Fel lehet osztani az embereket értelmiségiekre és prolikra?
Figyelt kérdés
2023. ápr. 23. 14:18
11/11 anonim válasza:
Sokat gondolkodtam ezen és leírom, én mire jutottam. Ismerek olyan diplomás embereket, akiket bátran át tudnék keresztelni proliknak. Egy diploma még senkit sem ment meg a proletárságtól. A munkásosztály is ugyanúgy szerezhet diplomát, de jellmezően nem magasabb, igényesebb szellemi körökben fognak tevékenykedni, hanem elmennek az akkugyárba vegyészmérnöknek és eddig is terjed a tudásuk. Az értelmiség egy létforma, azt is mondhatnám, hogy kulturálisan öröklődik, vagy minimum olyan közegben kell szocializálódni, illetve olyan környezetet kell igényelni, ahol a pénzzel nem megvásárolható tudás is számít/értékes. Pl. egy igazi értelmiségi kedvből olvas Proustot és Heideggert, mire egy proli erre azt fogja mondani, hogy nincs értelme az ilyeneknek, mert a megszerzett tudást nem lehet áruba bocsátani. Az értelmiségi nem abban szocializálódik, hogy a tudás=pénz. És ebben rejlik a nagy különbség egy proli és egy értelmiségi között. Innentől már nyugodtan tovább lehet fonni (a színházat, komolyzenét kedvelők körében kevés proli van).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!