Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Tényleg nem vagyok empatikus,...

Tényleg nem vagyok empatikus, hogy vékony emberként nem értem, miért lesz valaki kövér?

Figyelt kérdés
Én mindig is vékony voltam, genetikailag is. Meg egyébként is mindig kevesebbet szoktam enni, kisebb adagokat. Plusz sokat mozgok is, így vagyok 170 centihez 58-60 kg. Én azt nem értem, hogy a kövér emberek miért nem tudnak egyszerűen kevesebbet enni, vagy egészségesebb ételeket választani a boltban, és többet mozogni? Csak elmenni sétálni, biciklizni, úszni. És akkor vannak olyan emberek, akik egy emeletnyi lépcsőzés után is kivannak, és szuszognak, vagy ha menni kell 500 métert, akkor is inkább felülnek a buszra, minthogy lesétálnák azt a távot. Ez meg ugye megint csak egy ilyen ördögi kör, ha minél kevesebbet mozognak. Szerintetek mentálisan nem elég erős emberek, vagy csak nem akarnak fogyni, mert ez is jó nekik, inkább élvezik az ételeket, ízeket? Én ezt egyszerűen nem értem, pedig nekem olyan egyszerű nem hízni. Ez tényleg csak a genetika? Gyors anyagcsere?

2022. júl. 22. 17:57
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
90%

Én már gyerekkoromban is pufi voltam, és évről-évre egyre több túlsúly lett rajtam. Gyerek voltam, sokáig nem is annyira törődtem ezzel. Elém rakták az ételt, ettem. Aztán kellett a repeta is. Szerettem enni. Sokszor ettünk tésztát és kenyeret gyermekkoromban, de emellett sok főzeléket és levest is. Szóval nem volt gyerekként olyan hú de egészséges étrendem, de én se csak kenyeren és tésztán éltem, szóval nálam valószínűleg mindig a mennyiséggel volt a gond, egyszerűen szerettem enni.

Kiskoromban nem foglalkoztam a súlyommal. Aztán pár év múlva kezdett zavarni, és akartam változtatni, de nem tudtam hogyan. Mindenféle neten található diétával próbálkoztam, de tartós siker nyilván sosem lett velük. És amikor végre eljutottam oda, hogy komolyan meg volt a motivációm, és tudtam hogyan is kell változtatni, mi a fogyás titka (kalóriaszámlálás), akkor igen, nehéz volt a sok év alatt berögződött étkezési szokásokat megváltoztatni.

Most már hozzászoktam, lefogytam, egészséges súlyban vagyok, viszont néha azért fáj látni, hogy a családtagjaim például simán megesznek 2 tányérnyi sajtos tésztát ebédre, aztán 3 péksüteményt vacsorára, stb. Szóval hiába fogytam le, és hiába tudom tartani a súlyomat, irigylem a körülöttem levőket, akik bátran esznek amennyi beléjük fér, de nem híznak. Én pedig örülök, mert viszonylag fiatalon lefogytam, és tényleg úgy érzem, hogy tartani fogom tudni a súlyomat, viszont azért rossz belegondolni, hogy más odafigyelés nélkül is olyan vékony tud lenni, amikor ők se esznek azért olyan keveset, én viszont annyival amit ők esznek, már híznék. Meg ott a barátom is, jóval többet eszik nálam, rengeteg készételt, meg minden vackot, és még is vékonyabb, mint én.. Sőt, mondja is, hogy hízna ő pár kilót, de egyszerűen nem tud, mert nem számít mennyit eszik, ő nem tud hízni. Sőt, ha pár napig kevesebbet eszik, akkor szó szerint már lóg rajta a nadrágja... Aki ő hozzá hasonló, az nyilván nem annyira tudja, hogy még is hogyan lehet meghízni, mert ő személyszerint semmitől sem hízik.

Szóval persze, gyerekkoromban ettem én sokat is, de most, hogy már normál súlyú vagyok, így is, látom, hogy a körülöttem levők jóval többet esznek nálam, és ők még is vékonyak, míg én annyival már simán híznék. Szóval persze lehet itt izélni, hogy valaki miért nem tud lefogyni... tény, hogy az átlagban akaraterőn múlik, viszont attól még nem lesz könnyű maga a fogyás. Hiába annyiból áll az egész, hogy kevesebbet kell enni, azért lelkileg nem annyira könnyű ezt végigvinni. Egy olyan ember, aki sosem volt túlsúlyos, ezt nem feltétlen fogja megérteni. Akinek nem kell különösen odafigyelnie, mert úgy sem hízik, az nem fogja megérteni, hogy hogyan lehet meghízni. Mert én is, bevallom, hogy valószínűleg gyerekkoromban rengeteget ettem, és ezért meghíztam. Viszont most, hogy normál súlyú vagyok, és több családtagom és barátom életére is rálátásom van, látom én, hogy ők se esznek olyan keveset, de ők még is vékonyak. Van, aki nem annyira hízik, és van olyan, aki simán hízna, de azért nem hízik, mert ténylegesen figyeli, hogy mit és mennyit eszik.

