Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan kezeljem azt, hogy nem...

Hogyan kezeljem azt, hogy nem vagyok okos?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Én egy 20 éves srác vagyok és a dolgokba kevés ismeretekkel rendelkezek, pl. Oktatási rendszer problémái, azt is Paul Street-től kellett megnéznem, mert a srác egyszerűen jobban átlátja, meg értelmesebb, mint én. Sokszor mintha azon venném észre magam, hogy okoskodok, mert hogy ha vitázok is valakivel, és valami eszembe jut ami igaznak is bizonyulna, nem tudom alátámasztani, és ez picit idegesítő. Haverjaim mondják, hogy most nekem is vannak olyan dolgok, amelyekhez jobban értek, de mi? Én nem tudom. Általánosba sok hülyeséget csináltam, mondtam. Nézegettem a Telexen tüntetésről szóló videót, és a egyik srác volt vagy 14-13 éves, és én annyi idősen fele annyira nem voltam értelmes, mint ő, szerintem most se. Sok mindenbe tudatlanságba szenvedek, bár nem olyan tág az érdeklődési köröm, de szerintem én nem születtem sok józan ésszel, mert alap dolgokat nem tudtam, és ezeket nemrég tanultam meg. Mondjuk a lázmérő végét ne érintsem meg a higany miatt. Én erről nem tudtam, azt se tudtam, hogy ott higany van. Nővéremmel játszottam Gazdálkodj okosan nevű társasjátékot, és nem tudtam mi az a Casco biztosítás, és gondolom megkérdezem tőle. Azt mondta nekem, hogy melyik bolygón élsz? Vannak ilyen szólásai, ami lejjebb viszi az önbizalmamat.

Meg ha valami jót is mondok, akkor nem vagyok biztos benne, hogy valójában igaz-e amit mondok, külső megerősítés kell, mondjuk akár a szüleimtől.

Podcast-okat szoktam nézni, videókat, hogy ismereteket szerezzek emberektől akinek több rálátása van a dolgokba, bár tudom, hogy mondhat hülyeséget is. Az másik, hogy nővérem nem szereti ha ilyen videókból szerzett információkat építek bele a vitába, mondandómba, és azt mondja, hogy nincs saját gondolatom. Persze, hogy nincs, mert lósz@rt se tudok magáról a témáról, azért nézek videót, hogy szerezzek ismeretet. Az megint másik, hogy szerinte mindent elhiszek amit a szüleim mondanak, és nincs saját gondolatom. Hát tapasztaltabbak az életbe, mint én, és nővérem arra se hallgat ha valami olyan dolgot mondanak ami igaz, akárcsak én, de nem ilyen szinten. Mert ha adott pillanatban nem hiszek neki, akkor oda megyek az illetőhöz szólni, hogy tökre igaza van, meg hülye voltam, de ő nem. Nem hallgat a józan észre.

Bocsánat a kis kitérőért. Valamennyi tudást szereztem, de ez szerintem közel se elég az átlagos tudású sráchoz szerintem, főleg a hozzám hasonló korosztályúakhoz, vagy fiatalabb, mert ők tényleg okosak.

2023. jún. 10. 21:15
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
77%
Ez egy érdekes kérdés. Itt és a való életben is szokás szidni a diplomásokat, de valójában a főiskolai/egyetemi tanulmányok során azon kívül, hogy rengeteg speciális tudásra teszel szert, sok dolgot tanulsz az életről és magadról is, nem utolsó sorban. Nekem 2 diplomám van, 2 OKJ-m és 2 nyelvvizsgám. Az egyik diplomàm nagyon speciális, de a másik bölcsész /büfészak/ annak a tanult részét nem igazán hasznosítom az életben, de annyiféle emberrel ismerkedtem meg a 4 év alatt, annyi új élmény ért, olyan sokmindenben kellett feltalálnom magam, hogy azért megérte! Ráadásul a saját lakóhelyemen kívül két egyetemi várost is megismertem. :) Az önbizalmamnak is jót tett. Egyébként a 2 diplomát munka mellett szereztem, levelezőn, tehát nem kellett a szüleimre támaszkodnom. Így én a saját példámból kiindulva azt javaslom, hogy tanulj, a tudás érték!
2023. jún. 11. 00:35
 12/18 anonim ***** válasza:
76%
20 évesen nem csoda, hogy nem sokat tudsz a világról. Én is így voltam ezzel, és csak néztem hogy a 30-asok milyen "okosok". Az élettel jön a tudás is nyugi. Nyilván érdeklődőnek kell lenni.
2023. jún. 11. 04:41
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Ki számít okosnak? A több diplomás zseni? Vagy , mondjuk Klári mama, aki kb 300-500 receptet tudott fejből, / sütés , főzés/. Azon felül kb 8 háziállat ellátását is fejből vágta. Mint egy mini állatorvos. Vagy , a kertben is mindent tudott a kulturnövényekről. Most melyik az okosabb?? Számomra , mind kettő. Józsi bácsi is, aki hasonlóan 1000 féle hasznos dologhoz értett. Ezeken , szoktam gondolkodni. Természetesen ma már a diplomák a fontosabbak. A lányom diplomás vegyész. Most mérnökire jár. Okos. Kevés okosabb emberrel találkoztam. De , ismertem sok sok "Klári nénit". Akik a fent említettekben voltak zsenik. Ez nagyon nézőpont kérdése. Ismerek beképzelt, nagyon buta diplomást is, ugyanúgy nagyon buta beképzelt " Józsi bácsikat" is. Mind kettő típus , fantasztikus okosnak képzeli magát.
2023. jún. 11. 08:08
 14/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2023. jún. 11. 15:38
 15/18 anonim ***** válasza:
82%
20 évesen én sem tudtam szinte semmit a világról, nem volt önálló véleményem. 30 körül kezdett alakulni. Majd neked is eljön ez az idő. Légy nyitott az információkra, gyűjtsd a tapasztalatokat. Ez a titka.
2023. jún. 12. 19:44
 16/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! :)
2023. jún. 12. 19:46
 17/18 NTBS ***** válasza:
52%
Szerintem olvass sokat. Változni fog a helyzet.
2023. jún. 13. 06:27
 18/18 anonim ***** válasza:
A legtöbb ember néhány témához ért, a többi csak okoskodás.
2023. júl. 4. 22:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!