Jogosan kiabál rám vagy agresszív?
Egy hónapja van jogsim, szerencsére minden sikerült elsőre, de persze nem érzem magam 100%osan felkészülve. Ezért megbeszéltük a párommal hogy segit abban hogy profi sofőr legyek (neki ez a szakmája is)
Viszont azt tapasztalom, hogy nincs türelme hozzám, kiabál ha hibákat ejtek vagy épp nem jövök rá magamtól a dolgokra.
Persze nem vagyok közveszélyes😅 a vizsgáztató is megdicsért, apróbb hibáim vannak, de a párom olyan szinten reagál hogy már az önbizalmam is kezd lankadni.
Arra gondolok hogy pl parkolás gyakorlásnál felemelt hanggal “JOBBRA!!! BALRA!!! MÉÉG! Hàt nem látsz ?! Mondatokkal reagál ...
Vagy volt hogy szűkebb volt a hely és nagyon lelassítottam akkor is hirtelen felindulással egy “Miaf@szt csinálsz ne állj meg!”
Vagy szimplán csak véletlenül nem azt a gombot nyomtam a müszerfalon amit kellett volna (két perc volt helyre állítania) és akkor is csapott egyet a kezével és láttam hogy idegeskedik rajta.
Őszintén nem tudom, hogy miért ilyen, vagy normális e más is ilyen ha vezetésről van szó? Egyébként nem vagyok hozza szokva hogy ilyen hangnemben beszéljen velem, máskor nem ilyen.. aranyos , figyelmes màs esetekben évek óta együtt vagyunk. De ez az oldala kezd megijeszteni, mindig nagyon szívre veszem, pedig ő úgy tartja hogy csak hangosan szól, hogy hamar reagàljak. Hiába mondom neki, volt hogy össze is vesztünk rajta, hogy vegyen vissza ebből a hirtelen agresszióból, ha valamit hibazok újra ilyen.
Az is igaz hogy én hiper érzékeny vagyok, kiskoromban nagyon sokat kiabált rám anyám, s azóta ha valaki rám emeli a hangjàt nagyon megvisel, pityeregni kezdek néha.
Ezért vagyok kiváncsi objektív véleményekre, ezt is csak magam miatt érzem ennyire rossznak, vagy tényleg nem normális? Emiatt már nincs is kedvem vele vezetni…
25n
Azt azért nem mondom, hogy emiatt menekülnöd kellene tőle mert attól függetlenül, hogy néha indulatos még nem jelenti azt, hogy egy asszonyverő lenne. Én is indulatosabb típus vagyok gyerekkorom óta és néha eltörök én is ezt azt, de az asszonyra sosem emeltem kezet pedig nem tegnap házasodtunk.
Egyébként hivatásos sofőrökre nagyon jellemző, hogy ha úgy alakul valami miatt, hogy nem ők vezetnek akkor szeretnek mindenbe beleszólni. Ez egy jellegzetes tulajdonságuk.
Ha te vezetsz akkor nagyon fontos dolog, hogy azt úgy tedd, ahogy te biztonságosnak érzed és ne úgy, ahogy más elvárja. Ha úgy érzed, hogy valami miatt meg kell állnod akkor inkább állj meg mint anyagi kár legyen belőle. Profi sofőr nem feltétlenül leszel, vezethetsz akármennyit, viszont ügyes, megfontolt sofőr már most is lehetsz ha nem engeded, hogy más befolyásoljon hanem a képességeidhez mérten vezetsz.
Azt kell megbeszélni vele, hogy előrébb juttok, ha higgadtan magyaráz, építő jellegű észrevételeket beszél meg veled, mint ha az agresszív stílusával stresszel vezetés közben.
Oktattam már számos embert - más területen, - de abban az egyben biztos lehet mindenki, hogy az oktatás egyik legfőbb eleme a türelem, erőszakkal később vagy nem is érsz el eredményeket és hosszútávon kamatozik a befektetett türelem. Amit megtanítottam már számos embernek, azzal képességgel országosan kettő tucat ember felruházott, de mindegyik értette, megszerette eddig, amit átadtam számukra és brutális keménységgel képesek dolgozni.
Ha teljesen feleslegesen stresszelsz valakit, azzal csak kikészíted, de hatékonyabb nem leszel.
Ezt az "energiatakarékos égőt kellene felkapcsolni" a párod fejében!
Nagyon esélyes, hogy benne is lejátszódik az, ami rengeteg másik, és főleg hivatásos - sofőr fejében:
fizikálisan rosszul van, ha nem ő markolja a volánt, - mert nem bízik meg mások képességeiben! -Így jön ki belőle a feszültség.
Na most a párjával azért nem sűrűn tesz meg ilyet az ember, de ismertem olyan embert, aki egyszerűen kiszállította maga mellől a "távvezérlő" utast és ott hagyta a francba a semmi közepén.
Nem (!) mellesleg megkérdezném tőle azt is - alkalomadtán, - hogy amikor arra kerül majd a sor, hogy a gyerek(ei)ből embert próbáljon faragni, élettapasztalatot, tudást próbáljon meg átadni, ugyanígy fog-e viszonyulni hozzájuk?
Na csak azért, mert arra speciel nem óhajtod bevállalni az egészségügyi kockázatokat és az orvostól orvosik rohangálást, hogy idegbeteg, lelkileg sérült, megalázott roncsokat termeljetek ki a társadalomnak!
