Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ezek a dolgok másokat is...

Ezek a dolgok másokat is idegesítenek?

Figyelt kérdés

Nem tudom, hogy ez annak tudható még be, hogy erősen introvertált vagyok, vagy ez már mondjuk szociális fóbia, valami más.

Pár pelda:

- Utálom, ha buszon/vonaton, órákig egy vadidegen ember mellett kell ülnöm, ez engem nagyon feszélyez. Ha tömegközlekedem, akkor általában nem ülök le, ha igen, akkor is csak úgy, ha nem ülnek velem szemben vagy mellettem. Ha idő közben mellém ülnek, az zavar, de ott csak pár percről van szó.

- Ha éppen indulnék el, de hallom, hogy a lépcsőházban valaki pont akkor nyitja ki az ajtót, akkor megvárom, amíg elmegy. Amikor idegenekkel szállok be a liftbe, azt a pár másodpercet is nagyon kínosnak érzem.

- Az is kínos, amikor megyek lefele/felfele a metrónál a mozgólépcsőn és a mellettünk lévő ellentétes irányból ugye bámulnak az emberek, sokszor nem tudjam merre nézzek.

- Nagyon idegesít, ha “belelátnak” a dolgaimba. Pl egyik nap mentem egy kávézóba a laptopommal, de csak középen volt hely, ahonnan mindenki rálátott a laptopom képernyőjére és ez engem nagyon idegesített, nem is tudtam azt csinálni, amit eleinte akartam. Ha strandon, utazáskor olvasok, zavar, ha mindenki látja, milyen könyv az. Vagy ha a telefonomba látnak bele… Az utcán telefonálni sem nagyon szoktam, de főleg nem facetimeolva meg ordítva, mint ahogy sokan teszik.

2023. jún. 4. 12:31
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Apukám ugyanilyen. Gyerekkoromban rengeteget utaztuk az első osztályú mávos igazolványunkkal a klotyó melletti lehajtós kisülésen, mert ha a fülkés kocsiban már ült egy ember, ő nem akart bemenni. Mindig reméltem, hogy nem fülkés, hanem olyan négyüléses vonat jön. :D

A többit nem tudom, mert kertes házban él vidéken, és nem használ kütyüket, de simán el tudom róla ezeket képzelni. :)

Nekem ez már sok, mert mint látható, saját magadnak is kényelmetlenséget okozol vele, tehát érdemes megpróbálni hozzászokni ezekhez a helyzetekhez. Azt nem tudom, hogy kezelendő kategória-e, de nem kellemes.

2023. jún. 4. 12:41
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Hát én kifejezetten magamnakvaló típus vagyok, nem szeretek beszélni, és nem is keresem az emberek társaságát, csak nagyon ritkán. Szóval mondhatjuk hogy szélsőségesen introvertált vagyok. Ugyanakkor engem a puszta jelenlétük nem szokott zavarni, ha nincs testi kontakt és nen szólnak hozzám akkor tökéletesen ignorálni tudom őket. Szerintem ez nálad már inkább hajaz szociális fóbiára, mint introvertáltságra, és érdemes lenne kezdeni vele valamit, mert ahogy #1 is mondta, magadnak okozol kellemetlenséget.
2023. jún. 4. 12:57
 3/15 anonim ***** válasza:
36%

Akkor a másik oldal:

Nekem nincs szorongásos betegségem, nem vagyok introvertált, sem embergyűlölő. Szeretem az embereket és nem kín közéjük menni.

-Mikor leülök a buszon és látom, hogy valaki keres helyet, beljebb húzódom, hogy kényelmesen elférjen. Qrvaszarul esik, mikor valaki odaül, majd azonnal el is ül onnan egy üres "kettes" helyre, amint lesz olyan. Az is rossz, amikor átverekszi magát a tömegen a helyért, majd mikor meglátja, hogy én is ott ülök, csalódottan állva marad vagy csak a fél fenekét teszi fel a székre, hogy még csak véletlenül se érjen hozzám. Félre ne értse senki, nem vágyom rá, hogy idegenek érjenek hozzám. De egy illatos, jól öltözött, barátságos csaj vagyok, mégis olyan szinten kikerülnek ilyen helyzetben idegenek, mintha leprás vagy büdös lennék...

