint én.
2023. aug. 7. 10:11
Nem azt akarja, hogy szenvedjen, hanem, hogy szégyenkezzen. A cél, hogy megértse mi van, és azt szégyellje, ezáltal eltávolodjon tőle. Pl kajafüggőségre ha szégyelled magad, akkor eltávolodsz attól, hogy függj, hogy úgy lásd, hogy van a kaja mint napi extra boldogság, elvéve ezzel mástól a figyelmet, pl egy séta öröme, és eltávolodj a kaják ízére, habzsolására hajazó élvezettől, mintsem az egészséges ízvilág és étkezés vágyára figyelj, stb, stb. Az, hogy közben rosszul érzed magad, saját elméd mellékes eredménye.
2023. aug. 7. 10:50
De ha hangsúlyozza hogy SZÉGYELLD MAGAD, az egyfajta presszió, szerintem senkit nem szabad így presszionálni, normálisan is el lehet neki magyarázni. Én úgy veszem észre hogy a megfélemlítés se jó módszer, ha nem látja be amit be kell, úgyis fogja csinálni, akkor is, ha eget verő hiba.
2023. aug. 7. 13:07
De teljesen feleslegesen mondod valakinek, hogy szégyellje magát, ha ő magától nem érzi.Ez pont olyan, hogy ha ráparancsolsz valakire, hogy legyél boldog, örülj, attól még nem fog így érezni.
Azt beláthatja valaki, ha esetleg hibázott(értelemmel, gondolati síkon), de teljesen felesleges valakit felszólítani arra, hogy érezzen egy bizonyos módon, mivel az érzelmek nem így működnek.
2023. aug. 7. 14:30
5. Pontosan erről van szó!
2023. aug. 7. 14:40
Egy gyereknek meg kell tanulnia hogy pl társaságban nem illik hangosat fingania. Ha senki nem mondta meg ezt neki kiskorában ("Szégyelld magad!") akkor nem fogja tudni. Ez nem genetikailag örökölt tudás.
márc. 18. 11:39
#7 Te ezek szerint nem érted, amit írtam.Egy embert, pláne ha felnőtt hiába szólítasz fel rá, hogy érezzen egy bizonyos módon, mert ez nem így működik.
Véleményem szerint egyébként undorító dolog szégyen érzetre nevelni egy gyereket is.Nem kell szégyellnie a fingást, ne azért ne fingjon társaságban.Hanem azért, mert másokat zavar vele, ezért nem illik.Ez óriási különbség.
De most ettől függetlenül, akkor is vannak olyan emberek, akik nem éreznek szégyent.Ugye van is olyan kifejezés, hogy szégyentelen.
márc. 19. 17:21
#8 Eszerint te nem érted. Van amit nem szó szerint kell érteni. Eszerint te inkább a pofozós módszert választod gyereknevelésre felvilágosításra. Vagy ráhagyod hogy vendégségben dobálja az ételt, lerántsa az asztalterítőt, stb... Nem szólsz érte.
márc. 19. 17:31
Kapcsolódó kérdések: