A nyugati emberek hogyan élik meg azt, hogy kissebbségben vannak a saját országukban?
A Kelet EU bevándorlókat ne vedd ide, amióta tele vannak négerrel, arabbal, ők az üde színfolt.
Amúgy pedig sz@rul, de nem mernek beszélni róla. Legszűkebb baráti ismerősi körben azért el el mondják (nekem is), hogy más volt anno.... közbiztonság és viselkedés kultúra. De ez van.
Ugye a törökökkel kapcsolatban élt a mondás Németországban, hogy
"munkaerőt vártak, de emberek érkeztek... "
Bár az is igaz, hogy a törökökkel van a legkevesebb baj.
Amúgy ma még csak egyes a nagyvárosokban vannak kisebbségben, össz lakosság számban szerintem sehol, csak folyamatosan változik a helyzet. Bocs de a válasz kedvéért nem kezdtem el bújni a statisztikákat.
...és ha kérhetném, ne jöjjetek azzal, hogy fúj Origó, fúj kormánypropaganda, mert a felmérést a francia INSEE és INED intézetek készítették.
Még egyelőre valóban nincsenek kisebbségben a saját hazájukban, de a tendenciákat látva az már csak idő kérdése. Frankfurtban pedig már meg is történt:
Malmőben is drámai a helyzet és ezt már a 444 írja:
(...majd rögtön meg is magyarázza, hogy ez a normális. Hát nem! Baromira nem!!!)
Szeretek utazni szóval amióta ismét lehet, kb. negyedévente elmegyek valamelyik európai városba (távolabbi utat sajnos nem engedhetek meg magamnak egyelőre). Nagyrészt helyiekkel találkozom. Olaszországban olaszokkal, Liverpoolban britekkel, Oslóban norvégokkal. Van pár színesbőrű, vagy arab, indiai ember, kb. annyi, mint Budapesten, néha hallok szláv beszédet, vagy magyar szót is - olyankor mindig odaköszönök - meg mostanában ugye ukránt, de egyáltalán nem ők a többség, kb. ugyanaz, mint Budapesten, itt a múltkor a Tesco-ban vásárolva figyeltem fel arra, hogy három nyelven mondtak be egy tájékoztató szöveget: magyarul, angolul és ukránul. Ettől még én nem érzem kisebbségben magam itthon magyarként, akikkel beszélgettem külföldön, őket nem zavarták a bevándorlók - mondjuk, akiket zavarnak, az nem fog angolul cseverészni egy kelet-európai turistával, szóval gondolom ez is közrejátszik.
Azt csak halkan teszem hozzá, hogy egy multinacionális vállalatnál dolgozom, indiai, iráni meg egyiptomi srácokkal, és kb. a haverjaim, semmi baj nincs velük, megtartják a saját kultúrájukat (pl. aki vallásos, az tart ramadan-t, aki az újászületésben hisz, az nem eszik húst, de amúgy ez tök érdekes, jókat szoktunk beszélgetni erről), de maximálisan alkalmazkodnak közben a mi kultúránkhoz, nagyon érdeklődőek pl a keresztény szokások, meg a nemzeti ünnepeink iránt, és őszintén szólva a muszlim munkatársaim nőként több tisztelettel beszélnek és bánnak velem, mint a magyar férfiak általában. Persze Iránba, vagy Szaúd-Arábiába nem költöznék, de akik onnan jöttek ide, azok többnyire azért tették, mert ők sem értenek egyet azzal, ami ott megy, és egy szabadabb közegben szerettek volna élni, amihez szerintem legyen joguk, egy életük van nekik is, éljék le ott, ahol szeretnék. Az indiaiak esetében hatalmas motiváció, hogy Európában van társadalmi mobilitás.
Értem, hogy vannak fundamentalisták, szélsőségesek - a keresztények és a zsidók között is vannak - de szerintem a nagy többség halál normális, az alapvető értékek minden társadalomban nagyjából ugyanazok, és csak azért, mert van pár rossz példa, még nem kéne mindenkit megítélni. Ennyi erővel utálhatnám a magyarországi cigányságot, mert egyszer egy cigány ellopta a biciklim, meg néha látok fenyegető arcokat a Blahán - közben meg a cigányság jelentős része teljesen normálisan él, csak más kultúra. Félreértések elkerülése végett, nem azt mondom, hogy ne foglalkozzunk a problémákkal és a társadalmi feszültségekkel, csak, ha látunk egy embert aki nem olyan, mint mi, és beleesik valamelyik olyan csoportba, aminek az egyik tagja egyszer rossz fej volt, akkor is először ismerjük meg azt az adott embert, és csak utána ítéljük meg.
5# Egyetértek veled nagyrészt.
De azért azt is ki kellene próbálnod mondjuk csak néhány évre, milyen egy kisebbségek ("C") lakta vidéki kistelepülésen jelentős létszámú "C" - k szomszédságában kiskertet, konyhakertet gondozni, háziállatot tartani, egyáltalán kimenni az utcára. Nagyvárosi multikulturális naiv emberként meglepően életszerű tapasztalatokat szereznél nagyon hamar és önként adnád a biciklid, csak elköltözhess onnan
Ja és kedves 5# ha a gyereked meghatározott népcsoporhoz tartozó jelentős számú "kissebséggel" járna egy osztályba ahol wc pénzt szednek tőle, elveszik a tizótaiját, fenyegetik nap mint nap akkor azért megbáltozna a véleményed.
Mondom ezt úgy, hogy a legkevésbé sem vagyok rasszista, sőt, de vannak jellemző magatartásformák sajnos, kissebségekhez köthetően. Tisztelet a kivételnek!
5-ös vagyok.
Szegregált osztályba jártam egy kelet-Magyarországi kis településen. Eléggé közelről ismerem a problémát.
Nem tudom én sem, hogy hogyan kellene megoldani (mint ahogy nagyon sokan mások sem, ezért nincs is még megoldva), de személy szerint azt nem tartom megoldásnak, hogy akkor én most rühellem az összes cigányt. Értsétek már meg, amit írtam, nekem nem azzal van a problémám, hogy ha Lakatos Rikárdó ellopta a tyúkodat, vagy bántotta a gyereked a gyereke, akkor te ne utálhasd Lakatos Rikárdót. Utáld nyugodtan. Azzal van problémám, amikor meglátod utána Oláh Szimonettát, aki takarítónak jelentkezik az irodádba, és hiába tűnik tisztelettudó embernek, hiába van jó referenciája az előző munkahelyéről, nem veszed fel, mert egy kalap alá veszed Lakatos Rikárdóval.
Remélem, így már érthetőbb, mi a problémám, k.va nehéz lehet úgy kitörni a szarból, hogy kvázi félbűnözői, toxikus közegben nyomorogva nőttél fel, ha valaki ennek ellenére mégis megpróbálna beilleszkedni a többségi társadalomba - és rengetegen próbálkoznak - akkor legalább az esélyt adjuk meg neki, hogy bizonyítson.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!