Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Létezik empátia kompenzáció?

Létezik empátia kompenzáció?

Figyelt kérdés
Jó pár alkalommal tapasztaltam, hogy olyan emberek, akik a közösségi médiában folyton azt a benyomást keltik, hogy ők jószívű emberek. Elveszett kutyák képeit osztják meg. Mindenkinek látványosan segíteni próbálnak. Egy sima szülinapi köszöntést is túlzásba visznek. Közben, amikor jobban megismerem őket, rendszeresen mondanak érzéketlen dolgokat, amiket normális ember nem mondana. Az empátia teljes hiánya látszik rajtuk, amikor nincsenek a szerepükben. Értelmes emberek. Tudják hogy kell empatikusnak lenni. Mesterségesen azok is. De ha az álarc mögé nézünk, látszik a valóság.
2023. febr. 20. 20:42
 1/8 anonim ***** válasza:
22%
Attól még lehet empatikus. Nem feltéétlen emberek irányába, hanem állatok - akik jobban értékelik ezt -, vagy cselekedetekben (pl.: névtelen adományozó). Lehet nem akar érzelgős lenni, így felvesz egy védekező jellegű álarcot, hogy távolabb tartsa magától az embereket, az érzelmeket, de valójában ő is érző lény.
2023. febr. 20. 20:48
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Egyik lehetséges ok:

How social media revolutionized narcissistic supply:

https://www.youtube.com/watch?v=e8fXNYXXkOo

Biztos vannak magyar előadások is, keress rá esetleg nárcizmus és szociális média témakörben.

2023. febr. 20. 20:53
 3/8 anonim ***** válasza:
80%
A szociális média lényege, hogy szépnek, jónak, IRIGYLÉSRE méltonak mutassuk be magunkat, és ezzel a látszat világgal kompenzájuk a nyomorult életünket, és kerekedjünk mások fölé a látszat világunkban.
2023. febr. 21. 00:40
 4/8 anonim ***** válasza:

#3: Igazad van. De ezek az igények (szép vagyok, nagyszerű vagyok, jobb vagyok nálad), ezek a nárcisztikus személyiségzavar vagy regresszió tünetei is.

Popper Péternek régebben volt youtube-on egy "Önként vállalt vakság" című előadása, ami többek között azzal is foglalkozott, hogy a nevelési és oktatási rendszer már nagyon korán a racionális gondolkodás egyoldalú fejlesztésére és a produkció orientáltságra teszi a hangsúlyt.

Namármost ezzel szerintem nagyon sok embernél tudják konzerválni a gyermeki fejlődésben normális esetben jelen lévő nárcisztikus szakaszt (Én nagyszerű vagyok, mindent jobban tudok nálatok, akkor vagytok jók ha rajongtok értem stb. Produkálom magam a rajongásotokért cserébe.)

Szerintem ezzel az a cél, hogy jól teljesítő élmunkásokat és katonákat neveljenek, akik érdemeit learatja a cégvezetés, a produkció kényszerüket meg elszenvedik ők és a beosztottaik.

2023. febr. 21. 01:21
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Én is tapasztaltam amit a kérdező.
2023. febr. 21. 08:10
 6/8 A kérdező kommentje:

Igen, egy kiskutyát elég megsimogatni, aztán szeret is. Az embereknél azért nehezebb a helyzet. Szóval szerintem a kiskutya a könnyebb út. Könnyű is mérlegre tenni őket. A kiskutya simán nyer az ember ellen.

Valós probléma szerintem ez, ha már szóba került. Bár nem tudom mi volt előbb, a tyúk vagy tojás.

Az embereket utáló/lenéző honfitársaink választják az állatokat, mint könnyebb út. Már egy jutifalatért jön a farokcsóválás, macskák esetében a dorombolás. Vagy aki sokat foglalkozott állatokkal, megutálta az embereket, mert sok rossz példát látott tőlük. Egy szűk spektrumát vizsgálva a társadalomnak, általánosít.

Szóval szerintem ez az állatokért való fanatikus rajongás is lelkieredetű lehet. Sok csalódás érte az emberi kapcsolatokban. Ami részben az ő hibája is.

2023. febr. 21. 15:47
 7/8 A kérdező kommentje:

#2-4

A kérdés nem feltétlenül a személyes profil nívójának javítására irányult. Kifejezetten a kamuempátia lenne a lényeg.

Persze az is megér egy eszmecserét, hogy mindenki szebb és jobb a facebookon, mint a valóságban.

A kérdésben szereplő jelenség az empátiáról szól. Hogy mi a gyökere annak, hogy valaki túlságosan is empatikusnak mutatja magát, de valójában egy szociopata.

2023. febr. 21. 15:54
 8/8 anonim ***** válasza:

#7 Igaz. Mondjuk a jól szuperáló nárcisztikusok és pszichopaták nagyon megnyerőek tudnak lenni. Ahhoz is kell valami image építés.

"Az empátia teljes hiánya látszik rajtuk, amikor nincsenek a szerepükben."

Jellemző pszichopatákra és nárcisztikusokra is. Vagy talán azokra is, akik tele vannak gondokkal és nincs forrásuk másokkal együttérezni.

2023. febr. 21. 17:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!