Szerintetek tényleg igaz az, hogy Magyarországon minden emberben van cigány/ roma vér, mégha nem is tudják?
Nem rasszista kérdés, és ilyen kommenteket nem is akarok!
Egyetemi előadáson hangzott el, szociológus szájából.
Én nem értek vele egyet, de az igaz, hogy keveredés volt. De hogy mindenkiben, az teljesen kizárt szerintem. Márcsak azért is, mert a múltban más társadalmi "rétegbe" tartoztak. Pl, nem hinném, hogy 1644ben (csak írtam egy évszámot) jobbágyok romákkal keveredtek volna.
"Aki meg azt állítja hogy nagyon elkülönültek a magyarok meg a romák, gondoljanak bele hogy pl 100 évvel ezelőtt a romák és a nem romák kb ugyanolyan körülmények között éltek! A nagyvárosokat leszámítva senkinek nem volt bevezetett folyóvize, csatornázása, angol wcje, döngölt földes padló volt a vályog parasztházakban,"
16-os!
Ugye a putri szót hallottad már? Tudod, az eredetileg mit jelent? Azokat a kunyhókat, viskókat, amikben a cigányok a letelepedésük/erőszakos letelepítésük után a falun kívül az erdőszélen, patakparton éltek, és teljesen másmilyenek voltak, mint a korszakban a lakosság többi részének (mindegy, hogy magyarok vagy svábok vagy románok vagy bármelyik nemzetiség) házai!
31:
"Megjegyzendő, hogy hazánk területén a neolitikum óta kimutatható ilyen jellegű épületek használata."
Megnyugodhatsz, a magyarok is ugyanolyan putrikban laktak az elmúlt ezer év többségében, csak az utóbbi kb 100-200 évben a magyarok javítottak a körülményeiken, a romák meg tovább maradtak a régi fajta lakhelyekben. Elsősorban a romák szerényebb anyagi körülmények miatt vannak egy lépéssel lemaradva. Ma már jóval kevesebben laknak putriban.
Amúgy ennek okai is többrétűek. A magyarok annyira nincsenek messze a romáktól, csak Magyarországon belül tűnik olyan nagynak a különbség. Nyugatról szemlélve a roma és a magyar közhelyes "rossz tulajdonságai" nagyjából ugyanazok, és csak enyhe árnyalataiban különböznek.
Pl a magyar sem éppen dolgosságáról híres, "Ej ráérünk arra még" meg "Jóvanazúgy" ugye.
A lopás sem túl idegen, a Nyugat első benyomása is az volt rólunk amikor "kalandoztunk". És ez nem csak ezer éve volt, minden hotel tudja hogy a magyarok (és oroszok) után szoktak eltűnni a dolgok a hotelszobákból, stb.
Szal kicsit vissza lehetne fogni a melldöngetésből és jól a tükörbe nézni.
Ez a #16os?
Nem bír magával. De már leokézta, hogy Ő lesz az új Széchenyi vagy mi, pedig poénnak szántam.
De Kossuth még lehet. :)
Tényleg köpünk rá(d). Jó értelemben. Senkit nem érdekel és nincs mindenkiben. Ezt mint írtam cigány/ roma ismerős mondta.
Mentem volna egyből hozzá, akkor nem pattognál itt, mert nem írom ki.
De hajrá.
34: Ennek marha sok értelme van, a modernkori felújított parasztházakkal példázni. Az ilyen tipusú házak csak a 18. századtól kezdtek igazán megjelenni, akkor is inkább a tehetősebbek körében. Inkább keress rá a "veremház" kifejezésre, a legtöbb MAGYAR ilyenben lakott még a 19. században is! A szegényeknek nem futotta "flancos" parasztházra cserépkályhával meg miegymással, és mint tudjuk, mindig a szegényekből állt a népesség nagy többsége. Mindig a kivételekkel szeretnek az emberek a történelemben példázni, mert az sokkal jobb fényt vet az ősökre, meg érdekesebb is mint a szürke hétköznapi ember élete.
