Mitől függ az, hogy ki mennyire fázékony?
Erre még nem találtam egyértelmű magyarázatot, bár sejtéseim vannak. Azt megfigyeltem, hogy a nők általában jóval hamarabb vesznek fel pulcsit vagy kabátot, mint a férfiak és nyáron meg jobban viselik a kánikulát. Szóval valószínű nekik más a hőháztartásuk és jobban fáznak.
Amit még mondnak, hogy aki vékonyabb, az is hamarabb kezd el fázni, mert kevesebb rajta a testzsír, ami melegíthetné. Mások meg a vérkeringést mondják, hogy sokat számít és az idősek azért is fáznak jobban, mert az ő esetükben már rosszabb állapotban van.
Szerintem meg nyilván számít az is ki honnan származik, mert egy orosz vagy skandináv ember jobban hozzászokik a hideghez, mint egy arab vagy afrikai szóval a tűréshatár lehet fennebb csúszik és az egyiknek rövidnadrágos idő lesz a 18 fok, a másik meg kabátot is felvesz.
Tulajdnképpen milyen választ vársz még? Felsoroltál kb mindent:D
Igen, a nőknek általában 2 fokkal magasabb a komfortos hőigénye.
A rossz vérkeringés szintén fázékonysághoz vezet.
A zsíros test jobban melegít BÁR kétféle zsírsejt van, a fehér és a barna. A fehér az a sima zsír, amit ismerünk, a barna viszont csecsemőknél jellemző, ez azt tudja, hogy a kapott energiát nem elraktározza, hanem hővé alakítja, tehát melegít. Ez csecsemő kor után visszafejlődik, de vannak akiknél kevésbé fejlődik vissza, általában belőlük lesznek azok akik bármennyit esznek, nem érik el az 50 kilót sem:D Az ő hőháztartásuk vszeg különbözik másokétól, de ez sem egyértelmű, hisz annyival vékonyabbak is, amennyivel több hőt termelnek..
Hoztad a skandinávokat. Igggen, de igazából nem feltétlen kell ennyire messzire menni. Egyszerűen megszokás kérdése.
Az én családom viszonylag szegény volt kiskoromban és az ovlt a fűtési rendszer, hogy egész nap nem ment a fűtés, mert otthon sem voltunk, aztán este szüleim begyújtuttak, akkor ment a fűtés, kellemes meleg volt, de amikor apám elment fürdeni, akkor tett utoljára a tűzre, szóval onnantól kezdve 1 órán belül elkezdett kihűlni a ház. Addigra érdemes volt a takaró alá bújni mert eléggé vissza tudott hűlni. Reggel nemigazán akartál kibújni a takaró alól, elég retkesül hideg volt:D
Szóval az átlag hőmérséklet a mi lakásunkban 18-20 fok körül volt.
Ehhez képest feleségeméknél a központi fűtés nonstop 22-23 fokra, vagy ha anyuka fázott és úgy gondolta, hogy a gyerek is, akkor akár 25 fok is volt. Persze a gyerek izzadt mint a ló, de anyuka hordta még rá a takarót... nonsnensz:D
AMikor összeköltöztünk, azt hittem megdöglök a melegtől:D Amikor kimentünk szüleimhez, feleségem mindig sálban, mellnéyben, 8 réteg ruhában, másnap torokfájással...:D
Aztán szép lassan összeszoktunk, sőt, mostmár a mi lakásunkban is hűvös van. Még mindig nyitva vannak napközben az ablakok, nem zavar a kinti idő. Estére feleségem feltekeri a fűtést a hálószobában kb fél órára, de ennyi igazából, ő sem fázik már, pedig 20 foknál nincs melegebb.
Szóval röviden: alkat és megszokás, ennyi az egész:D
Sport
Ugy latom aki sportol annak magasabb a testhője alapbol ezért es nem fázékonyak
Akik nem sportolnak azoknak rosszabb a verkeringese is alapbol es fazékonyabbak is.
Ezen felul a tapláltság is szerintem jelentéssel bír
Leírom, amit én tapasztalataim, remélem hasznos lesz:
Nő vagyok, és van egy férfi kollégám, aki kissé husis, na ő 20+ fokban is fázik. Volt már, hogy én levettem a melegítőm, pólóra vetkőztem és odaadtam neki a melegítőm, hogy két felső legyen rajta, hogy ne fázzon (munkaruha, polár).
Én most 19 fokban vagyok, itthon ülök egy bokazokniban, térdnadrágban és egy pólóban.
