Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A gyermektelenek általában...

A gyermektelenek általában hány éves korukban döntenek véglegesen?

Figyelt kérdés

Érdekes ez a kérdés, mert a gyermektelenség mai napig tabunak számít és a mai politikai légkörben valahogy olyan szentségtörés kimondani, ha valaki nem akar gyereket. Van viszont különbség abban ki hány évesen mondja ezt, mert 15 évesen valószínűleg még legyintenek egyet rá és azt mondják úgyis meggondolja magát, de ha 30 évesen mondja, annak azért nagyobb súlya van.

Sok gyermektelen beszámol arról, hogy már felnőttkora előtt is megfogalmazódott ez benne, de nem merte felvállalni vagy csak simán nem hitték el neki. Legtöbben talán akkor mondják ezt ki végleg, ha már úgy 35 elmúltak és nincs stabil párkapcsolatuk. Bár ez is sokféle, de arra azért kíváncsi vagyok, hogy van olyan, aki sokáig úgy érzi nem szeretne és végül mégis meggondolja magát? Vagy esetleg fordítva? Mi lehet az oka?

2023. júl. 31. 11:06
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
86%

Én konkrétan amióta beszélni tudok ezt mondogatom. Mindig is tudtam, hogy nem lesz gyerekem és ez a mai napig változatlan, sőt! Napi szinten látva/hallva a sok gyerekest, még biztosabb vagyok benne, mint valaha.

"Ha én esélyt kaptam a szüleimtől egy boldog életre, "illik" ezt az esélyt továbbadni."

Hogy mi van?? Gyerekvállalás témában NINCS olyan, hogy illik! Ez az én életem, az meg a szüleimé volt, a kettőnek semmi köze egymáshoz. Őket is megillette a jog, hogy eldöntsék akarnak-e gyereket, ugyanez a jog engem is megillet. Fogja a franc beáldozni élete nagy és sokszor legszebb részét illemből egy gyerekért, akit nem mellesleg a hátam közepére nem kívánok...

2023. aug. 3. 17:31
 22/43 anonim ***** válasza:
89%

"Ha én esélyt kaptam a szüleimtől egy boldog életre, "illik" ezt az esélyt továbbadni."

A szüleim akartak gyereket, nem én kértem, hogy megszülessek.

2023. aug. 6. 21:08
 23/43 anonim ***** válasza:
55%
Magyarországon az újszülöttek kb. fele (!) nem tervezett terhességből jön világra.
2023. aug. 7. 08:51
 24/43 anonim ***** válasza:

Tapasztalatoktól, látott mintáktól, egyéni érzésektől és gondolatoktól függ ez, nagyon nagy általánosságban, és a teljesség igénye nélkül felsorolva.

~19-20 éves koromig úgy voltam vele, hogy maaaajd egyszer szeretnék gyereket/ gyerekeket, de nem is foglalkoztam a témával különösebben. Azóta eltelt 3-4 év, és már határozottan afelé hajlok, hogy ne legyen.

Későn érő típus is vagyok kapásból, párkapcsolatom sem volt még, első csók és hasonlók sem, egyetem elejéig totálisan hidegen is hagyott ez a komplett dolog.

Azóta viszont egyértelművé vált, hogy nem értek a gyerekekhez, nincsen bennem anyai ösztön, nem is vagyok hozzájuk kellően határozott, nem tudok mit kezdeni velük. Szerintem elég türelmem sem lenne hozzájuk (rövidtávon sem), hihetetlenül nagy felelősség, és ez nem olyan, hogy naponta csak x órát foglalkozol vele, hanem állandóan ott kell lenni, fejben is.

Ezek mellett nagyon nem tartanám jó ötletnek, hogy gyerek legyen. Aztán lehet, hogy x év múlva jön majd egy olyan valaki, aki mellett felnőnék ehhez a feladathoz/ meggondolnám magam, de ez hihetetlenül távolinak tűnik.

Viszont érdekesség, hogy valami miatt értem totálisan odavannak a gyerekek, és nem újkeletű a dolog. A napokban is nem egyszer volt rá példa, hogy sírt egy körülöttem, felnéztem, ő meg rám, és szinte azonnal lenyugodott. Akkor duzzogó, vagy épp semmilyen kedvű baba kezdett el felém/ rám nézve vigyorogni, mosolyogni, nevetni, vagy integetni, vagy csak úgy méregetni, mintha nagyon érdekes lennék. (totál átlagos külsőm van) Szóval fura..

2023. aug. 7. 17:01
 25/43 anonim ***** válasza:
96%

“újszülöttek kb. fele (!) nem tervezett terhességből jön világra.”