-A lépcsőházban szabadon közlekedem, volt, hogy nekem segített a szomszéd bácsi megfogni a szemeteszsákot, amíg a kutyáimmal bajlódtam, volt, hogy én segítettem a házban lakó kismamának összecsukni a babakocsit. Mosolyogva köszönök és megyek a dolgomra. Felajánlom/elfogadom a segítséget, ha úgy van, de nem nyomulok. És igen, nálam is van ilyen lakó, aki kinyitja az ajtót, látja, hogy jövök, majd visszacsukja, mintha én lennék a "város szégyene". Esetleg goromba tekintettel néz ki a résre nyitott ajtón, hogy mikor takarodok már el. Pedig semmi nem történne, csak mosolyogva köszönnék neki, esetleg nyitva tartanám az ajtót, mikor kimegyek.

-Nem szoktam embereket bámulni, de szintén rossz érzés, mikor ránézek valakire és morcosan elfordul, mintha bántalmaznám a tekintetemmel. Néhány fiú vissza szokott mosolyogno vagy csak mosolyogva lesüti a szemeit, egy-egy lánnyal is összemosolyogtunk már spontán (nem kerestem a szemkontaktust, így alakult) és tök jólesett, hogy nem éreztem ezt a totális elzárkózást.

-A telefondugdosást megértem, de mikor valaki egy könyvtárban csinálja ezt vagy egy open office irodában, akkor őszintén nem értem. Mindenki azért van ott, hogy a saját dolgaival foglalkozzon. Minket ez nem érdekel, illetve nekünk is van annyi rejtegetni valónk, amennyi nektek. Mi is redditezünk munkaidőben. Nem rökönyödünk meg, ha egy kolléga is ezt teszi

De ugyanilyen szar érzés az is, mikor valakit előre engedek és mogorva arccal besurran előttem, mintha alap lenne. Ugyanilyen szar, mikor megkérdezek egy dolgozót, hogy hol találom xy terméket és úgy néz rám, mintha megöltem volna a családját.

Nem tettem ellenetek semmit baszki.

2023. jún. 4. 13:05
 4/15 anonim ***** válasza:
69%
Pacsi, hhasonló vagyok: nem kell erre nagyon fókuszálni, mert ezek a találkozások a másik személlyel rövidtávúak, így jobban ki lehet bírni, semmint pl.: 8h.-t velük lenni.
2023. jún. 4. 13:16
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

A leírtakból engem csak ez idegesítene:

"Nagyon idegesít, ha “belelátnak” a dolgaimba. Pl egyik nap mentem egy kávézóba a laptopommal, de csak középen volt hely, ahonnan mindenki rálátott a laptopom képernyőjére"

De hát mások vagyunk, nincs ezzel baj.

2023. jún. 4. 13:29
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Pont ugyanilyen vagyok én is, ezek engem is zavarnak.

Még a fogalmazásod is hasonló. :D

Engem a legjobban még az bosszant ha belemásznak az intim zónámba, meg közel jönnek, megérintenek idegenek.

Ez azért érdekes, mert ismerőstől, vagy közeli személytől meg egyenesen igénylem, hogy közel legyen, megérintsen.

2023. jún. 4. 13:40
 7/15 anonim ***** válasza:
66%
#6 Ez a kettősség nálam is fennáll, számomra érthetetlen okból. Ha idegen mellett ülök a buszon, akkor is sokszor már az ablakban ülök szinte hogy ne kelljen a terpeszkedő combjaihoz hozzáérnem, mert nem bírom elviselni. A szeretteimet meg kitérítem a hitükből, annyit ölelgetem őket. Érdekes dolgok ezek 🤷🏻‍♀️
2023. jún. 4. 13:51
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
A leírtak közül engem is zavar a legtöbb dolog. Mostanában már kevésbé feszélyeznek, de sokszor kínosan érzem magam. Én is gyanakszom a szociális fóbiára.
2023. jún. 4. 14:17
 9/15 A kérdező kommentje:
Ja igen, ha nagyon közel jönnek, az engem is zavar és egyre gyakrabban tapasztalom, hogy mintha az emberek nem tudnák, hogy nem mászunk bele egy idegen aurájába. Akár a villamoson, akár a megállóban tisztára belemásznak az arcomba.
2023. jún. 4. 14:27
 10/15 anonim ***** válasza:
82%
#3 Azt nem kell magadra venni ha az valaki egyszerűen emberkerülő. Nem téged vet meg, hanem egyszerűen kényelmetlen neki idegen emberek közelsége. Mindegy hogy az egy ápolt lány, vagy egy kisgyerek vagy öregbácsi.
2023. jún. 4. 14:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!