A lányok egyébként tényleg sokkal fázósabbak, de arányaiban ugyanannyi teltebb lány fázik előbb, mint vékony.
A munkahelyen már mindig férfi melegítőben van szeptember közepe óta, én ezen a héten kezdtem csak el hordani, mert már rám szóltak, hogy "nem vagyunk egységes öltözetben".
55 kilós, huszonéves leányzó vagyok.
Én úgy tapasztaltam, hogy aki sportol, az sokkal később kezd csak el fázni. Végülis logikus, hiszen a sporttal nő az izomtömeg, jobb a vérkeringésed, és a sporttal karban tartod a kapiláris érhálózatod is, ami végülis azt eredményezi, hogy több helyre tud vér jutni, vagyis nem fázol.
A nőknek egyébként gyengéjük a normális vérkeringés. Fogtál már meg női lábfejet? Mintha jégcsap lenne.
Ez az egyik. Sport >> izomtömeg és vérerek állapota
A másik pedig amit még észrevettem, hogy nagyon sok ember mit csinál, ha fázik? Egyből magára veszi az összes ruhát amilye csak van, feltekeri a fűtést és kész.
Viszont ez sem egészséges hosszú távon.
Édesanyám a remek példa erre: évről évre egyre fázósabb. Ha megyek hozzá látógatóba, szó szerint rövidnadrágban és melltartóban vagyok, mert 30 fokra fűti a házat. Nagyon durván tolja. De ő sem volt mindig ilyen, csak mindig egy réteggel, egy takaróval, egy celsius fokkal többre viszi.
Szokták mondani, hogy ha a békát beledobsz a forró vízbe, akkor kiugrik, de ha hideg vízbe teszed és elkezded melegíteni, akkor a végére megfő.
Anyu hosszú évek alatt a normál fázósságról eljutott a nagyon durván fagyosságra, 20 foknál vacog.
Én akkor szoktam meg a hideget, amikor munka miatt rá voltam kényszerülve arra, hogy télen, esőben, hóban, szélben dolgozzak.
Eleinte fáztam, persze. Aztán azt vettem észre magamon, ahogy teltek a hetek, hogy egyre jobban bírom. Fáztam eleinte? Persze. De ha túl sok ruhát vettem volna magamra, akkor kényelmetlen lett volna a munkavégzés. Fűtés pedig nem volt sajnos nekem.
Eltelt pár hónap és februárban már reggel 4-re, -8°C-ban jártam ki kutyát sétáltani úgy, hogy volt rajtam egy szabadidőcipő, hosszú normál zokni, egy cicanadrág, egy vékony melegítő nadrág, egy trikó, egy póló, egy sima cipzáros pulcsi, meg a sapka.
Minden csak megszokás kérdése. Én akkor edzőttem meg nagyon a hidegre és azóta bírom nagyon jól, mióta muszáj voltam hidegben lenni nagyon sokat és vagy hozzászoktam, vagy lelépek.
Nem azt mondom, hogy mindenkinél beválna, de szerintem nagyon sok embernek az segítene a legtöbbet, ha kicsit rávennék magukat, hogy szokják a hideget. A szervezetüknek is jót tennének vele, mert előbb-utóbb úgy fognak járni ezek a folyton didergő-vacogó fiúk-lányok, mint anyám.
Van egy másik kolléganőm, aki nyáron szinte sosem volt pólóban. Nagyon ritkán hordott pólót, általában hosszú újjút viselt. Én már azon voltam, hogy a bőrőmet veszem le, ő még kiállt a napra, mert hűvös van. Basszus.. pedig rajta is van felesleg.
És itt megintcsak visszakanyarodhatnánk a sport hiányára és a szétcs*szett érhálózatra. Mert a fenti lánynál szerintem bőven közrejátszik az is.
- Életkor: az idősebbek általában fázósabbak. Ennek okai a rossz vérkeringésre vezethetők vissza. Leginkább a végtagok és a hát érintettek.
- Vérkeringés
- Menstruáció: Ekkor a nők hőérzete változik.
- Lappangó betegség: megfázás, vírus stb.
- Genetika
A legföbb tényezö a megszokás.
Németországban teljesen természetes, hogy télen is nyitott ablak mellett alszanak, a lakások max. 18-20 fokosak, és az újszülötteket is ilyen körümények között tartják, illetve nem öltöztetik agyon, -15 fokig minden probléma nélkül kiviszik öket akár több órára is a szabadba.
Cserébe nem betegesek, illetve nem lesznek fázósak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!