"Én ezt egyszerűen nem értem, pedig nekem olyan egyszerű nem hízni." És pont ezért nem fogod megérteni, mert te ilyen vagy. Van, aki nem annyira hízik, aztán van az ellentetje.

2022. júl. 22. 19:03
 22/27 anonim ***** válasza:
65%

Az igaz, hogy itt a nagy jólétben az emberek eszetlenűl zabálnak, és szinte semmít se mozognak. De azt is tegyük hozzá, hogy a hizás azért van, mert a hizásra hajlamos emberek anyagcseréje lényegesen hatékonyabb tiednél. Ugyan abból az ételből 2-3 szor annyi energiát vesznek ki.

Te most ebben a korlátlan zabálos jólétben kiválóan elvagy, mert bőven van kaja. Ha viszont jégkorszak lenne, éhinség, akkor te 10 nap alatt éhen halnál, a hizásra hajlamos emberek viszont honapokat is túlélnének evés nélkül, vagy heti egy fűszálal, amít a jég alol sikerült kikaparni.

Az emberek a akaratgyengeségük, az elkényeztetettségük a lelkialapon zabáláson túl, azért híznak, mert a jégkorszakra méretezték őket.

2022. júl. 22. 19:06
 23/27 anonim ***** válasza:
16%

"így vagyok 170 centihez 58-60 kg"

Ez a hajó is elúszkált már édesem.

2022. júl. 22. 19:08
 24/27 anonim ***** válasza:
71%
Bírom amikor a genetikailag vékony, azaz ektomorf típus nagyra van magával, hogy ő bezzeg nem hízik, amikor neki semmit nem kell tennie a vékonyságáért és akár étkezhet full egészségtelenül is ha akar, akkor is vékony marad. Az endomorfnak meg lehet 3x egészségesebb életmódja is, mégis mindig testesebb alkat marad, mert akármit is csinál, sose lesz olyan gyors anyagcseréje. Ha meg mezomorf valaki, akkor igen, húszas éveiben könnyű vékonynak maradnia, aztán 30 fölött egyre nehezebb lesz, hiába nem engedi el magát semennyire se. Mellesleg az ektomorfok gyakran eléggé formátlanok, mert izmosodni azt nagyon nehezen tudnak, úgyhogy az ő testalkatuk se tökéletes..
2022. júl. 22. 19:22
 25/27 anonim ***** válasza:
3%
Ettől még empatikus vagy más területen.
2022. júl. 22. 19:28
 26/27 anonim ***** válasza:
54%
Ahogy mondod, nem vagy empatikus. Egyébként meg irigylésre méltó, hogy ilyenekkel ráérsz foglalkozni.
2022. júl. 26. 15:22
 27/27 anonim ***** válasza:
47%
Ha az embernek megmondod, hogy kövér és nem ártana változtatnia, akkor általában érthető módon megsértődik. Viszont még ezzel is többet segítesz neki, mert lehet hogy fogyásra ösztönzöd. A túlsúly igenis egészségtelen, hiába próbálják sokan bemagyarázni maguknak, hogy ez így helyes, akkor is árt az embernek a nagy túlsúly. Azzal, hogy azt mondod neki, hogy "úgy vagy szép, ahogy vagy!", meg "ne foglalkozz a sok gonosz emberrel!" többet ártasz neki, mert elhiszi, hogy ő ezzel az 50 kiló zsírral valóban gyönyörű és egészséges. Aztán évekkel később belehal a túlsúly okozta érelmeszesedésbe, a cukorbetegségbe vagy éppen le kell amputálni a végtagjait... Tudom, gonosz bunkó köcsög vagyok, de nem érdekel, mert én láttam már embereket belehalni a túlsúlyba, közeli barátaimat és családtagjaimat is és nagyon szomorú dolog. Olyan is van persze, aki pajzsmirigy problémákkal küszködik vagy mozgássérült és nem bír sportolni, tehát saját hibáján kívül túlsúlyos. Velük teljes mértékben együttérzek és nagyon sajnálom, hogy ebben a helyzetben vannak. Viszont aki tehetne ellene és a kezében van a megoldás, hogy segítsen magán, annak abba kéne hagynia az önsajnálást és a másokra való mutogatást és belecsapnia a lecsóba.
2022. júl. 26. 21:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!