Érdemes 60 évesen beiratkozni egy doktori iskolába és doktori végzettséget szerezni?
Szerintem nem.
Max ha van rá pénzed, nagyon unatkozol, és jó hobbinak tartod a dolgot
Bocs 14-es, de ez nem igaz.
Egyrészt akármilyen korban be lehet adni felvételi kérelmet, pl. állami támogatott alapszakra is. Ha a pontszámaid megfelelnek, és még nem tanultad le az állami támogatott féléveket, fel fognak venni, a kor nem játszik szerepet. A megfelelő pontszámok eléréshez még újra is érettségizhetsz, akárhány évesen, akármiből. Ha felvesznek, és az átlagod megfelelő, akkor tanulmányi ösztöndíjat is fogsz kapni, bár az legfeljebb büfére elég többnyire.
Másrészt, aki doktori iskolába, állami támogatott helyre nyer felvételt, és sikeresen folytatja tanulmányait, az kapni fogja a doktori ösztöndíjat. Nem egy egetverő összeg, de egyetemtől függően az akár a 200 ezret is meghaladhatja havonta.
Viszont ugy tudom csak három évig kapja a 200 ezret, s ha nincs kész a doktori vagy nem fogadják el akkor már csak úgy próbálhatja meg újrairni hogy már nem kap azalatt semmit.
De nem rossz egy nyugdíj előtt vagy akár nyugdíjasként is kigeszitőnek ez a 200 ezer. Vagy nem jól gondolom?
Az oké, hogy 60 évest állásba nem nagyon vesznek fel, de pályázni se tud doktorkent sikeresen ha meg elég fitt hozzá hogy megírja a pályázatot?
Ugyanakkor érdekel minden más ötlet is mihez lehet kezdeni 6x évesen aminek van köze a pénzszerzéshez s ennél jobb.
Csak azért beiratkozni az egyetemre, hogy megkapd ezt az egetverő ösztöndíjat, szerintem nem érdemes. Nálunk 140e az ösztöndíj, csak szorgalmi időszakban kapod, nyáron nem, cserébe meglehetősen sokat kell kutatni, publikálni, tanulni, tanítani, és ez a pénz nem elég semmire. Nem is ismerek senkit, aki ne dolgozna legalább félállásban mellette.
Az, hogy az ösztöndíjat meddig kapod, vélhetően doktori iskolánként változik, nálunk 2+2 év van, addig kapod, de ha nem végzel időben akkor nincs második esély.
A doktori iskolába a felvételi folyamat pedig szubjektív, olyan, mint egy állásinterjú, ha nem látszik rajtad, hogy tényleg tudományos pályát akarsz kezdeni, nem fognak felvenni.
Én 60 évesen előbb mennék el buszsofőrnek vagy villamosvezetőnek, mint elkezdeni valamit, ami szellemileg ennyire megterhelő és ennyire nem fizet semmit.
A 17-es trollal nem kell foglalkozni, az hogy ez is érdekel nem azt jelenti, hogy csak ez érdekel.
Inkább a 16-os írásomat kell alaposan leolvasni mert az önmagában rácáfol arra amit a tizenhetes ír...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!