Volt már olyan, hogy ismertél egy csúnya kislányt, aki felnőtt, és szép lett, de te akkor is csúnyának érzed, mert az eredeti arcát látod még mindig benne?
Nekem olyan volt, akit akkor szépnek gondoltam, mostanra meg kifejezetten nem tetszik. Illetve nagyon gyakori, hogy aki most nagyon jól néz ki, az akkoriban meg semmi extra nem volt.
Illetve egy gyerekkori barátom lánytesója volt, akiről mindenki áradozott, hogy milyen szép lány, de én mindig a tesója arcát láttam benne és így nem nagyon tudtam rá nagyon "lányként" tekinteni.
Akkor emészd magad miatta, vagy tovabblepsz es elengeded a beteges képzelgéseidet vagy a multban fogsz élni és akkor duplan szar lesz az életed. Választhatsz. Kit erdekel, hogy tinikent, hogy nezett ki, vagy mit segit a bolygon ha emesztem miatta magamat ? Azert erezzem magam rosszul mert Afrikaban eheznek es en tehetek rola ? Nemtehetek rola.
Kommunizmusban nemhaszanltak muanyagot csomagolasra es rossz volt a kommunizmus a kapitalistak behoztak orrba szajba nyomjak a műanyagot es engem hibaztatnak, hogy en vagyok a szar alak, hogy nem vedem a környezetet mert vasarolom a műanyag szemetet. Ad egy, a gyartoknak nem en szabom meg, hogy mibe csomagoljanak, ad kettő ha valamire szuksegem van megkell vennem.
Volt osztalytarsam az akkor is egy szemetlada volt most is az valakik nemvaltoznak masok igen. A valtozas nem azt jelenti, hogy beallsz a sorba.
5-ös, van, amit tehetsz például a bolygóért. És jó, ha emészted magad kicsit, mert legalább észben tartod, hogy
- Nem kérsz SOHA zacskót a boltban. Inkább viszed haza kézbe a kifliket, ha már nem hoztál otthonról táskát magaddal.
- Szelektálod a műanyagot.
- Többször is felhasználod az olajat, végül leadod, nem pedig kiöntöd a WC-be.
- Leadod a veszélyes hulladékot, az elemeket, a gyógyszereket.
- Ha nem létszükség a sietség, akkor gyalog, bringával, vagy rollerrel mész dolgozni, bevásárolni.
- Feleslegesen nem használt vegyszereket. Igyekszel természetes módon szép és tiszta lenni te is, meg a házad is.
- Stb.
Tehát, lehet tenni azért, hogy a bolygó ne amortizálódon tovább. Természetesen teljesen nem lehet eltüntetni az ökológiai lábnyomunkat, de mérsékelhetünk rajta. És ahhoz, hogy motiváljon minket ez a mérséklés, kell, hogy aggódjunk a bolygóért.
“ személyiség 66%-a 6 éves korig bezárólag kialakul. ”
Biztos hogy nem 65% Vagy 67% Ne haragudj ez így ebben a megfogalmazásban egy teljes áltudományos bullshit. Vannak bizonyos személyiségjegyek (pl. asszertív-szorongó) amik igen korán többé-kevésbé stabilizálódnak de a személyiség összetettebb annál, hogy kijelentsük ez a kétharmada vagy a harmada és aki 6 évesen megverte a szomszéd kisfiút az már jó eséllyel nem lesz “mintapolgár”, vagy aki általánosban kötekedett és most feltölt egy képet a gyerekével az “álszent”. Mármint egyáltalán hogy veszed a bátorságot, hogy rásüsd? Miért ne lehetne egy átlagos családapa aki csak szereti a gyerekét? Ismered, van belelátásod az életébe? Ha nem, akkor szerintem gondold ezt újból. Nem véletlenül a jog szerint is a legtöbb országban 18, 21 vagy annál is magasabb életkorhoz kapcsolódik a nagykorúság annak minden következményélve együtt. Más a büntetőjogi felelősség megítélése, más a kiszabott büntetések, intézkedések célja és jellege. Mert masszív tudományos irodalom mutatja azt, hogy a személyiség még nem forrt ki és még nagyobb eséllyel tudjuk formálni. A homloklebeny racionális döntéshozatalért felelős területei nagyjából 25 éves korig fejlődnek. Eddig még érik a döntéshozatali képességünk, az agyunk gyűjti információkat amit elsajátítunk a szocializáció során a társadalmi normákról, az erkölcsről, gyűlik a tapasztalat hogy milyen döntésnek mi a következménye. A tizenéves kor pedig egyébként is elég szélsőséges, nagy változások zajlanak a testben robbannak a hormonok, a tinik impulzívabbak, magasabb antiszociális jegyekre utaló viselkedést mutatnak, a fiúk agresszívabbak. Elég sok dolgot csinálhat az ember amire felnőtt fejjel már azt mondja, hogy ja ez gáz volt. Persze még később is csinálunk hülyeségeket. De tanulunk, változunk nem tudom miből gondolod neked ki kell jelenteni valaki élete végéig max. egy álszent de valójában szemét ember csak mert szerinted nem volt egy jó arc általánosban. Biztos te is okoztál már akaratlanul is rossz pillanatokat másoknak neked is fel lehetne hozni, hogy “én emlékszem ám, amikor ezt és azt csináltad”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!