Hogyan lássam a világot komplexebben?
Szerintem nincs erre egy kimondottan jó recept, és minél több mindent átlátsz, annál inkább rájössz, milyen kevés dolgot látsz át igazán.
Ami viszont általánosan elmondható, hogy minél több embert ismersz meg, élményt és tapasztalatot szerzel, annál valószínűbb, hogy komplexebben láthatod a világot.
Már csak ha sok emberrel beszélgetsz, vitatkozol vagy valamilyen módon más szemszögét megismered (például egy író gondolatait egy könyv alapján vagy egy művészét a kiállítás alapján), abból rengeteget lehet tanulni.
Szerintem a komplex világlátásnak a kezdete az, hogy ne a közösségi médiából tájékozódj, olyan véleményeket, írásokat, könyveket olvassál, amiket sokféle világlátású emberek írtak.
Így tudod csak tágra nyitni az elmédet, és megérteni más emberek gondolkodását és nézőpontjait, és az előítéleteidnek gátat szabni.
Ha hallasz egy hírt, akkor annak több forrásból is utána kell nézni, mert minden ember és médium másképpen fogja tálalni.
Pl. az ukrán háború híreit én elolvasom az indexen, origón, mandineren, 444-en, telexen és a hvg.hu-n is. Így megismerem ugyanazokat más-más nézőpontból és van esélyem arra, hogy árnyaltak legyenek ezzel kapcsolatban a nézeteim.
Önismereti tréningek. Így nyáron tök jó az erdőben idegenekkel akik a végére a barátaid lesznek. Más emberek nézőpontjait is megismerheted, és a saját utadat is megtalálhatod.
Radikálisabb megoldás ha Osho könyveket olvasol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!