Akik ennyire nem tudnak helyesen írni, azok még életükben nem olvastak el egy könyvet sem?
"Ha 8 éves korodig elolvasod azt a 3-4 ajánlott irodalmat, ami meg van adva, akkor magától rögzül a helyesírás."
Nagyon nem. Én nem csak a kötelezőket olvastam, hanem mást is, mégis ha valami hivatalos dolgot írok, akkor neten nézem meg, hogy egy-egy szavat hogy írnak.
"Meg olyanokat, mint a tiéd (irreleváns, nem a kérdésre válaszoló). :)"
Figyelj már, bohóc. Értelmetlen kérdésre nem lehet értelmes választ adni, márpedig a tiéd nem szól semmiről, leszámítva azt, hogy elmondhasd, "helyesíró versenyeket nyertél", illetve roppant unintelligens módon hőbörögj egy piszokká koptatott témán, ahogyan előtted tették itt nagyjából félezren. Olvasd el újra a kérdésed, és próbálj meg rá választ adni. Mit vársz tőlünk? Igent? Nemet? Mit szeretnél?
A rossz helyesírás hatással van arra, milyen képet alkotok valakiről, de az még jobban, ha az illető értelmes dolgok helyett, barátok híján, egy internetes fórumnak gyűlölködik.
Valaki írta, hogy a mai világban lehetetlen nem helyesen írni, hiszen a mobilokon is kiadja a telefon a következő szóra a javaslatot, a számítógép is aláhúzza a helytelenül leírt szavakat, de ebbe nagyon könnyen bele lehet kényelmesedni.
Amíg a régifajta telefonom volt és csak a word húzott minden szól alá, akkor nem okozott nehézséget egy levél megírása, de a technológia feljlődésével én is gyorsabban írtam úgy, hogy pár betűt begépelve már kiírta a szót és csak rá kellett kattintanom.
Ennek a hatására, ha olyan helyen írok, ahol nincs helyesírás ellenőrző se javaslat a szavakra, néha nekem is el kell gondolkodnom, hogy biztosan helyesen írok-e.
Arról nem is beszélve, hogy egy hosszabb hozzászólást, amit legépelek, nem fogom alaposan, kétszer átolvasni beküldés előtt, hogy biztosan ne legyen benne elütés, nyelvtani hiba.
Átfutom egyszer és így is maradhat benne hiba.
"A rossz helyesírás hatással van arra, milyen képet alkotok valakiről, de az még jobban, ha az illető értelmes dolgok helyett, barátok híján, egy internetes fórumnak gyűlölködik."
Szóval ez a bajod? :) Sajnálom, itt nyugodtan leírhatod, mi bánt!
Ráadásul a helyesírás nem minden.
Egy átszoktatott balkezes rokonom diszlexiás, gyakran ír le helytelenül szavakat vagy beszédben használja helytelenül a nyelvtant, olvasni is úgy olvas hangosan, hogy felcseréli a szavakat, a betűket vagy a telefonszámokat rosszul adja meg, nehezen koncentrál hosszabb beszédnél, nem is beszélve arról, hogy dadog.
Mégis el tud végezni egy kétkezi munkát, ért az alap fizikához, ért a természettudományokhoz, ért a jogi dolgokhoz, az irodalomban is jártas némiképp, akármiben tud segíteni, akármiről tud beszélgetni és elég jól elél és a családja, a munkatársai is szeretik, miközben a nyelvtannáci volt csoporttársam mindenevő az irodalom terén, helyesen tud írni, de ennyiből áll ő maga, nem tudja hogyan bánjon az emberekkel, amiért egy párkapcsolata sem élt túl egy huzamosabb időt és aki barátkozna vele azt pont ezért azonnal a pszichiáterévé avanzsálja, amiért elmenekülnek tőle, nem tudja otthon a teendőit segítség nélkül ellátni, már nem egy szerelő verte át emiatt, az egyetemet is alig tudta elvégezni, mert vagy buta volt a tárgyhoz, mert nem tett meg annyit, hogy abból is felkészüljön, ami nem érdekli vagy a tanárnak beszólt a vizsga alatt.
Nem azt mondom, hogy mindenki, akinek fontos a nyelvtan egy csődtömeg, mert ezt nem így gondolom, csupán nem lehet azt mondani, hogy aki elírja a szavakat az automatikusan megvetni való, hiszen lehet egy nyelvtannácinak ez az egyetlen büszkesége, miközben magára az életre felkészülve sincsen.
De ezt minden területről így gondolom ám, nem lehet egy területet kiemelni, hogy AZ a legfontosabb, AZ teszi értékessé az embert.
Ugyanúgy ahogy a nyelvtannáciskodás, szintén nem tetszik, amikor az autóvezetést oktató férfi a munkatársaival azon röhög, hogy milyen buta a tanítványa, hogy szerinte a ... a legjobb márka vagy nem tudja, hogy mit tegyen, ha ilyen vagy olyan műszaki gond van az autóval.
Én nekem fogalmam sincs az autókról, annyit tudok, hogy jó, hogy gyorsabban eljutok velük A pontból a B-be és nem szabad benne olvasnom, mert felfordul a gyomrom.
Nem tetszik, amikor egy informatikus többnek hiszi magát, mert valaki azt mondta neki, hogy az Office egy operációs rendszer és ezért ezt az embert elkönyveli életképtelennek, pedig ez az ember lehet, hogy azt az életmentő szívműtétet végzi el majd az édesanyján, amivel az anyuka még elélhet 20 évet.
Nekem pl a gyerekorvosom az aszisztensével a gépet alig tudták bekapcsolni, de rengeteget segítettek az egészségemet illetően.
És még sorolhatnám.
Alapvetően nem azzal van bajom, ha néha valaki vét egy-egy helyesírási hibát, hanem az, amikor valaki teljesen igénytelen az írására, mert ilyenkor óhatatlanul arra asszociálok, hogy az élet más területein is igénytelen.
Másik számomra zavaró dolog, amikor kritikákat olvasok és az író nagy mellénnyel leszól egy filmet, könyvet, produkciót, közben pedig az írása hemzseg a hibáktól. Nekem ettől kezdve ez már hiteltelen.
Nem bánt semmi, nekem van életem. :) Remélem, egy napon te is beilleszkedsz a társadalomba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!