Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért veszekednek az elvileg...

Miért veszekednek az elvileg intelligens emberek még akkor is, ha már megcáfolták az érveiket?

Figyelt kérdés

Eddig meggyőződésem volt, hogy a "természettudomány" kategóriában többségében intelligens emberek válaszolnak. Ez nálam annyit takar, hogy elismerik, ha tévednek.

Lényeg: orvosnak készülök, az idegsebész, akitől tanulok, az agy állagát a fogpaszta állagához hasonlította. Felmerült bennem a kérdés, hogy akkor a patológián mégis mitől lesz szilárdabb, szeletelhető? A helyes válasz, amit végül a netről szedtem össze: vagy lefagyasztják, amitől megszilárdul az idegszövet vagy formalinnal tartósítják, bár az már károsítja a szövetet és elég bonyolult is a folyamat.

Elsőnek leidiótázták az idegsebészt, hogy hülyeséget mondott, utána megpróbáltak meggyőzni arról, hogy az agy márpedig szilárd, sőt már végső kétségbeesettségükben azzal érveltek, hogy a disznó agya is szilárd a disznóvágáson. A problémám az, hogy 90-95%os hasznosságú válaszadók ellenkeztek velem még annak ellenére is, hogy belinkeltem egy videót, ahol egy orvos nemcsak kihangsúlyozza funfactként, hanem megpróbálja demonstrálni az agy vajszerű, fogpasztaszerű állagát. Egyszerűen még most sem hiszem el, hogy az elvileg intelligens, tanult embereknek jobban számít a saját igazuk, mint a tudományos tények.

Lehet, hogy túlhisztizem, de felmerült bennem egy csomó kérdés ezzel kapcsolatban.

2022. dec. 11. 10:18
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
Kicsit off, de elárulnád hogyan jutottál arra a következtetésre, hogy a 90-95%os hasznosságú válaszolók azok intelligens emberek? Ekkora baromságot már rég olvastam, még itt a gyakorin is.
2022. dec. 11. 10:28
 2/20 anonim ***** válasza:
Nem feltétlenül az az intelligens, aki az írja, amit a többiek olvasni szeretnének. (Annak magas ugye a %-a)
2022. dec. 11. 10:34
 3/20 A kérdező kommentje:
Rendszeresen szoktam kérdést kiírni, illetve válaszolni a természettudományok kategóriában, ott általában a 90%-nál magasabb hasznosságú válaszadók hitelesen írnak és tényleg nagyon hasznos válaszokat lehet kapni tőlük. Ez volt az első eset, hogy nekem estek és a saját igazukat kezdték el hajtani annak ellenére, hogy az ütközött a tudományos ténnyel.
2022. dec. 11. 10:34
 4/20 anonim ***** válasza:
Akik komolyabban tanultak matekot, azokról elhiszem, hogy intelligensek, és jók a logikai képességeik, de senki másról nem. Bár a jó matekosok között is azt látom, hogy a magánéletben, ha valami nagyon fontos nekik, és nagyon félrement, akkor eltorzítják a gondolkodásukat inkább. Tehát az intelligenciához jó logikai képességek szükségek, és hogy ne cseszd el az életed semennyire semmikor.
2022. dec. 11. 11:21
 5/20 A kérdező kommentje:
Racionalizálásnak hívják, amire te gondolsz. De ahhoz, hogy ne cseszd el az életed, épphogy tisztában kell lenned azzal, hogy mikor hibázol. Különben nem tudsz mit korrigálni és ezáltal fejlődni. Viszont nem akarom ilyen elvont irányba elvinni ezt a dolgot, csak szembesültem azzal, hogy ez az eset is arra mutat rá, hogy az átlagember mennyire kiszolgátatott egy olyan értelmiségnek, akik a szaktudásukra hivatkozva bármerre irányíthatják az életüket. Közben a szaktudás helyett sokkal meghatározóbb a hiúság és az egó. Ismerek 1-2 olyan embert, akikre pl. soha nem bíznám rá az életemet, mégis a segítő szakmát választották.
2022. dec. 11. 11:32
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
Igaz, én nem vagyok egyáltalán magas szinten logikában és okos sem vagyok. Látok néha összefüggéseket, de most csupán az emberekről van egy meglátásom. Teljesen mindegy, ahogy te is írtad, milyen papír, meg szaktudása van egy embernek, ha nem ember. Hiába pszichológus, vagy orvos valaki, ha nincs benne empátia. Okoskodni, szakérteni, kontrollálni a másikat mindenben, érvenyteleníteni, internetről megtanulni, tevéből hallani a gyorséttermi megoldásokat, erre képes ma a társadalom nagy része. És aki szakértő, az mindig arra fogja, hogy ő jobban tudja. Nem tudja elfogadni, hogy az élet nem fekete és fehér. A kis része látja csupán a valóságot. Egyszerűbb rád mondani, hogy hülye vagy, mint időt szakítani a témára, utánanézni, ha valóban érdekel és racionálisan, empátiával végigvinni egy eszmecserét.
2022. dec. 11. 11:42
 7/20 A kérdező kommentje:
Már azzal okosabb vagy azoknál a "segítőknél" és tudósoknál, akik nem képesek beismerni a hibáikat, pedig elvileg az intelligencia korrelál a kritikus gondolkodásra való képességgel. Ez szerintem csak azt bizonyítja, hogy aki sz*r ember, az akkor is az marad, ha a világ szaktekintélyévé avatják.
2022. dec. 11. 11:49
 8/20 anonim ***** válasza:
69%

