Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mit csináljak ha nagyobbsági...

Lipe.wisu.ikre kérdése:

Mit csináljak ha nagyobbsági komplexusom van?

Figyelt kérdés
2023. ápr. 28. 07:51
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Az mit jelent?
2023. ápr. 28. 08:11
 2/15 A kérdező kommentje:
Úgy érzem hogy mindenkinél többet tudok és jobb vagyok szinte zseni, de az a fura hogy egy másik felem meg tudja hogy ez nem így van.
2023. ápr. 28. 08:38
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Igazából ez kisebbségi komplexusnak hangzik, túlkompenzációs megküzdési stratégiával.
2023. ápr. 28. 08:50
 4/15 A kérdező kommentje:

Nem okoz még ilyen szintű problémát csak zavar hogy ilyen gondolataim vannak magamról főleg úgy hogy tudom is hogy nem igaz. Pl. diplomám sincs, de rendszeresen szembesülök olyannal hogy egy diplomás ember nem tud olyasmit amit én igen... Ez viszont már valóság.

És ezt nem úgy kell elképzelni hogy amit én szakmaként megtanultam azt ő nem tudja hanem hétköznapi dolgokban egyszerűen olvasottabb vagyok nála, miközben határozottan állit hülyeségeket amikor meg utána olvasok újra, kiderül hogy nekem van igazam és ő téved. Meg egyszerű logikai hibákat fedezek fel a gondolkozásában. Furamód akkor is hibás amikor különböző diplomás emberek az ellenkezőjét javasolják. Az egyik például le akar beszélni az egyetemről pedig szerintem minden értelmes ember azt akinek ilyen terve van arra buzdítja hogy minden erejével kezdjen bele. A másik pedig rá akar beszélni az egyetemre (mivel kétségeim vannak, mindkét vélemény aktuális de elvileg csak az egyik igaz) miközben az ő szemszögéből ez rossz ötlet mert napi 12 órás szellemi, diplomás végzettséget igénylő munkával, kevesebbet keres mint én és napról napra él, és ideje sincs semmire...

2023. ápr. 28. 10:00
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ez bizonytalan önbecsülés, amit azzal kompenzálsz, hogy másokhoz méregeted magad. A probléma valós, de ellentétes az elméleteddel.
2023. ápr. 28. 10:04
 6/15 A kérdező kommentje:
Ezt hogyan kell érteni hogy ellentétes mivel ellentétes mi a gyakorlat satöbbi? És legfőképp mi a megoldás?
2023. ápr. 28. 10:12
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
Mert ez nem nagyobbsági komplexus. Hanem önbizalomhiány, döntesképtelenseg, befolyásolhatóság, másokhoz való méregetés.
2023. ápr. 28. 11:40
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

"hogyan kell érteni hogy ellentétes mivel ellentétes"

Úgy értem, hogy a problémád felszín alatti dinamikája nem az, hogy túl sokat gondolsz magadról, hanem az, hogy túl keveset. Bizonytalan vagy magadban, és ezért összehasonlítod magad másokkal, hogy igazold magad. Ehhez igyekszel olyan összehasonlítási pontokat találni, amiben éppen neked volt igazad.

"mi a megoldás?"

Az alapján amit hallottam, az a nagy belső dilemmád, hogy elmenj-e egyetemre, vagy sem. Ha tippelnem kellene, tudat alatt attól félsz, hogy az egyetemen kiderül, hogy mégsem vagy annyira intelligens, mint gondolod.

Szerintem a megoldás az, hogy elmégy egyetemre, és beleadsz apait-anyait. De úgy istenigazán mindent, és megnézed, hogy mi jön ki belőle. Legalábbis nekem ezek segítettek.

Persze, ebben benne van a kudarc is, de ezeket a kétségeket kell ledolgozni.

2023. ápr. 28. 11:48
 9/15 anonim ***** válasza:

Szerintem ezt úgy lehet leküzdeni, hogy ténylegesen összeméred a tudásodat másokéval. Attól hogy vki olvasott, még nincs mindenre kiterjedő tudása, ezzel nem lebecsülni akarlak, csak csalóka tud lenni. Mindenki tud valamit, de senki nem tud mindent. De pl egy IQ teszt, vagy szakmai vizsga, de akár egy sakk parti is jól megmutatná, hogy ki az okosabb.

Azt is fontos tudni, hogy egy általános intelligencia vagy műveltség nem egyenlő egy lexikális tudással.

Ismerek embereket, akik a szakmájukon belül zseninek számítanak, de minden másban tök hülyék.

2023. ápr. 28. 12:14
 10/15 anonim ***** válasza:
"Nagyobbsági komplexus"...
2023. ápr. 29. 00:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!