Számodra mi mutatja meg, hogy valaki empatikus? Mi azt,
hogy te magad empatikus vagy?
Számomra az mutatja meg, hogy ha el is tér a véleménye, gondolkodása az enyémtől, akkor is képes az én szemszögemből is vizsgálni az adott eseményt és megérteni, hogy én miért gondolom másképpen, mint ő. Illetve, hogy képes elfogadni, hogy másképpen gondolom és nem akarja rámerőltetni a saját nézőpontját, nem állít be idiótának csak azért, mert nem egyezik a véleményünk.
2023. febr. 17. 10:58
#1 folyt... én magamat empatikusnak tartom, mert képes vagyok az előző hozzászólásomban leírtak betartására. Megértem az emberek álláspontját, akkor is, ha én másképp gondolom, át tudom érezni a helyzetüket és nem erőszakoskodom, hogy értsenek egyet velem, mert én megmondom a frankót. Mindenkinek szíve joga úgy érezni és gondolkodni, ahogyan neki jól esik. Tanácsot adni lehet, de meg kell érteni, hogy az akinek adod a tanácsot, nem köteles megfogadni.
2023. febr. 17. 11:02
Én is úgy gondolom, hogy az empátia egyenlő azzal, hogy képes vagy beleélni magad a másik helyzetébe és megérteni az érzéseit, lelkivilágát. Mégha az nem is egyezik a sajátoddal, elfogadod.
2023. febr. 17. 11:04
Így van, az empátia beleérzőképesség, nem pedig véleményazonosulás.
2023. febr. 17. 11:09
Számomra ez a mindennapokban úgy néz ki, hogy pl egy hajléktalannak adok pénzt akkor nem szabok feltételeket, hogy ezt vagy azt nem vehet rajta(pia, cigi). Azt vesz rajta amit akar és amit szeretne.
2023. febr. 17. 11:09
6/11 A kérdező kommentje:
Első, és vannak körülötted ilyen emberek? Szerinted az emberek hány százaléka képes ilyen érzelmi intelligenciát felmutatni?
Annyival egészíteném ki az eddig elhangzottakat, hogy az empátia legmélyebb megnyilvánulása a tükrözés. Amikor a veled szemben ülőn azt látod, hogy egyszerre mozog veled, befejezi a mondataidat, mert annyira belehelyezkedik a helyzetedbe.
Megjegyzés: a nárcizmus és az empataság nem ellenpólusok. Az erős empátia ellenpólusa szerintem a szociopátia, nem a nárcizmus. Szerintem egy nárcisztikus emberben simán meg lehet a mély empátia készsége, csak mivel magával van elfoglalva, nem használja.
2023. febr. 17. 11:38
Bele tudja helyezni magát más helyzetébe
2023. febr. 17. 11:41
Papíron mindenki tudja, mi az empátia. Igazából az a fontos, hogyan éli meg az ember.
2023. febr. 17. 12:03
#6 az én környezetemben összesen ketten vannak, akik nem képesek erre, csak úgy természetükből fakadóan. Az egyik a volt a férjem, ő nem is akar ezen változtatni és nem is érti különösebben, hogy mi oka lenne rá. A másik a jelenlegi párom. Vele kapcsolatban annyi a különbeség, hogy felismerte a "problémát" magától és aktívan igyekszik változtatni rajta, hol több, hol kevesebb sikerrel. Én a változtatásra való igényt rendkívül becsülendő és tisztelendő tulajdonságnak tartom és neked is sok sikert kívánok hozzá.
1, 2-es vagyok
2023. febr. 17. 12:44
Kapcsolódó kérdések: