Ha választanod kellene, iparosodás előtti korba, vagy földművelés előtti korba kerülnél vissza örökre? Miért?
Iparosodás előtti kor alatt értem a kb. I.e 10.000-től I.sz 1800-ig terjedő időszakot, földművelés előtti kor alatt meg a kb. I.e 100.000-től I.e 10.000-ig tartót, amikor az emberek már olyan okosak voltak, mint mi, viszont még mindenki vadászó-gyűjtögető volt a Földön.
Itt Közép-Európában pl. választhatnál, hogy az 1600-as évekbeli Magyarországra vagy Ausztriába stb. vagy mondjuk I.e 25.000-be ahhoz a törzshöz, akik a Willendorfi Vénuszt faragták.
Inkább a kőkorba. A földművelés korában hirtelen egyetlen civilizációt sem tudok felsorolni, ahol nem valami szemétláda király, főpap, istencsászár stb. dirigált, a nők nem voltak háziszolgák, a nép nagyrésze meg nem szolgasorban tengődött.
Ezzel szemben egy őskori törzs nem lehetett sokkal másabb annál, mintha egy csapat mai ember eltévedne az erdőben és összedolgoznának, hogy megéljenek. Relatív egyenlőség, a túlélés érdekében hozott ésszerű döntések valami diktátor vagy pap halandzsái helyett stb. nekem jobb választásnak tűnik.
"a nők nem voltak háziszolgák"
nem tudom miről beszélsz haver, a nőknek most van a legjobb dolga valaha. a kőkorban ha a férfinak tetszett egy nő, egyet gondolt és leütötte bunkósbottal, most meg feminizmus van
#3 Nem a mai korról beszéltem, hanem a Kérdező által az iparosodás előtti, de földművelés feltalálása utáni korról.
Nézz rá pl. az Ókori Görögországra. Athénban a filozófusok úgy tartották, hogy az az ideális, ha egy férfi a feleségét ki se engedi az utcára, és minél butább nőt érdemes elvenni, mert annál kevesebbet beszél, felesel, és akar a házimunkán meg a gyereknevelésen kívül egyéb dolgokkal foglalkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!