A trágárság nem a tanultságtól függ?
Korábban azt hittem, hogy a proli, alkesz emberek a leginkább trágárok, de később rájöttem, hogy rengeteg diplomás ember túltesz rajtuk. Nem arról van szó, hogy az ember nem fejezheti ki magát néha erősebben, ha ideges, de amikor kötőszóként használják a b.meg, g.ci, k.va, stb kifejezéseket, az szerintem kicsit gáz. És nem csak férfiak, hanem nők is sokan így beszélnek.
Munkahelyen is megfigyeltem, ahol elvileg diplomás, jól kereső emberek vannak, hogy mennyire csúnyán beszélnek sokan olyankor is, amikor nem lenne rá kifejezetten okuk. Csapatépítő bulikról meg ne is beszéljünk, ott pár kör pia után már a kolléganők mellei volt a téma jó sok erotikus utalással. Nem annyira kultúrált az ilyen stílus, de na az ember úgy tűnik ilyen.
Nem tanultságtól, hanem kultúráltságtól függ.
Viselkedhet egy 8 osztályos segédmunkás is kultúráltan és egy diplomás is állat módjára.
Volt szerencsém nyár elején az ELTE Jogi kar előtti téren a joghallgató hölgyek és urak beszélgetését.Vizsgára vártak, vagy aki kész volt,élményeit mesélte.
Ilyen "színvonalú" primitív és alpári beszédet régen hallottam.Főleg a hölgyek jeleskedtek ebben, részletesen tervezgették a sikeres vizsga utáni berúgást és szexelést, szinte mozzanatokra lebontva.
És ezt megfejelve irtózatos beszédhibákkal,pöszeséggel,selypítéssel, hadarással.
Jövőnk zálogai,ugye az egyetemisták...
De volt régebben három diplomás főnököm, aki akár lombot is ereszthetett volna, akkora tahó, bunkó volt.
És ismerek nyolc elemis portást, aki verseket idéz és közben a szintén nyolc elemis takarítónővel a magyar történelemről beszélgetnek,érdekesen, szép kiejtéssel és szépen fogalmazva. Öröm őket hallgatni !
Ez nem végzettség kérdése.
Lehet egy szakmunkás tisztelet adóbb mint egy diplomás.
A trágár kötőszavak használata egyfajta nyelvi igénytelenségre utal, ami a nyelvi kultúra hiányát jelzi. Tapasztalataim szerint akik sokat olvasnak (például szépirodalmat vagy egyéb igényes irodalmi szöveget), azok sokkal árnyaltabban tudják magukat kifejezni, több kifejezést is ismernek ugyanarra és ezeket váltogatják is. De ennek igazából semmi köze ahhoz, hogy az illető diplomás-e. Ismerek olyan szakmunkást, aki sokkal műveltebb és értelmesebb, mint sok dízsdiplomás proli.
Ha megfigyeled, az egyszerű emberek a szerényebb szókincsük miatt állandó töltelékszavakat használnak szinte mindenre, ezekkel kötik össze a mondataikat. Ilyen tipikusan a "vágod", "izé", "érted". Ezek ugyan nem trágár szavak, de ugyanúgy egy szegényes nyelvi készletet tükröznek, mint a szintén kötőszóként használt "g*ci", "ba**d meg" stb. Ugyanennek a válaszként sokszor alkalmazott megfelelője a "nem semmi" - figyeld meg, az egyszerű emberek minden második reakciója ez.
"Viselkedhet egy 8 osztályos segédmunkás is kultúráltan és egy diplomás is állat módjára."
Lehetséges, de ennek nem volna szabad így lennie. Tényleg rengeteget esett a színvonal. Mindenkinek rendesen kellene beszélnie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!