Köszönöm a további válaszokat is!
Már többször leültem vele beszélni, és elmondtam higgadtan, hogy nem tesz jót ez a stilus csak ront a helyzeten és rosszul érzem magam tőle.
Annyit mond rá, hogy ő csak felemeli a hangját, megijed a helyzettől( hogy nem jól fogom kontrollálni) és azért ideges . Pl fél ha nagyon lellassitok akkor a mögöttünk haladó nekünk ütközik, parkolásnàl hogy neki megyek a mellettem állónak stb és így jön ki a stressz rajta.
Valahol megértem, hogy fél ezektől de a reakcióján változtathatna.. s az a baj hiába beszéljük meg mert a következőnél ugyanez lesz.
Nem tudom, félek hogy gyerekkel is hasonlóan reagàlna?!😳
Akkor mondd meg neki, hogy ez így neked nem jó, és ha folytatja, abból baj lesz.
Beszéld meg vele, hogy hogyan tudna bánni veled.
Látni kéne a konkrét szituációt, de ez a lealázó aggresziv viselkedés még balesetveszélyes helyzetben sem lenne indokolt elfogadható. A legnagyobb probléma szerintem, hogy hát meglehetősen kiábrándító leleplező a viselkedés. Az egyetlen ami talán magyarázhatja a helyzetet, hogy lehet hogy számára az, hogy tehetetlenűl űl valaki mellett, és nem tudja az eseményeket kontrolálni, befolyásolni az olyan mértékben frusztrálja, hogy valoságos pánikban van, és ez hozza ki belőlle ezt a zsigeri aggressziot. Szóval lehet hogy bárki űlne mellette, az ugyan úgy idesítené, mert a helyzet, hogy nem Ő irányít elviselhetetlen számára.
Azt kéne vele megbeszélni vele, mit érez ilyenkor, Ő mit gondol honnan jön ez zsigeri reakció ?
"Nem normális, ez egy agresszív barom. Előbb-utóbb meg is fog ütni, és előbb-utóbb az autón kívül is. Tipli!"
Számomra sem szép amit leművel, de azért ez a gyakoris JÓS SZINT azért befigyel, hogy előbb utóbb meg fog ütni. Én is agresszív vagyok bizonyos helyzetekben, de addig nem mennék el, hogy szét is akarjak verni valakit, hacsak nincs rá súlyos okom.
Nemrég volt itt egy kérdés, ahol egy nemrég börtönből szabadult nőről volt szó, de ez persze nem volt redflag senkinek se. De ha egy pasi ordít, az már redflag.
"Bocs, hogy ezt mondom, de menekülj, amíg baj nélkül megteheted. Ez az ember mindenben ilyen, csak eddig előled sikerült eltitkolnia. Ettől a stílustól általában már nincs messze az első pofon. :("
Szóval te ennyiből 100% ra veszed, hogy ha nem menekül a kérdező, a pasi össze vissza veri majd? Én se zárom ki, de ezt így kijelenteni azért erős. Nekem is unszimpatikus a kérdező palija, de ez még önmagában nem egyenlő azzal, hogy ebből aztán hatalmas baj lesz. Ami szerintem aggasztó, hogyha ezt nem lehet vele megdumálni. Szóval nekem ez a probléma, hogy miután ezt meg akartad dumálni, nem változott.
De ha megdumáltad volna vele és leállt volna vele, akkor nem lenne túl nagy para ez a helyzet. Így azért eléggé necces, de azért ne vegyetek rá mérget, hogy a pasi nadrágszíjjal fogja verni a kérdezőt érte.
Ettől még én is szakítást javaslok, hacsak ez nem rendeződik, bár ki tudja, hogy más formában előjönne e, szóval talán akkor is azt kéne.
De én nem próbálok neked jósolni, hogyha vele maradsz, akkor ennél biztosan nagyobb baj lesz, de persze ki se zárom mindezt!!
Nem, nem az. Nekem apám viselkedett velem így, hivatásos sofőr, sokkal nagyobb gépeket vezet személyautónál, és bizony egyszer kitettem az út szélén, hogy velem nem fog üvöltözni, akkor sétáljon vagy stoppoljon haza. Volt egy pár hét mosolyszünet, utána a következő alkalommal - mindig ragaszkodott hozzá, hogy én vezessek, mert "gyakoroljak" - egy szót sem szólt, de egy doboz cigit elszívott, meg annyi megjegyzése volt, hogy "végül is a 90 nem közelező, csak egy lehetőség", amiért a Mátrában nem akartam kihasználni a maximális sebességet, hanem a nekem kellemes 70-es tempóban mentem (senkit nem tartottam fel mögöttünk. Ha mégis, akkor villogtam és lehúzódtam, hogy tiszta az út, előzzön nyugodtan).
Az egész vezetés témát megutáltatta velem, de olyan szinten, hogy évekig nem voltam hajlandó volán mögé ülni, a mai napig elcsodálkozik, ha mondjuk egy bérelt autóval megyek hozzá látogatóba (150 kb-re költöztem, és időnként vezetek, Budapesten nekem nem szükséges egy kocsi, de hozzájuk inkább azzal megyek).
Álljon le még most, ha azt akarja, hogy élvezd a vezetést, és tényleges gyakorlatot szerezz. Én a helyedben nem is vinném sehová, vezessen ő, ha nem tud kussolni a jobb 1-ben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!