Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Jobb volt az 1980-as években...

Jobb volt az 1980-as években tininek lenni, mint ma?

Figyelt kérdés
2022. ápr. 29. 19:42
 1/10 anonim ***** válasza:
75%
Sokkal.
2022. ápr. 29. 19:44
 2/10 anonim ***** válasza:
77%
De még mennyire! Akkoriban még se a szüleink, se a barátaink nem a mobiljukat bújták naphosszat, hanem lehetett nagyokat beszélgetni, játszani, stb.
2022. ápr. 29. 19:49
 3/10 anonim ***** válasza:
82%
Nem tudom, de szívesebben éltem volna akkor.
2022. ápr. 29. 19:57
 4/10 anonim ***** válasza:
56%
USA-ban.
2022. ápr. 29. 19:59
 5/10 anonim ***** válasza:
63%
Fogalmam sincs, akkor voltam tini, most meg nem, szóval nem tudom összehasonlítani, meg senki se. Akkor is lúzer voltam, szerintem most is az lennék :-/
2022. ápr. 29. 20:02
 6/10 anonim ***** válasza:
81%

általános iskolás voltam, nem voltak barátaim, így tökmindegy.

Mostani fiataloknak több pénzük van, szabadabbak.

Viszont sokkal nagyobba nyomás rajtuk, hogy a külsejükre adjanak.

Nagyobb lehet viszont az anyagi különbség közöttük.

2022. ápr. 29. 20:04
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Igenis meg nem is.

1.

A kamaszok párkapcsolata különlegesebb volt. Mivel nem mindenkinek volt otthon telefonja (még a kilencvenes években sem), a két fél a randevú vége és a következő találkozó eleje közti időben nem kommunikált egymással. Az ember hazament a randevúról és a szobájában visszagondolt az elmúlt órákra, amit a szerelmével töltött. Ez még inkább fokozta a vágyat, hogy viszontláthassa a másik felet. Mindig volt egy téma, amiről tudtak beszélni (ha éppen nem csókolóztak ;) ) mindig érdekesek maradtak egymásnak.

Ellenben most a tini hazamegy a randevúról és úton hazafelé vagy otthon egy gombnyomással eléri a szíve választottját. Nincs meg a különleges bizsergés, amivel várják a viszontlátást. A kommunikáció idővel semmis lesz hiszen ilyen intenzitással hamar kiadnak magukból mindent, két találkozó között nem gyűlik az információ amit egymásnak átadnak, megbeszélnek. Ennek is megvannak az előnyei, de más enélkül a varázs nélkül kapcsolatban lenni, aminek a hatására azt se tudatosul az emberben, hogy pontosan mit érez a másik fél iránt.

2.

Vegyük azon kamaszokat, akiket nem közösítettek vagy közösítenek ki.

A nyolcvanas években, ahogy feljebb is ábrázoltam, nehezebb volt otthonról fent tartani a kapcsolatot, így több volt a személyes találkozó, ha szerettél volna valakivel valamit megbeszélni, átmentél hozzá, ha egyedül érezted magad, elmentél a barátaiddal valamerre.

Most mindenkit elérsz az interneten. Ez nem feltétlenül rossz, de jóval másabb az, amikor elmentél egyet sétálni a barátaiddal vagy most otthonról a csoportos chatbe beírod a dolgaidat.

3.

Bár a nyolcvanas években is voltak akiknek megírták a házifeladatát vagy lemásolta valakiről, egy átlagos gyerek több időt fordított a tanulmányaira abból a szempontból, hogy el kellett mennie a könyvtárba, el kellett olvasnia a szakirodalmat, önerőből kellett egy házifeladatot megoldaniuk.

Ma egy gombnyomás és kész is egy 100 szavas esszé, akármit elérsz az interneten, egy könyv tartalmát fél perc alatt megismered a rövidített összefoglalójának hála, ám tegyük hozzá, hogy a mai gyerekektől nagyobb is az elvárás, több is az órarendben tantárgy amin részt kell venniük, viszont a sok autokorrekció és interneten fellelhető információ nem biztos, hogy segíti őket abban, hogy megtanuljanak tanulni és gondolkodni.

4.

Manapság már minden szolgáltatás elérhető az interneten, míg a régi időkben a kamaszok magukra voltak utalva, így lettek talpraesettek, olyan ügyeket elintéztek, amit egy korukbéli ma egyedül nem tudna.

2022. ápr. 29. 22:11
 8/10 anonim ***** válasza:
0%

"el kellett mennie a könyvtárba, el kellett olvasnia a szakirodalmat, önerőből kellett egy házifeladatot megoldaniuk.

:DDD

Ugyanúgy másolták egymásról a házit, mint ma.

"több is az órarendben tantárgy amin részt kell venniük"

Ezt miből gondolod?

"Manapság már minden szolgáltatás elérhető az interneten, míg a régi időkben a kamaszok magukra voltak utalva, így lettek talpraesettek, olyan ügyeket elintéztek, amit egy korukbéli ma egyedül nem tudna."

Mire gondolsz?

2022. ápr. 30. 06:48
 9/10 anonim ***** válasza:
77%
#8: Nem a megszólított vagyok, de az utolsó bekezdésre: pl. ha kellett valami a Riga 16-hoz vagy akármihez akkor nem ülhettél le a net elé és rendelhetted meg vagy kereshetted meg, hogy hol kapható, hanem fel kellett hajtanod magadnak és elmenni megvenni. Most itt a Gyik-en olyan életképtelenek vannak, hogy még a góglit se tudják használni, megkérdeznek olyanokat, hogy több idő beírni a kérdést mint ráguglizni.
2022. ápr. 30. 07:07
 10/10 anonim ***** válasza:
0%

"pl. ha kellett valami a Riga 16-hoz vagy akármihez akkor nem ülhettél le a net elé és rendelhetted meg vagy kereshetted meg, hogy hol kapható, hanem fel kellett hajtanod magadnak és elmenni megvenni."

Ez egy egyszerű vásárlás, ami igen, máshogy is megy ma, nem csak úgy, mint régen, de milyen "minden szolgáltatásra" gondolhatott, milyen "olyan ügyeket" intéztek el a tizenévesek a vásárlásokon kívül? Mellesleg a netes vásárláshoz is kell azért némi talpraesettség, csak másféle (hogy ne gagyi oldalról rendelj, hogy mi van, ha nem azt kaptad, amit kértél, stb.).

2022. ápr. 30. 07:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!