Ha 2000 évvel ezelőtt születsz meg, szerinted még élnél?
Ez onnan jutott eszembe, hogy 7 éves koromban volt egy vakbél gyulladásom, majd műtétem, ami után 3 héttel mar kutya bajom se volt.
Ha ez 2000 évvel ezelőtt esik meg velem, akkor hosszú szenvedés után kínhalált haltam volna.
De így, hogy a modern kor szülötte vagyok, élek és még gyerekem is van.
Vagyis tovább tudtam adni a szuper génjeimet, új életet alkottam.
Volt kiskoromban tüszős mandulagyulladásom, penicillin nélkül valószínűleg szívbillentyű problémák maradtak volna vissza. Ráadásul meleg vagyok, biztos lenyilaztak volna az akkori keresztények.
Az ókori Görögországban viszont szívesen éltem volna:D
Mivel kb senkinek sincsenek pontos, megbízható ismeretei arról, hogy milyen lehetett 2000 (vagy akár csak 500) éve élni, ezért nem tudom.
Az emberek általában szilárdan hiszen valamiben, aztán jön valami felfedezés ami gyökerestől cáfolja meg ezt.
Pl találtak már olyan tobbezer éves koponyát amin sikeres koponyaműtétet, vagy épp fogászati beavatkozásokat hajtottak végre, asszem az is kiderult, hogy az emberek átlag életkora jóval magasabb volt, mint gondolnánk, és sok helyen rendkívül fejlett volt az orvostudomány és a matematika - csak éppen nem maradtak fenn ezek az ismeretek.
Szerintem valahogy csak kihuztam volna akkoriban is.
Gyerekként sok betegségem volt, felnőttként viszont már nem.
Ha gyerekként az ÚR meggyógyított volna, akkor szerintem igen élnék.
Persze ha csak a fizikai állapotot vesszük figyelmbe. Mert amúgy a kérdés nehéz, mert bármilyen esemény történhetett volna, pl háború. Igazából arra sem lehet válaszolni, hogy ha ugyanakkor születtem volna, de Szomáliában, akkor élnék-e.
Vagy ha arab sejknek születek, stb stb.
Jó eséllyel meg se születtem volna élve. Sürgősségi császáros koraszülött voltam (de anyámnak volt baja, nem nekem).
Egyébként nagy dolgok azután nem voltak velem. Sok felsőlégúti betegségem volt gyerekként, de nem tömtek antibiotikummal, úgy is meggyógyultam legtöbbször. Törve semmim nem volt, műtétem sem volt a két darab bölcsességfogam kiműtésén kívül. A gyerekemet meg akár egyedül az út szélén is megszülhettem volna, annyira nem volt semmi extra szülés közben, sem utána. Szóval ezek alapján egészség szempontjából 2000 évvel ezelőtt is életben maradtam volna, ha a születésemet túlélem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!