Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért baj az ha sznob vagyok?

Miért baj az ha sznob vagyok?

Figyelt kérdés

A sznob kifejezést tudomásom szerint azokra mondják akik nemesi származás nélkül nemesként viselkednek, közemberként a felsőbb réteg életvitelét utánozza. Na már most ez miért is baj?

Munkás családból származom, nagy szüleim a földből éltek, anyám bolti eladó, apám szobafestő. Én viszont többre vágytam és el is értem tanulás és rengeteg munka árán 40 éves koromra, hogy amit szeretnék megengedhetem magamnak.

Sosem szoktam kérkedni azzal amim van, nem fitymálom a barátaimat, ismerőseimet semmilyen téren mert nekik kevesebb jutott. Abszolút örültem mikor az egyik barátom végre tudott venni magának egy egész fiatal jó állapotú Suzuki Vitarát, nem hoztam fel, hogy ez mennyire olcsó érzetű mikor mentünk vele egy kört, csak mert nekem itt ül a garázsba a tavaly vett zsír új Merci. Tesómat sem fitymáltam, hogy miért csak egy középkategóriás Samsung telót vett, mert nekem Iphone 13pro max van. Ahogy összejöveteleken sem szidom az olcsó bort ha azt teszik elém, mert én megengedhetem magamnak a prémium minőséget. Ha átjön valaki hozzám akkor sem dicsekedek, hogy ez meg az ilyen meg olyan minőség, hogy egyetlen karórám árából más autót venne. Ezeket most sem dicsekvés miatt írtam le, hanem példázva, hogy sosem kérkedtem azzal amim van és nem hasonlítgattam magam másokhoz.

Még is nemegyszer hallottam vissza, hogy hülye sznob vagyok, pedig ezzel az életvitellel nem ártok senkinek. Megtehetem meg is teszem, hogy így éljek, mert nekem ez esik jól. Miért baj ez? Ennyire irigy lenne a világ?

2022. máj. 24. 19:01
 1/6 anonim ***** válasza:
85%
Annak alapján, amit leírtál, tényleg nem vagy sznob. Kitörtél. Ez inkább tiszteletreméltó! Az emberek meg csak irigyek, igen.
2022. máj. 24. 19:11
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A sznob nem azt jelentette, hogy "nemesként viselkedik", csak utánozza, mert annak akar LÁTSZANI. Ezért van ennek a szónak egyfajta pejoratív értelmezése. A nemesség amúgy sem abból állt, hogy neked "zsír új" Mercid van, a sznobságra viszont nagyon is jellemző, hogy a Suzukit "mennyire olcsó érzetűnek" tartod, még ha van is benned annyi, hogy ezt nem hozod fel a másiknak.

Természetesen nem baj, hogy mindezeket megengedheted magadnak. Joggal vagy büszke arra, amit elértél az életben.

2022. máj. 24. 19:12
 3/6 anonim ***** válasza:
80%

A sznob pejoratív kifejezés, negatív tartalmú, szerintem ne használd magadra.

Az feltűnt, hogy csak tárgyi dolgokról írtál, holott a felsőbb réteg legmeghatározóbb vonásai nem a tárgyakból, hanem a neveltetésből fakadnak. Az angol elit két dolog miatt taníttatja bentlakásos iskolában a gyerekeit, a kapcsolati tőke miatt és azért, hogy a megfelelő viselkedéskultúrát időben megtanulják az utódok. Ez jelenthet testtartást, biztos idegennyelv-tudást, zongorázást, hegedülést, retorikai tudást, teniszt, de akár olyat is, hogy tudd, a terített asztalnál mire is jó az ötödik kisvilla.

Ha kicsit is kerülni akarod, hogy sznobnak tartsanak a szó eredeti értelmében, akkor az úriemberségnek ezeket az elemeit is vedd fel.

Amúgy meg van egy olyan latin mondás, hogy a "sas nem kapkod legyeket". Ez a felsőbb réteg hozzáállása a világhoz. Ha te vagy a sas ne foglalkozz olyanokkal, akik irigyek rád.

2022. máj. 24. 19:17
 4/6 anonim ***** válasza:
52%

Biztos vagyok benne, hogy nem vagy sznob, szimplán egy gúnárnyakú zsúrpubi.

Egy sznob sosem mondja Mercinek, azt ami Mercedes...nem egyszer figyeltem már meg ezt.

2022. máj. 24. 19:21
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Mert általában csak megjátsszák az emberek magukat ilyen esetekben.
2022. máj. 24. 20:39
 6/6 anonim ***** válasza:
A sznobnyákok a leggázabb emberek
2023. jan. 6. 19:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!