Tegyük fel, hogy beleesel/belelöknek egy hídról a Dunába. Van bármi esélye kiúszni egy átlagos embernek?
Bírom, hogy egyesek nem értik a "tegyük fel" fogalmát és megmagyarázzák miért nem létezik a felvázolt szituáció, figyelmen kívül hagyva a kérdés lényegét:D
Hát Kérdező. Elég erős a folyó sodrása. Függ a ruházattól és persze a konditól, vízrutintól. nyilván nem mindegy, hogy belöktek-e, azaz meglepetésszerűen kerülsz a helyzetbe, vagy beleugrotátl-e, azaz kézültél rá. Mert ha pl ijedtedben veszel egy szép nagy levegőt a víz alatt, akkor már fel se gyere a felszínre, fölösleges.
Folyókban általános szabály, hogy ha elvisz az ár, ne akarj ugyanoda partra érni. Oldalirányba, akár a sodrásnak megfelelő irányba ússz. A cél a partot érés, nem az, hogy fix helyre érj oda. Ha sokkal lejjebb érsz partot, az is megteszi.
Persze a Dunán van hajóközlekedés. Ez elég erősen időlimitet ad a lecsurgós-úszós mutatványhoz.
Deeeeeee a vizirendőrség a legtöbb esetben 120 másodpercen belül kikap a vízből. Nagyon kemény milyen gyorsan képesek reagálni. De ehhez az kell, hogy észrevegyenek / szóljanak nekik.
Önerőből én azt mondanám, hogy inkább esélytelen, mint esélyes, de abszolút nem lehetetlen. Nagyon a körülményeken múlik.
14: "vizirendőrség a legtöbb esetben 120 másodpercen belül kikap a vízből."
Még ha szólnának is a vizirendőrségnek egyszerre 10 ember, akkor sem tudnak kiszedni egy fuldoklót azonnal. Mire odaérnek csomó idő eltelik.
Szerencse kell ilyesmihez.
Egyetértek. Plusz:
Szintén nagyon függ attól, hogy az illető milyen erővel csapódott be a vízbe (és, hogy tudta-e korrigálni, hogy ne hasast essen, mert az akár halálos is tud lenni ekkora magasságból), milyen volt a vízállás (nem esett-e kövekre a sekély, 50 centis vízben, mondjuk a hid lábánál, a 15 méteres magasságból), hogy az illető mennyire tud úszni (mert sok uszodai hobbi-úszó az élővízben megfulladna), hogy milyen ruha van rajta (és meg tud-e szabadulni tőlük, ha pl. szivacsként isszák be a vizet, pl csizma vagy úgynevezett pufajka-kabát), hogy nem kapott-e szivgörcsöt az első másodpercben a sokkolóan hideg viztől, és, hogy nem esett-e pánikba, hanem képes higgadtan-sodródva-úszni.
"...ha pl ijedtedben veszel egy szép nagy levegőt a víz alatt, akkor már fel se gyere a felszínre..."
De, fel fog jönni. Pár nap, és jónéhány folyó-km múlva feljön majd.
Én tudok úszni de csak strandon a mesterséges úszómedencében. Ráadásul a zuhanástól annyira rettegek, hogy nem kapok levegőt közben és teljesen sokkos állapotban érnék a vízbe. Ha nem ér le a lábam és nem tudok felállni a vízben akkor végem lenne.
A legrosszabb rémálmaimban ilyen dolgokat szoktam átélni és beleborzongok ha eszembe jut vagy elképzelem a szituációt.
Amúgy ha félsz ettől akkor próbálj meg átfutni a hídon, hogy ha esetleg valaki kiszemel ne tudjon könnyen lecsapni rád. Azt meg nem lesz nehéz kiszemelni ha valaki agresszív módon fut feléd és tudsz segítséget kérni.
Legalább sportolsz is egy kicsit :)
Én kitudnék úszni, már úsztam ilyen helyzetben, bár nem pánik helyzetben voltam,. és illetve nagyon jól úszók, a családom összes tagja nagyon jó úszó és kisbaba koromtól fogva tanítattak úszni. Ilyen előzményekkel biztos vagyok benne, hogy ha a zuhanástól nem esne bajom akkor kitudnék úszni, viszont ez akkora zuhanás, mondjuk a Lanchídról, hogy kötve hiszem hogy ne esne bajom tőle, olyan majdnem mintha betonra zuhannál.
De amúgy tényleg nehéz embereket belökni egy ilyen magas korláton, tehát ettől nem félek. Az már parabb, és erről már hallottam is hogy valakit belöknek a metró alá. Ettől én is félek, így mindig a falnál állok.
Nyáron úsztam már át a Dunát Budapesten, többször is. Nagy a sodrás, de ha jó úszó vagy, simán tudsz sodrással szemben is haladni.
Viszont ha csak úgy beleesnék egy hídról, akkor nem vagyko benne biztos, hogy megúsznám (haha), hídpilléreknél le tud húzni az örvény, esetleg ha szerencsétlen vagyok, uszadék fára is eshetek, ha váratlanul belelöknek, nem biztos, hogy lenne lélekjelenlétem úgy pozicionálni magam, hogy kis testfelülettel (fejes, vagy spiccben tartott lábfej) csobbanjak, illetve rosszul bírom a hideget is, a jéghideg víz biztos sokk lenne.
Szóval nem tudom, remélem, nem kell majd élőben kipróbálni :D
Ha valaki nem jó úszó, vagy csak feszített víztükrű medencében úszott eddig, nem természetes vizekben, az sajnos esélytelen szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!