De ez kb olyan mintha párszáz év múlva a jelenünkre úgy néznénk rá hogy "nézd csak! A 21. században az emberek villákban meg majorokban éltek!"
Amikor ma mindenki tudja hogy az az emberek 1%-ára igaz csak. És persze megemlítenénk hogy voltak lakótelepek is, de azokban biztosan csak romák laktak.
Hajlamosak az emberek a történelmükön szépíteni, meg romantikus színben feltűntetni. Hát ebbe a hibába ti is nagyon beleestetek de rendesen.
Inkább azt kéne megvizsgálni hogy mi olyan gáz a saját életedben, hogy mindenáron egy nálad "jobb" csoport tagjának akarod tudni magadat. Miért van szükséged valami dicsőséges múlt folyományaként meghatároznod magad ahhoz hogy jobban érezd magad.
Hidd el, nem leszel kevesebb attól egy cseppet sem ha kiderülne hogy valamelyik szépszülőd roma volt. És semmivel nem leszel több se ha kiderül hogy 1000 évre visszamenőleg egy roma rokonod se volt.
Kérdező:
"és nincs mindenkiben. Ezt mint írtam cigány/ roma ismerős mondta."
És ő aztán biztosan tudja hogy az elmúlt 800 évben mi volt, ugye? Biztos csak be akart vágódni nálad :)
Amúgy én sem azt gondolom hogy MINDENKIBEN van cigány vér, csak hogy 800 év együttélés nagyon megnöveli az esélyét hogy bárkinek legyen roma felmenője. Ha valahogy kiderülne hogy a mai lakosság 80%-ának van roma őse is (a 4 milliárd ős közül az elmúlt 800 év alatt), azon egyáltalán nem lepődnék meg.
De ami a lényeg: sehogy sem tudhatod hogy BENNED meg BENNEM nincs-e cigány vér. Senkinek nincs 800 éves kutatott családfája (4 milliárd névvel? szép is lenne!). Egy átlag ember max 1-2 dédszülőjéről tud, pedig mindenkinek 8 volt. Szóval bárki bármit szól a cigányok mint csoport ellen, az nagy valószínűséggel a saját ősei ellen is szól.
Utolsó személyes kommentem neked.
Nagyon nem akar bevágódni nálam. Másrészt cigány/ roma származású részben, de a családi hátterét, meg az identitását tekintve is hangsúlyos ez nála. Romológus is pár más területtel együtt. Szóval igen. Tudja.
Nálad sokkal jobban.
Ahogy pattogsz itt, nekem az a gyanúm, hogy kompenzálsz valamit. És ettől még, hogy erőszakoskodsz nincsen mindenkiben.
De mondom hajrá.
Szerintem az kompenzál aki a származására büszke, például azt kompenzálja hogy saját maga nem vitte valami sokra szerint, legalábbis maga szerint. Amikor valaki más eredményeit magára vetíti.
Mégis mit kompenzálna az aki pont az ellenkezőjét mondja és megpróbálja magát meg mást is visszahúzni a földre?
"Romológus is pár más területtel együtt. Szóval igen. Tudja.
Nálad sokkal jobban."
Ha meg ez a szakmája, akkor pláne nagyon vigyáznia kell ilyesmi kijelentésekkel, ilyenkor nem az igazság számít. Még ha szentül meg is lenne erről győződve, gondolj bele mi lenne ha egy ilyen teóriával előállna! Annyi érdeket és önérzetet sértene (itt se kell messzire menni), annyi bicskát kinyitna a zsebekben,
hogy legenyhébb esetben is búcsút inthetne a karrierjének, örülhetne ha nem verik meg az utcán vagy gyulladna ki "véletlenül" a háza.
Szóval ez hogy ő mit mond neked, nem sokat bizonyít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!