És annyira furcsa, hogy eddig mindig aszerint a mottó szerint éltem, hogy "ne azt nézd, mit mondanak, hanem, hogy ki mondja"

Most meg már pont fordítva látom, azt kell nézni mit mondanak, nem azt, hogy ki.

Láttam múltkor egy egyszerű embert egy tiktokvideóban, tájszólással, láthatóan kétkezi munkás volt, a poros ruhája alapján nekem ez jött le. Arról beszélt, hogy itt akkor lenne változás, ha mindenki összekapaszkodna. Az orvos a beteggel, a beteg az ápolóval, az ápoló a tanárral, a tanár a szülővel, a szülő a boltossal, a boltos a konyhással, a konyhás az irodai dolgozóval, az irodai dolgozó az áccsal, az ács a mérnökkel, a mérnök a kukással. De itt ék van a társadalomban, nem pedig híd.

És persze munkás ember mondta, áh, hülye ez, mit tud az életről. Persze, ha egy szépen felöltözött, öltönyös ember, tökéletes frizurával, szépkiejtéssel mondja, na az már igen. Milyen fess, jól öltözött, látszik rajta, hogy szakember.

Itt a gond. Nemcsak a természet kategóriában, nemcsak az interneten, nemcsak Budapesten, nem csak a falvakban. Mindenhol a világon.

2022. dec. 11. 12:00
 9/20 anonim ***** válasza:
0%

" De ahhoz, hogy ne cseszd el az életed, épphogy tisztában kell lenned azzal, hogy mikor hibázol. Különben nem tudsz mit korrigálni és ezáltal fejlődni."

Ebből az egy mondatodból süt, hogy mekkora gáz van a toronyban. Így önmagában sincs értelme, de amúgy nem is válasz arra, amit én írtam. De nem akarom ilyen elvont irányba elvinni a dolgot, könnyebb lenne úgy válaszolni, ha belinkelnéd a másik kérdést, mert a kérdésedből és a válaszaidból nekem simán az jön le, hogy kiemelkedő logikai képességeid éppen neked sincsenek, viszont nagyon okosnak tartod magad, és hiú is vagy erre a tulajdonságodra. Ez sok téren elvakíthatja az embert. Így látatlanban csak annyit tudok hozzászólni, hogy nem egy nagy űrtitok, hogy néz ki egy agy, tekintve, hogy számos étel alapanyaga is, sokunk látott már ilyet. És azok nincsenek se fagyasztva, se tartósítva. Nem szilárd, de azért nem is fogpaszta állagú. Ugyanakkor az idegsebész tanárod is lát agyakat, nyilván. Az általad linkelt videóról meg semmit sem tudunk.

2022. dec. 11. 12:27
 10/20 anonim ***** válasza:
100%
Sok embernek nehéz azt beismernie, ha hibázott, vagy ha rosszul tudott valamit. Ez egy jellembeli rossz tulajdonság, ami előfordulhat értelmes és buta embereknél is.
2022. dec. 11. 12:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!