Létezik empátia kompenzáció?
Egyik lehetséges ok:
How social media revolutionized narcissistic supply:
https://www.youtube.com/watch?v=e8fXNYXXkOo
Biztos vannak magyar előadások is, keress rá esetleg nárcizmus és szociális média témakörben.
#3: Igazad van. De ezek az igények (szép vagyok, nagyszerű vagyok, jobb vagyok nálad), ezek a nárcisztikus személyiségzavar vagy regresszió tünetei is.
Popper Péternek régebben volt youtube-on egy "Önként vállalt vakság" című előadása, ami többek között azzal is foglalkozott, hogy a nevelési és oktatási rendszer már nagyon korán a racionális gondolkodás egyoldalú fejlesztésére és a produkció orientáltságra teszi a hangsúlyt.
Namármost ezzel szerintem nagyon sok embernél tudják konzerválni a gyermeki fejlődésben normális esetben jelen lévő nárcisztikus szakaszt (Én nagyszerű vagyok, mindent jobban tudok nálatok, akkor vagytok jók ha rajongtok értem stb. Produkálom magam a rajongásotokért cserébe.)
Szerintem ezzel az a cél, hogy jól teljesítő élmunkásokat és katonákat neveljenek, akik érdemeit learatja a cégvezetés, a produkció kényszerüket meg elszenvedik ők és a beosztottaik.
Igen, egy kiskutyát elég megsimogatni, aztán szeret is. Az embereknél azért nehezebb a helyzet. Szóval szerintem a kiskutya a könnyebb út. Könnyű is mérlegre tenni őket. A kiskutya simán nyer az ember ellen.
Valós probléma szerintem ez, ha már szóba került. Bár nem tudom mi volt előbb, a tyúk vagy tojás.
Az embereket utáló/lenéző honfitársaink választják az állatokat, mint könnyebb út. Már egy jutifalatért jön a farokcsóválás, macskák esetében a dorombolás. Vagy aki sokat foglalkozott állatokkal, megutálta az embereket, mert sok rossz példát látott tőlük. Egy szűk spektrumát vizsgálva a társadalomnak, általánosít.
Szóval szerintem ez az állatokért való fanatikus rajongás is lelkieredetű lehet. Sok csalódás érte az emberi kapcsolatokban. Ami részben az ő hibája is.
#2-4
A kérdés nem feltétlenül a személyes profil nívójának javítására irányult. Kifejezetten a kamuempátia lenne a lényeg.
Persze az is megér egy eszmecserét, hogy mindenki szebb és jobb a facebookon, mint a valóságban.
A kérdésben szereplő jelenség az empátiáról szól. Hogy mi a gyökere annak, hogy valaki túlságosan is empatikusnak mutatja magát, de valójában egy szociopata.
#7 Igaz. Mondjuk a jól szuperáló nárcisztikusok és pszichopaták nagyon megnyerőek tudnak lenni. Ahhoz is kell valami image építés.
"Az empátia teljes hiánya látszik rajtuk, amikor nincsenek a szerepükben."
Jellemző pszichopatákra és nárcisztikusokra is. Vagy talán azokra is, akik tele vannak gondokkal és nincs forrásuk másokkal együttérezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!