Nem tudok spórolni, sok felesleges dolgot veszek. Erről le lehet szokni?
Önfegyelem gyakorlása.
Mielőtt bármit veszel leülsz és vegiggondolod, van e rá szükseged. Alszol rá egyet és újra vegiggondolod...
A vásárlás a hobbid, márpedig ha ez a hobbi nem összeegyeztethető az életviteleddel/kereseteddel, akkor az a megoldás, hogy keresel valami mást.
Jelenleg ez ad örömet, ebből nyersz szerotonin, sőt, ki tudja, talán valami űrt is betölt az életedben, szóval csak annyit kell tenned, hogy máshonnan szerzed meg ezeket a pozitív érzéseket.
Kézműveskedj, kezdj el rajzolni, tanulj meg egy hangszeren játszani, lépj be egy sportegyesületbe - teljesen mindegy hogy mit csinálsz, csak legyen más amiből örömöd van, és ami iránt szenvedélyt érzel.
Valószínüeg ezzel jutalmazod magad, mert korábban ezt nem tehetted meg.
Megoldás lehet, ha ezeket az alkalmazásokat egy mappában tartod, és csak akkor nyitod meg, ha tényleg kell valami.
És igen, jóelőre nézd át a ruhatáradat, és írj listát arról, hogy mi kell, pl új őszi cipő, 2 párnahuzat, meleg zoknik. Igyekezz olyat venni, ami tartós, és mindenhez felvehető.
Tölts limitált időt az alkalmazáson, sőt, jobb ha nem a telefonodon, hanem pl az asztali gépen veszed, amin nincs veled állandóan.
Sajnos az összes ilyen úgy van felépítve, hogy új és új dolgokat ajánl, állandó böngészésre késztet.
Megoldás lehet, ha keresel magadnak olyan játékot, ahol hasonló élmény van, de nem költessz a játékban igazi pénzt.
Hát azt szokják mondani hogy ez egy kiegészítő tevékenység.Ami lefoglal, leköt, örömöd leled benne.Elképzelhető hogy sablonos az életed és belefásultál, telnek a napok, hetek, hónapok, és ezzel a tevékenységgel akarod feldobni, kompenzálni.Keressél valami más elfoglaltságot, amiben örömöd leled.
Vagy tárjátok fel a problémákat.Mert pszichológiailag lehetne turkálni a fejedben.Oka van ennek.Vagy problémáid vannak,és nem boldog az életed és ezzel szeretnél örömöt, boldogságot belecsempészni.
Valószínű ha régóta csinálod ezt, akkor segítség nélkül nem fogsz tudni leszokni róla.Nálad ez már a függőség határát súrolja. Vond be a férjedet, beszéljetek róla.De talán egy pszichológus bevonása sem túlzás!
Én is észrevettem magamon hasonlót, én is szegény családban nőttem fel, talán ezért gyűjtögetek ruhákat, de volt higy elegem lett.
Ma azt csinálom hogy mikor meglátok valamit először elgondolkozok hogy van e rá szükségem. Ilyenkor az esetek többségében rájövök higy nincs, és nem veszem meg. Tudatosan lehet változtatni.
Telefonról le kell törölni ezeket az applikációkat. Ha tényleg kell valami akkor a számítógépről vedd meg. Az ember általában kevesebbet lóg azon mint a telefonján ami mindig a kezében van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!