Sok ember miért nem "szemtől szembe" rendezi a konfliktusait, hanem a másik háta mögött?
Sok ember nem négyszemközt rendezi a konfliktusait, hanem a másik háta mögött, ez miért jó nekik?
- barátság: egyik fél úgy dönt, nem kíván tovább barátkozni a másikkal, de ezt nem közli vele, hanem "a társaság pletykásával közli". Folyamatosan panaszkodva (és a levelek tartalmát részletesen ismertetve)szidja a "barátját", hogy "milyen szánalmas, nem veszi észre magát"
- munkahely: egyik kollégának nézeteltérése támad a másikkal, nem beszéli meg vele, hanem a főnökhöz fut, majd - mintha ő lenne a szóvívő - a kollégával közli: "a főnök azt üzeni, hogy"...
- párkapcsolat: egyik fél elkezd féltékenykedni párja ellenkező nemű ismerőseire (akiket párja több évtizede ismer, de sose volt semmi vonzalom velük kapcsolatosan). Egyik fél az aggodalmait nem a párjával beszéli meg először, hanem széleskörűen (drámázva-sírva) tájékoztatja a környezetet: "párom az exeivel tartja a kapcsolatot! Ti mit tennétek? Ezt nem élem túl!".
Ha ezek az intrikák nagynehezen kiderülnek az érintett fél számára is (miután már mindenki tudomást szerzett róla) sokkal nagyobb lelki sebeket ütnek, ezerszer jobban fájnak...
Nem tudom hogy a pletykát generáló félnek miért jobb az ilyesfajta megoldás a "beszéljünk négyszemközt" mondat alkalmazása helyett...
Sajnos a konfliktuskerülés elképesztően gyakori. Ez lehet attól is, hogy ugye mint sok másik, a konfliktuskezelő képesség is gyermekkorban fejlődik ki,és az előző generációk előszeretettel nevelték úgy a gyerekeiket, hogy az ő véleményük nem számít, nekik kuss a nevük, nincs feleselés, stb. Emiatt gátlásosak, képtelenek konfrontálódni. De ez csak spekuláció a részemről, senki ne vegye készpénznek.
Egyébként az egyik legidegesítőbb emberi tulajdonság szerintem. Mikor valaki másnak panaszkodik "hátha eljut az illetőhöz", vagy jeleket küld (pl nem azt mondja hogy "bocsi szívem de most nincs kedvem szexelni" hanem tőlem távolabb, keresztbe tett karral fekszik be az ágyba és várja hogy értelmezzem a "jelet"), ne adj isten nem azt mondja amit gondol (tipikus példa a "nincs semmi baj" közben van, csak azt akarja hogy még 50x kérdezzem meg). A világból ki lehet kergetni vele.
Mert ártani akar
Pletykák által lejáratja a másikat egyúttal, munkahelyen a főnök elott jaratja le es igy tovabb
Lehet, hogy négyszemközt ezek jelentős része elsimítható lenne, de a környezetnek való pletykálással csak hatalmas hullámokat vet a konfliktus, ha pedig ahhoz kerül ismét vissza, akivel "eredetileg kellett volna megbeszélni", nem okoz neki valami jó érzést.
Én nem vagyok meggyőződve arról, hogy 100% lejáratás a cél.
Egyébként a "házasságból való kibeszéléssel" ("ne mondjátok meg a férjemnek, de ezt és ezt tette ma este én meg ezt és ezt mondtam, sírtam") se fog megoldódni a kettejük konfliktusa, sőt mivel a környezetnek van mondva, esély sincs a megoldásra.
Egy idő után az ember be tud sokallni. Például: meghívtak valahova, megbeszéltük a dátumot, hogy "x napon estére". Miután ezt megbeszéltük (személyesen), két nap múlva felháborodottan telefonáltak rám, hogy "most nem is tudják mi van ezzel a meghívással, jövök -e vagy nem?!", meg "körbetelefonálták a közös ismerősöket is és mindenki fel van háborodva a viselkedésemen". Mire mondtam: "két napja személyesen beszéltük meg a pontos időpontot, mit kellett volna tennem, naponta telefonálni hogy "tényleg megyek ám, komolyan megyek"? Mire jött a "jajj hát X is csinált már olyat, hogy telejesen elfelejtette, Y is hasonlóan viselkedett és Z esetén is így jártunk". Ezért úgy tűnik képletesen én vagyok a hibás és a közös ismerősöket értesíteni kellett ilyen fura módon azért, hogy nekik adjanak igazat.
Igen, jeleztem nekik.
Értem a szándékot, hogy engem is olyan színben szeretnél most láttatni, aki "ugyanazt csinálja, mint amiért másokat kritizál".
Eltérés van, nem is kevés:
- ez anonim oldal
- az említett embereket senki sem ismeri, nevek nincsenek
- ezek csak esetek, semmire nem lehet következtetni
Amit ők tettek, az a következő volt: egy zárt közösségben, sok esetben direkt a pletykás illetőnek mondva az információkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!