Azért különbség van aközött, hogy valaki alapból akar majd gyereket, csak nem éppen akkora tervezte, amikor összejött és különbség van aközött, hogy valaki egyáltalán nem akar gyereket úgy jön a nem tervezett terhesség. Ez utóbbi ugyanis jó eséllyel végződik abortusszal. Én legalábbis soha nem akarok gyereket és akkor sem akarnék, ha nem kívántan teherbe esnék, sőt! Az első dolgom lenne hívni a nőgyógyászt műtét időpontért.

2023. aug. 7. 17:08
 26/43 anonim ***** válasza:
0%
A legtöbb esetben egyértelműen önzés, kényelemféltés az ok. Akár bevallják, akár nem. Az már csak utána jön, hogy megideologizálják. Keresnek rá valami magyarázatot, hogy maguk számára elfogadhatóvá tegyék a döntést. Nem a többiek számára, mert, ha maguk helyesnek éreznék, nemigen érdekelné őket, hogy ezt másokkal is elfogadtassák. Azért olyan népszerű ez a téma itt a gyakorin, mert külső megerősítést várnak a döntésükhöz. Mintegy felmentést.
2023. okt. 14. 11:15
 27/43 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem vagy alig néhány esetben van szó megideologizálásról. (Alapból ez a szó már azt sugallja, mintha bárkinek magyarázattal tartozna az ember ezért a döntésért.) Minden mögött megideologizálást sejteni butaság, mert nem tudhatjuk, kinek mi van a fejében, mi csupán feltételezhetünk dolgokat. Számomra teljesen valid indok az is, hogy valaki egyszerűen nem vágyik rá, nem érzi szükségét, hogy gyermeke legyen. De nem mindenki azért nem vállal, mert nem szeretne. Lehet, hogy vágyik rá, de nem áll készen anyagilag vagy érzelmileg, vagy bizonytannak látja a jövőt. Ezek felelősségteljességről árulkodó okok, nem pedig kifogások. Lehet kifogásnak hívni az anyagi helyzetre való hivatkozást azzal a népszerű kiszólással, hogy „háborúban is szültek”, csakhogy pont az az ember a felelősségteljes, aki nem csak a saját érzelmi szükségleteire, vágyaira fókuszál (hogy ő akar egy gyereket), hanem belegondol a gyerek helyzetébe is. Ugyanígy, hogyha te nem akarsz 2 szibériai husky kutyát befogadni, nem tartozol indoklással senkinek, elég annyi, hogy nem szeretnéd, nem hiányzik az életedből. Ennyi erővel te is önző vagy, mert nem fogadod őket be (nem vagy önző, mint ahogy az sem az, aki gyereket nem akar). Kinek a kényelmét kellene figyelembe vennünk, ha nem a magunkét? Aki nem létezik, azzal szemben amúgy sem lehet önzőnek lenni. Inkább az az önző, aki szül egy gyereket, majd azt követően nem foglalkozik vele, elhanyagolja, bántalmazza. Utóbbi esetben már egy olyan ember is sérül, aki nem kérte, hogy megszülessen.
2023. okt. 14. 13:01
 28/43 anonim ***** válasza:
100%

26

Annyira jó, amikor a szülők nem alkalmasak nevelésre/nem szeretik a saját gyereküket / jobb esetben szóban, de esetleg tettlegesen bántalmazzák is.

2023. okt. 14. 13:07
 29/43 anonim ***** válasza:
100%

Nincs a világon semmi önzés abban, ha valaki nem akar gyereket és úgy éli az életét, ahogy az NEKI megfelel, nem úgy ahogy bár begyepesedett “márpedig gyerek kell, muszáj, csak úgy teljes az élet” típusú ember jónak látja. Hogy a francba lehetnék önző egy Bem létező valamivel szemben?! Nem mellesleg, ha már a gyerektelenek önzők, akkor a gyereket vállalók mégis mik? Megmondom én, még önzőbbek! Kell gyerek, mert ÉN akarok, mert ÉN babázni szeretnék, mert ÉN akarom, hogy legyen egy mini ember a páromból és belőlem ésatöbbi. Szóval nem kicsit vicces ezek fényében a tudatosan gyerektelen embereket önzőnek beállítani.

A gyerek nem vállaláshoz pedig nem kell a világon semmiféle indok, mentség, felmentés, mivel köze nincsen senki ahhoz, hogy miért akar vagy épp nem akar. Magánügy, amibe nincsen beleszólása senkinek az adott emberen kívül.

Bőségesen elegendő “indok” az is, hogy nem akar, mert nem vágyik rá. Pont. Nem kell senkinek megindokolni és mentegetőzni, annak ellenére sem, hogy kapásból fel tudnék sorolni 2 A4-es oldalnyi okot, amiért soha nem fogok szülni.

2023. okt. 14. 13:15
 30/43 anonim ***** válasza:
0%
Érdekes, mégis annyira vágytok rá, hogy elfogadják az indokaitokat! Hosszú kommentekben magyarázzátok.
2023. okt. 14. 13:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!